Publicat la: 
8/06/2018

sistem imunitar

A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune.

''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel, putem oferi tratamente mai bune'', spune Asa Tivesten, de la Sahlgrenska Academy, Suedia.

In bolile autoimune, sistemul imunitar dezvolta anticorpi care ataca tesuturile organismului. Aproape toate bolile autoimune afecteaza mai des femeile decat barbatii. Diferenta de gen este mare in special in cazul bolii lupus, unde 9 din 10 persoane afectate sunt femei.

Testosteronul ofera protectie impotriva bolilor autoimune

Se stie ca exista e legatura intre hormonul masculin testosteron si protectia impotriva bolilor autoimune. Barbatii sunt mai protejati decat femeile, care au mai putin testosteron.

Testosteronul reduce numarul celulelor B, un tip de limfocite care elibereaza anticorpi daunatori. Cercetatorii au incercat sa inteleaga care este conexiunea dintre testosteron si productia de celule B in splina si care este mecanismul.

Dupa experimente numeroase pe soareci si analize de sange prelevate de la 128 de barbati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca legatura critica este proteina BAFF, care face celulele B mai viabile.

''Am ajuns la concluzia ca testosteronul suprima BAFF. Daca elimini testosteronul, obtii mai multa proteina BAFF si, prin urmare, mai multe celule B in splina, care supravietuiesc mai mult. Aceasta conexiune descoperita este complet noua. Nimeni nu a raportat-o in trecut'', spune Asa Tivesten.

Rezultatele se coreleaza cu concluziile unui studiu anterior care a aratat ca modificarile genetice din proteina BAFF pot fi legate de riscul unor boli precum lupusul. Boala este tratata cu inhibitori ai proteinei BAFF, insa medicamentul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor.

Faptul ca intelegem mai bine cum organismul regleaza nivelurile proteinei BAFF, ne ajuta sa vedem care pacienti au nevoie de inhibitori BAFF si care nu. Studiul se constituie si intr-o baza pentru viitoare cercetari despre cum poate fi administrat medicamentul intr-un mod mai eficient.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Reumatologie

Garcea Anca,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Imediat dupa nastere, sistemul imunitar incepe sa se schimbe semnificativ, ca raspuns la bacteriile si virusii din noul mediu, spun specialistii de la Institutul Karolinska, din Suedia, intr-un articol publicat in ”Cell”. Examinarea modului in care se schimba sistemul imunitar neonatal a fost dificila deoarece analizele sunt realizate pe baza...
Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori. Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si...
Sistemul imunitar al femeilor insarcinate se modifica pe parcursul celor noua luni, dar nu asa cum se credea anterior. Specialistii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au facut un nou studiu prin care au descoperit ca timusul, un organ al sistemului imunitar, localizat aproape de inima, joaca un rol important in timpul unei sarcini normale...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Afectiunile precum streptococii din gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon. In cazul in care familia dumneavoastra nu a...