Bronșiolita: cauze, diagnosticare și opțiuni de tratament

Specialități
21 Decembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
bronsiolita cauze diagnosticare si optiuni de tratament

Despre bronșiolită

Bronșiolita este o afecțiune a plămânilor care apare ca urmare a unei infecții cu un virus la nivelul bronhiolelor și care se manifestă exclusiv la copii (poate apărea doar la sugari, bebeluși și copii de vârstă foarte mică, de până la doi ani).

În cazul copiilor mai mari și al adulților cu simptomatologie similară, vorbim despre bronșită, cu o singură excepție: la adulți poate apărea bronșiolita obliterantă, o afecțiune foarte rară și periculoasă, care se caracterizează prin apariția unor polipi la nivelul căilor respiratorii, ceea ce duce la blocarea acestora. Polipii apar rar la pacienții cu bronșită, numai atunci când exudatul inflamator se organizează fibrotic sau ca efect secundar al unor boli de plămâni, cum ar fi fibroza chistică sau în cazul transplantului de plămâni, pe fondul imunității scăzute.

Bronșiolita presupune o inflamare a bronhiolelor, o încărcare a acestora cu mucus, ca urmare a infecției cu un virus. Bronhiolele sunt ramuri terminale mici (cu un diametru de aproximativ 1 milimetru) ale căilor aeriene din plămâni. Ca urmare a inflamării lor și a încărcării cu mucus, respirația copilului devine dificilă. În cele mai multe cazuri, bronșiolitele pot fi îngrijite acasă.

Îngrijirile medicale de specialitate sunt absolut necesare. Este recomandat să se apeleze la sfatul specialistului de la primele semne de boală.

Bronșiolita tratată corect, se ameliorează după aproximativ 7-10 zile de la începerea tratamentului.

Această afecțiune apare, în mod frecvent, în sezonul rece.

Cauze

Bronșiolita este cauzată de o infecție virală, în cele mai multe cazuri de virusul respirator sincițial (RSV). Acest virus este des întâlnit și se răspândește extrem de ușor prin tuse și strănut. Aproape toți copiii trec printr-o infecție cu acest virus până la vârsta de doi ani.

La copiii mai mari de 2 ani, dar și la adulți, o infecție cu virusul respirator sincițial poate să provoace tuse sau o răceală comună, dar la cei cu vârste mici poate duce la apariția bronșiolitei.

În momentul în care virusul a ajuns în organism, bronhiolele se inflamează, se încarcă de mucus și respirația devine dificilă.

În sezonul rece, epidemiile cu virusul respirator sincițial sunt frecvente și răspândirea acestuia se face ușor, prin aer, prin picături, prin folosirea în comun a obiectelor. Infectarea cu acest virus respirator sincițial nu duce la imunizare, astfel că, în următorul sezon rece, probabilitatea ca cel mic să se reinfecteze rămâne la fel de mare.

Bronșiolita poate fi provocată și de alte virusuri, precum cele care duc la apariția gripei sau a răcelilor comune. Indiferent de tipul de virus care a provocat afecțiunea, simptomele sunt similare. Doar testele de laborator pot detecta cu certitudine ce agent patogen a provocat îmbolnăvirea.

Factori de risc

Bebelușii cu vârsta de până la 3 luni sunt cei mai expuși riscului de a face bronșiolită pentru că plămânii și sistemul lor imunitar nu sunt încă suficient de bine dezvoltați.

Există mai multe categorii de sugari și copii care au un risc crescut de a face bronșiolită:

  • copiii născuți prematur;
  • copiii cu boli de inimă sau de plămâni;
  • copiii cu un sistem imunitar slăbit;
  • copiii expuși la fumul de țigară (părinți fumători);
  • copiii care nu au fost alăptați la sân (laptele matern ajută sistemul imunitar al copilului);
  • copiii care intră în contact frecvent cu alți copii sau au frați și surori mai mari, aflaţi în colectivitate (grădiniţă sau şcoală);
  • copiii care petrec timp în spații aglomerate.

Simptome

Într-o primă fază, simptomele bronșiolitei sunt similare cu simptomele unei răceli comune: strănut, nas înfundat sau scurgeri nazale, tuse și temperatură de până la 38° C.

Un copil cu bronșiolită poate avea și următoarele simptome:

  • respirație sacadată;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • somnolență;
  • nu se trezește pentru a fi alăptat;
  • este irascibil;
  • scoate un șuierat ușor atunci când respiră.

