Publicat la: 
1/06/2015

Beneficiile consumului de capsuni

De ce trebuie sa mancam capsuni?/ Foto: MorgueFile.com

Capsunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietati nutritive, noteaza Mediafax. Care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui sa mancati mai multe capsuni?

1. Intaresc sistemul imunitar

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, spune dieticianul Madeleine Edwards, citata de Best Health in pagina electronica. O portie contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.

2. Ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase

Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.

3. Lupta impotriva cancerului

Capsunile contin antioxidantii luteina si zeaxantina si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica. "A fost demonstrat ca acidul elagic are proprietati anti-cancer", a declarat Madeleine Edwards.

4. Intarzie aparitia ridurilor

Vitamina C gasita in capsuni produce colagen, benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Iar conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol

Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor. Consumul capsunilor reduce lipidele din sange, care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor.
A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Poate ar trebui specificat si ca aceste efecte pozitive sunt intalnite la fructele crescute fara chimicale, in sensul ca o capsuna crescuta in pamant, in agricultura bio, fara pesticide si ingrasaminte chimice, nu se poate compara cu una crescuta intensiv. Sau...nu? :)

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Primul organism viu semi-sintetic din lume, care largeste astfel spectrul vietuitoarelor din natura, a fost creat recent de oamenii de stiinta americani, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. Informatia genetica a tuturor organismelor vii este scrisa in ADN-ul lor sub forma unui lant de patru molecule de baza - sau "litere" -, ce...
Singurul tratament corect pentru apendicita este interventia chirurgicala / Foto: YouTube Organismul uman este o masinarie perfecta. Nu avem nici o piesa in plus. Fiecare “rotita” este la locul ei cu un rol mai mult sau mai putin cunoscut, dar niciodata fara rost. Apendicele cecal, considerat pana nu demult un rudiment, este o prelungire a...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, pestele si uleiul de masline se numara printre alimentele care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, incetinind procesul de degenerare a creierului, noteaza Mediafax. O noua dieta creata de specialistii in sanatatea creierului poate scadea cu...
Explicati-i inainte sa-i cereti ceva/ Foto: Dreamstime.com Scuzele sunt un mod prin care copilul invata sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce a facut si, in acelasi timp, reprezinta calea de a indrepta lucrurile. Ca sa invete, trebuie sa i se explice. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Puterea exemplului este cea mai buna cale de a-l...
dr. Vlad Stroescu Despre criza europeana se vorbeste de cateva saptamani pe un ton apocaliptic care nu are cum sa nu lase urme in psihicul nostru. In plus, cei mai importanti doi lideri aflati acum la Bruxelles, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, au legaturi biografice personale cu estul Europei. Pot fi ei influentati de astfel de detalii in...