Publicat la: 
19/08/2015

Ar trebui sa mancam oua? Care este parerea specialistilor

Dragostea pentru oua / Foto: Photoxpress.com

Ouale reprezinta alimentul de baza al unui mic dejun sanatos si hranitor. Cu totii credem ca ouale sunt benefice pentru sanatatea noastra si stim ca dimineata nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Dar, care este parerea expertilor? Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui mancam oua sau ar fi mai bine sa le evitam?

4 din 5 experti au spus "DA" consumului de oua

Fiecare dintre cei 5 experti au fost de acord ca ouale sunt o sursa excelenta de vitamine. "Unul dintre cele mai perfecte alimente pe care ni le ofera natura", spune Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic.

Spre deosebire de multe alimente care sunt bogate in vitamine, ouale nu trebuie combinate cu anumite grasimi pentru a la mari potentialul nutritiv.

"Ouale intregi sunt o sursa de luteina si zeaxantina, doua carotenoide care ne protejeaza de stresul oxidativ, de inflamatie si degenerescenta maculara, ce survine odata cu inaintarea in varsta", precizeaza Maria Luz Fernandez, profesor stiinte nutritionale la Universitatea din Connecticut.

Un ou contine 35% din necesarul zilnic de colina, componenta cheie pentru functia cognitiva, care ne poate apara de boala Alzheimer.

Expertii au subliniat ca ouale nu ne afecteaza inima sau colesterolul. Studiile clinice recente au demonstrat ca acesta este un mit, unele dovezi atestand ca ouale ar putea fi chiar bune pentru colesterol.

"Ouale ajuta la cresterea colesterolului bun si ar putea ajuta la prevenirea unor afectiuni oftalmologice", a explicat Thomas Wilson, profesor de stiinte nutritionale la University of Massachusetts Lowell.

Ouale sunt si satioase, unul singur continand 6 grame de proteine.

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ar fi fost bine să precizați și opinia separată, care apare în materialul din Time. Cel care s-a opus consumului de ouă, profesorul de la universitatea Arizona Ronald Ross Watson, PhD, a făcut-o nu din considerente nutriționale, chiar și el admite că "ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine, lipide și minerale".
Însă acest profesor susține că ouăle au "destinul nobil de a asigura supraviețuirea speciilor și dezvoltarea vieții păsărilor" și că e păcat să folosești ouăle pentru hrană.

nea ross ala, nu are toate tiglele pe casa. ouale pe care le cumparam si mincam sint de gaini crescute in ferme, nu de gaini de munte sau de mai nu stiu ce papagal protejat din jungla amazonului.

Sunt de acord ca mancand un ou, curmam o viata, dar ar trebui sa le oferim gainilor, in schimb, o viata libera,la aer si lumina soarelui, nu obligate la sclavia productiei de oua in custi suprapopulate din ferme! Specia umana e inumana si aceasta va provoca sfarsitul nostru ca specie.....

Nu mereu cand mananci un ou curmi o viata ! Ouale de gaine nu sunt toate fecundate. Sau tu crezi ca gaina daca n-are cocos in preajma nu face oua ???

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

In cazul in care aveti intotdeauna degetele de la picioare reci, un motiv ar putea fi fluxul scazut de sange (o problema de circulatie), uneori asociat cu fumatul, hipertensiunea arteriala sau bolile de inima. De asemenea, picioarele reci pot fi legate si de leziunile nervilor, cauzate de diabetul zaharat necontrolat. Alte cauze posibile includ...
Ulei de masline/ Foto: MorgueFile.com Uleiul de masline este laudat pentru beneficiile sale in multe carti cu diete si in numeroase retete. Uleiul de masline, care este bogat in acizi grasi mononesaturati, este o componenta esentiala a dietelor mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi alimentare sanatoase. Care sunt...
De la rosu si alb la violet, de la varianta fara seminte la jeleu, gem, suc, vin si stafide, strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate. Fructele-vedeta ale toamnei, cunoscute si sub denumirea de "supermancare", au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe...
Miracolul naturii / Foto: Photoxpress.com Mierea este un aliment usor de asimilat, format din carbohidrati. Substantele continute fac ca mierea sa contribuie la generarea caldurii in organism, dar si la inlocuirea energiei pierdute. In plus, are un aport importat in regenerarea tesutului conjunctiv. De retinut este si faptul ca furnizeaza...
Ce pericole ascunde mestecatul gumei? / Foto: Photoxpress.com Guma de mestecat este consumata anual in cantitati de sute de mii de tone. Adultii o considera un aliment util, in timp ce pentru copii poate suplini dulciurile. Desi este un obicei extrem de popular, suntem constienti de pericolele la care ne expune mestecatul gumei? Comenteaza...