Publicat la: 
25/05/2011

Psihoterapeut Catalina Dumitrescu / Foto: MedLive.ro

"Cand am inceput proiectul Scoala Parintilor am identificat nevoia de informatie a viitorilor parinti. De foarte multe ori, medicul cu care intra in contact prima data, in general medicul ginecolog, nu are intotdeauna timpul necesar si disponibilitatea sa ofere exact informatii clare, precise: de ce se fac unele investigatii, de ce se repeta unele analize etc. Si atunci, am conceput un proiect care livreaza aceste informatii astfel incat cei interesati sa intelega ce li se intampla. [...] Sunt intrebari absolut firesti pe care si le pune orice parinte" explica psihoterapeutul Catalina Dumitrescu, psiholog specialist in psihoterapie cognitiv-comportamentala, in calitate de coordonator al proiectului Scoala Parintilor MedLife.

Scoala Parintilor si-a deschis portile in luna noiembrie a anului trecut. Aparut din nevoia de a furniza o informatie corecta viitorilor parinti, proiectul si-a structurat cursurile vizand principalele puncte de interes. Astfel, parintii se intalnesc cu specialisti din diverse domenii:

 • medic ginecolog
 • medic neonatolog
 • medic nutritionist
 • medic kinetoterapeut
 • medic psiholog

Asculta interviul audio realizat cu dr. Catalina Dumitrescu:

Selectii din interviu:

 • Structura cursului este asezata in asa maniera incat, pe parcursul unei saptamani, cei cinci specialisti ofera informatiile dorite viitorilor parinti. Cursul este structurat in sesiuni de doua sedinte, de luni pana joi, catre seara, tocmai pentru ca persoanele care lucreaza sa poata participa.
 • Informatiile acopera o arie variata. Spre exemplu, medicul neonatolog vorbeste despre ce inseamna nou nascutul, ce se intampla cu el in primele minute dupa nastere, ce investigatii i se fac, ce presupune alaptatul la san si de ce este recomandat si tot ce deriva de aici.
 • A fost identificata o nevoie care exista din partea viitorilor parinti. Pe langa analizele, pe langa ce inseamna nou nascutul, mai implica si partea psihologica si partea de alimentatie.
 • Intrebarile parintilor sunt absolut firesti. Din acest motiv am venit in a oferi ajutor. Este un plus, un lucru util, care ajuta. Au fost crescuti si pana acum copii si sunt minunati si normali, dar in momentul in care venim cu un plus de informatie nu cred ca strica, din contra, cred ca ajuta.
 • Cand apare bebelusul, lumea se transforma foarte mult. Parintii afla ce trebuie sa faca daca nou nascutul are colici, afla ce inseamna icterul neonatal si ce inseamna spitalizarea prelungita, ce face mama acasa cu el, cum ii face baie etc.
 • Nu putem vorbi de greseli frecvente pe care le fac viitorii parinti. Pana la urma, rolul de parinte este un nou rol la care te adaptezi. Este inevitabil sa nu faci niste mici greseli.
 • Cursurile sunt interactive iar atmosfera este placuta si vesela.
 • In luna noiembrie am debutat pe piata si pana acum am instruit 124 de cupluri.
 • O parte din informatie este livrata sub forma de studii de caz cu diverse situatii ipotetice pentru care parintilor li se solicita sa identifice problemele care exista, solutiile ce pot fi gasite. Scopul este sa ii faca pe acestia sa devina constienti de noua etapa in care trebuie sa paseasca intr-un mod cat mai responsabil.

Cursurile de puericultura sustinute in cadrul Scolii Parintilor sunt organizate periodic, fiind structurate in patru sedinte a cate doua ore fiecare. Cursantii invata tot ce trebuie sa stie despre sarcina, nastere, ingrijirea si alimentatia bebelusului, si invata sa gestioneze problemele de ordin psihologic care pot aparea in familie odata cu venirea pe lume a celui mic. In urma participarii la aceste cursuri, tatii primesc un certificat de absolvire prin care pot beneficia de un concediu de paternitate de zece zile, suplimentar celui de cinci zile, acordat conform legislatiei in vigoare. Mai multe informatii pe site-ul MedLife.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihoterapie

Lepoiev Sanda,Doctor
Psihoterapeut
Chiru - Maga Andreea,Psiholog clinician
Psiholog...
Psihoterapeut
Haica Cristiana,Psiholog
Psiholog

Articole similare

Copiii sunt plini de surprize / Foto: MorgueFile V-ati propus sa faceti un copil si va ganditi de ceva vreme la cum va fi cand veti fi parinti. Aproape ca stiti deja cum va fi viata dupa fericitul moment. Stiti ca programul obisnuit de pana atunci va fi o amintire, ca cel mic va fi in centrul atentiei, ca o sa stati treji noaptea, o sa schimbati...
Psihoterapeut Catalina Dumitrescu / Foto: MedLive.ro "Cand am inceput proiectul Scoala Parintilor am identificat nevoia de informatie a viitorilor parinti. De foarte multe ori, medicul cu care intra in contact prima data, in general medicul ginecolog, nu are intotdeauna timpul necesar si disponibilitatea sa ofere exact informatii clare, precise:...
Mama si nou-nascut / Foto: Photoxpress Momentele ce urmeaza nasterii sunt intense: bucuria aducerii pe lume a copilului, sentimentul coplesitor a ceea ce urmeaza, dar si revenirea dupa o operatie abdominala, la care se adauga problemele tipice postpartum, cum ar fi sanii umflati, modificari ale dispozitiei si scurgeri vaginale. Toate sunt normale...
Victoria Beckham, alaturi de fiica sa nou-nascuta / Foto: Agerpres Victoria Beckham a nascut, in urma cu doar cateva zile, a patra oara prin cezariana. Intamplarea a aprins presa de showbiz, dar a si redeschis pe paginile medicale o discutie mai veche: cat de multe cezariene sunt prea multe? Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Cu...
s Sprijinul este esential in timpul sarcinii / Foto: Photoxpress E normal sa fii foarte stresata in timpul sarcinii? Aceasta e perioada in care numeroase frici apar, si pentru un motiv bun: o viata noua creste in tine. Insa unde se opresc grijile normale si unde incepe acea teama daunatoare si nejustificata? Este firesc pentru o gravida sa-si...