Publicat la: 
9/05/2016

Beneficiile exercitiilor fizice efectuate in aer liber compenseaza efectele nocive ale poluarii - studiu

Beneficiile pe care mersul pe bicicleta si mersul pe jos le au pentru sanatatea noastra contrabalanseaza efectele nocive ale aerului poluat, conform unui studiu efectuat recent de cercetatorii britanici si publicat in jurnalul "Preventive Medicine". Poluarea contribuie la circa 40 de mii de decese premature ce au loc anual in Marea Britanie; pe de-o parte exercitiile fizice efectuate in aer liber ne determina sa inhalam mai mult aer poluat, insa pe de alta parte, efectuate regulat, exercitiile fizice reduc riscul declansarii diabetului, bolilor cardiovasculare si a mai multor tipuri de cancer.

Studiul, efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge, arata ca beneficiile exercitiilor fizice efectuate regulat depasesc riscurile la care ne supunem traind chiar si in orasele cu un grad ridicat de poluare.

Pentru a efectua acest studiu cercetatorii au realizat mai multe simulari computerizate in cadrul carora au comparat datele rezultate din diferite tipuri de activitati fizice cu datele rezultate in urma unor studii efectuate in unele din cele mai poluate orase din lume.

Studiile au aratat ca momentul in care riscurile poluarii incep sa depaseasca beneficiile apare dupa circa 7 ore de ciclism sau 16 ore de mers pe jos in aer liber, iar acestea sunt mult peste ceea ce majoritatea oamenilor ar fi dispusi sa faca.

"Chiar si in Delhi, unul dintre cele mai poluate orase din lume - care are un nivel de poluare de 10 ori mai mare decat Londra - oamenii ar trebui sa mearga pe bicicleta circa 5 ore pe saptamana inainte ca riscurile poluarii sa depaseasca beneficiile pe care efortul fizic in aer liber le are pentru sanatate," a declarat Dr. Marko Tainio, autorul principal al studiului.

Nivelul mediu de poluare al aerului pentru orasele din intreaga lume este de 22 de micrograme pe metru cub, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar la Londra nivelul de poluare al aerului a ajuns la 16 micrograme pe metru cub, conform unei cercetari efectuate in anul 2011.

"In timp ce aceasta cercetare demonstreaza beneficiile activitatii fizice exercitate in aer liber, in ciuda calitatii proaste a aerului, acesta nu este un argument pentru lipsa de actiune in domeniul combaterii poluarii, ci furnizeaza un sprijin suplimentar pentru investitii in infrastructura, pentru a reusi sa convingem din ce in ce mai multi oameni sa mearga pe jos sau sa circule cu bibicleta, atat pentru beneficiile pe care miscarea le ofera, cat si pentru a reduce nivelul de poluare," a adaugat autorul studiului.

Sursa: BBC

G.T.