În cele mai multe cazuri, simptomele se manifestă intens în primele 3-5 zile, iar tusea poate să persiste aproximativ 3 săptămâni.

Diagnosticare

Medicul pediatru sau medicul de boli infecțioase sunt cei care pot pune diagnosticul de bronșiolită. Deducția părintelui, în baza simptomelor, nu ține loc de diagnostic.

Consultul de specialitate presupune un examen fizic și verificarea nivelului de oxigen din sânge. În scopul diagnosticării bronșiolitei este posibil să fie solicitate o serie de analize de laborator, precum cultura de secreție nazală cu antibiogramă, hemogramă, IgA și IgG virus respirator sincițial.

În cazul în care medicul suspicionează existența pneumoniei, poate fi indicată și realizarea unei radiografii pulmonare.

bronsiolita cauze diagnosticare si optiuni de tratament

Tratament

Tratamentul bronșiolitei poate fi făcut acasă sau ambulator. Numai în cazuri severe boala se tratează în spital. Statistica medicală arată că doar 3% dintre copiii cu bronșiolită au nevoie de îngrijire medicală în spital.

În cazul formelor ușoare de bronșiolită, tratamentul nu este unul specific. Presupune, în primul rând, hidratarea suficientă şi constantă. Simptomele pot fi ameliorate și cu ajutorul umidificatoarelor de cameră. Când este treaz, copilul trebuie menținut cât mai mult în picioare, pentru a-i ajuta respirația. Tot în acest sens se recomandă ca nasul copilului să fie curățat permanent, cu ajutorul unei pompe speciale și a soluțiilor pe bază de apă sărată.

Administrarea de antibiotic nu ajută în tratarea bronșiolitei întrucât aceasta este provocată, în cele mai multe cazuri, de un virus.

Orice medicament trebuie să îi fie administrat copilului doar cu recomandarea medicului și după indicațiile acestuia.

Complicații

În situațiile în care bronșiolita se complică, este posibil ca cel mic să aibă probleme mari în a respira, putând să ajungă la apnee (să aibă pauze în respiraţie).

Complicaţiile bronşiolitei se caracterizează prin febră mare, buze și degete învinețite, deshidratare (nivelul de urină scade considerabil, buzele copilului încep să se usuce). De asemenea, este posibil ca cel mic să aibă o stare de somnolență prelungită, să nu se trezească nici după 12 ore pentru a fi hrănit, iar când este treaz să fie extrem de irascibil.

În cazul nou-născutului prematur, complicațiile pot să apară la foarte scurtă vreme după ce s-au instalat primele simptome ale bronșiolitei.

Când apar aceste complicații, este important ca cel mic să primească îngrijiri de specialitate de urgenţă, astfel încât respirația şi nivelul oxigenului din sânge să îşi revină la normal în cel mai scurt timp.

Prevenție

Pentru că bronșiolita este o boală contagioasă, este important ca regulile de igienă să fie strict menținute. Spălarea frecventă a mâinilor este regula de bază.

Pentru a preveni apariția bolii este indicat ca persoanele care prezintă semne și simptome de gripă ori răceală să nu intre în contact cu bebeluşii şi copiii de până în doi ani.

Spălarea și dezinfectarea frecventă a lucrurilor pe care le folosește copilul scad riscul de apariție a bronșiolitei. Aceeași recomandare este valabilă și pentru suprafețele pe care familia le folosește, în comun, în mod frecvent: mese, blaturi de bucătărie, clanțele ușilor, etc.

Bibliografie

  1. “Bronchiolitis.” NHS Choices. 2022, www.nhs.uk/conditions/bronchiolitis/
  2. Bordley, W. Clayton, et al. “Diagnosis and Testing in Bronchiolitis.” Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, vol. 158, no. 2, 1 Feb. 2004, p. 119, https://jamanetwork.com, 10.1001/archpedi.158.2.119.
  3. Kadish, Howard A. “Applying Outpatient Protocols in Febrile Infants 1-28 Days of Age: Can the Threshold Be Lowered? - Howard A. Kadish, Brian Loveridget, John Tobeyt, Robert G. Bolte, Howard M. Corneli, 2000.” Clinical Pediatrics, 2016, https://journals.sagepub.com
  4. “Bronchiolitis: Causes, Symptoms & Treatments.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării