Publicat la: 
8/06/2018

sistem imunitar

A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune.

''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel, putem oferi tratamente mai bune'', spune Asa Tivesten, de la Sahlgrenska Academy, Suedia.

In bolile autoimune, sistemul imunitar dezvolta anticorpi care ataca tesuturile organismului. Aproape toate bolile autoimune afecteaza mai des femeile decat barbatii. Diferenta de gen este mare in special in cazul bolii lupus, unde 9 din 10 persoane afectate sunt femei.

Testosteronul ofera protectie impotriva bolilor autoimune

Se stie ca exista e legatura intre hormonul masculin testosteron si protectia impotriva bolilor autoimune. Barbatii sunt mai protejati decat femeile, care au mai putin testosteron.

Testosteronul reduce numarul celulelor B, un tip de limfocite care elibereaza anticorpi daunatori. Cercetatorii au incercat sa inteleaga care este conexiunea dintre testosteron si productia de celule B in splina si care este mecanismul.

Dupa experimente numeroase pe soareci si analize de sange prelevate de la 128 de barbati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca legatura critica este proteina BAFF, care face celulele B mai viabile.

''Am ajuns la concluzia ca testosteronul suprima BAFF. Daca elimini testosteronul, obtii mai multa proteina BAFF si, prin urmare, mai multe celule B in splina, care supravietuiesc mai mult. Aceasta conexiune descoperita este complet noua. Nimeni nu a raportat-o in trecut'', spune Asa Tivesten.

Rezultatele se coreleaza cu concluziile unui studiu anterior care a aratat ca modificarile genetice din proteina BAFF pot fi legate de riscul unor boli precum lupusul. Boala este tratata cu inhibitori ai proteinei BAFF, insa medicamentul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor.

Faptul ca intelegem mai bine cum organismul regleaza nivelurile proteinei BAFF, ne ajuta sa vedem care pacienti au nevoie de inhibitori BAFF si care nu. Studiul se constituie si intr-o baza pentru viitoare cercetari despre cum poate fi administrat medicamentul intr-un mod mai eficient.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

440.000 de romani sufera de psoriazis / Foto: Arhiva personala Psoriazisul este o boala de piele cronica, necontagioasa, ce afecteaza 2% din populatie, adica aproape 440.000 de romani. Dintre aceste persoane, 80% prezinta pe piele sau pe scalp pete rosii mai mari sau mai mici acoperite de scuame albe, 50% au si o afectare a unghiilor si...
Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta...
Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com. Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare Encefalita autoimuna, care apare...
Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in...
Sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decât cel al barbatilor, sugereaza o cercetare publicata in Immunity & Ageing si acest fapt poate explica de ce femeile traiesc mai mult decât barbatii. Cercetatorii au analizat sangele unor voluntari sanatosi din Japonia, cu vârsta cuprinsa între 20 si 90 de ani si s-a constatat ca la ambele...