Bronsiolita acuta
Bronsiolita este o afectiune virala ce apare la copiii sub 2 ani si induce inflamatia celor mai mici cai respiratorii care conduc aerul in plamani (bronsiole). Inflamatia produce obstructia bronsiolelor datoria edemului de mucoasa bronsica, secretiilor in cantitate crescuta, aparand astfel dificultatea copilului de a respira.
Cauze
Cauzele bronsiolitei sunt preponderent virale (virusul sincitial respirator este cel mai frecvent implicat), sursa imbolnavirilor fiind persoanele infectate ce transmit virusul pe cale respiratorie (sub forma picaturilor nazo-faringiene eliberate in timpul stranutului, tusei, vorbitului); aceste picaturi patrund in organism prin intermediul ochilor, nasului sau gurii; trebuie precizat ca virusul rezista o perioada de timp pe suprafetele cu care o persoana vine in contact (obiecte, jucarii, tegumentele mainilor).
Factorii de risc pentru bronsiolita acuta sunt:
- nou-nascutii (in special prematuri)
- sugarii de varsta mica (1-3 luni) datorita imunitatii scazute.
- copiii care frecventeaza colectivitatea
- copiii cu afectiuni asociate (cardiace/respiratorii/ alergice/neurologice/renale)
Simptome:
- febra moderata
- rinoree (secretii nazale transparente/albe), obstructie nazala.
- tuse seaca initial, ulterior productiva
- respiratie suieratoare (datorata dificultatii cu care aerul iese din plamani)
- dificultate in a se alimenta (datorate obstructiei nazale si tusei).
Daca boala se agraveaza apar:
- respiratie frecventa (la sugari creste frecventa respiratorie de la 40-50/min la 60-80/minut)
- efortul respirator ce presupune participarea musculaturii “de rezerva” pentru a infrange obstacolul produs de inflamatia bronsiolelor, efort ce se manifesta prin:
- tirajul intercostal (depresiune anormala a peretelui toracic)
- tiraj suprasternal (depresiunea anormala a zonei de deasupra depresiunii sternale)
- balans toraco-abdominal (“respira cu burtica” zice mama copilului).
- batai ale aripilor nazale (dilatarea narilor pentru a creste volumul de aer care intra in plamani )
- insuficienta respiratore (scade saturatia oxigenului in sange).
- cianoza (coloratie albastra in jurul nasului si gurii).
- varsaturi dupa tuse sau nelegate de aceasta.
Evolutia
Este in general de 7-10 zile, tusea putand persista 4-6 saptamani datorita leziunilor epiteliului bronsic ce se refac abia dupa 2 saptamani. In foarte rare cazuri, apare suprainfectia bacteriana ce duce la pneumonie, bronhopneumonie (in acest caz este nevoie de tratament antibiotic sub supraveghere medicala)
Diagnosticul
Diagnosticul bronsiolitei se realizeaza in majoritatea cazurilor pe examenul medical al copilului, corelat cu istoricul simptomelor si al semnelor de boala; investigatiile de laborator nu sunt de obicei necesare decat in cazul in care se suspecteaza o complicatie a bronsiolitei (suprainfectia bacteriana) cand se solicita analize de sange, radiografie pulmonara, consult ORL.
Tratamentul bronsiolitei:
- prezentarea la medic este obligatorie inca de la primele simptome (asocierea dintre febra si tuse impun auscultatia plamanilor), pentru a stabili diagnosticul, gravitatea afectiunii (in functie de aceasta, pacientul fiind tratat la domiciliu sau internat).
- cel mai important aspect de precizat este ca nu se administreaza antibiotice deoarece bronsiolita este o afectiune virala (tratamentul tinteste simptomele bolii)
- pe parcursul bolii se administreaza lichide pentru a preveni deshidratarea, antitermice in caz de febra (paracetamol, ibuprofen)
- se face tratament cu aerosoli cf indicatiilor medicale (cu solutie salina concentratie 3%)
- nu se folosesc decongestionante nazale sub varsta de 1an
- pozitia antireflux (planul inclinat la 30 grade) ajuta respiratia.
- dezobstructia nazala se face cu apa de mare/ser fiziologic, Colargol pentru secretiile nazale abundente si aspirare blanda a acestora
- copilul este izolat la domiciliu, precum si de contactul cu alte persoane (bolnave sau aparent sanatoase).
- se evita fumul, praful, aerul rece (sunt factori iritanti pentru caile respiratorii).
- camera copilului trebuie sa fie aerisita, sa nu existe mucegai, temperatura camerei trebuie sa fie peste 22-24 grade, umiditate in jur de 50%.
Foarte important: un copil care prezinta repetate bronsiolite (peste 3 episoade), tuse la efort, tuse noctura, are teren alergic (sau exista persoane cu alergii in familie) trebuie evaluat de medicul pediatru, alergolog si de specialistul de pneumologie pediatrica. Abordarea multidisciplinare este necesara in cazul copiilor alergici la care infectiile virale sunt factor declansator (trigger) pentru episodele bronho-obstructive, pentru a beneficia de tratamentul optim ce vizeaza ambele conditii (infectia dar si alergia).
Echipa MedLife de Pediatrie

Trinc Sorin

Trinc Sorin
Pediatrie

Georgescu Miruna Cristina

Alege preventia si consulta medicul specialist. Fa-ti acum o programare! Dr. Alina Popa, medic specialist pediatrie
Adauga un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!
Adresa de email nu va fi publicată.