MEDICINA GENERALA

03 Mai 2022

Ce este Electromiografia (EMG): în ce constă, când se recomandă și ce beneficii oferă

Ce este Electromiografia (EMG): în ce constă, când se recomandă și ce beneficii oferă

Electromiografia (EMG) este o procedură care evaluează starea și buna funcționare a nervilor și mușchilor și este foarte importantă pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale sistemului nervos periferic. Denumirea corectă este electroneuromiografia.

Investigația este neurofiziologică, complementară examenului clinic, și are rolul de a evalua diagnosticul prezumat. Electromiografia este realizată de un medic neurolog care este specializat în această procedură. Nu este nevoie că pacientul să fie internat în spital, se poate realiza în ambulatoriu.

Ce înseamnă electromiografia

Electroneuromiografia/ electromiografia este procedura recomandată în scopul evaluării afecțiunilor neuromusculare, pentru că permite evaluarea nervilor periferici și a activității musculare.

Investigația presupune înregistrarea răspunsului muscular după aplicarea unui stimul electric de mică intensitate pe traiectul nervului cercetat. Sunt folosiți electrozi de suprafață (mici discuri metalice care se lipesc de piele), sau ace-electrod (acestea sunt ace speciale, foarte fine).

Procedura poate avea reacții adverse, dar nu în măsură să provoace un disconfort major pentru pacient. În cazul electromiografiei cu electrozi, aplicarea curentului electric determină un disconfort local, în funcție de parametrii curentului utilizat, de aceea colaborarea pacientului cu medicul este foarte importantă.

În ceea ce privește electromiografia cu ac, aceasta este considerată o procedură minim invazivă, deși disconfortul creat de înțepătura cu acul este minim. Sunt folosite ace speciale, foarte fine, de unică folosință, care elimină riscul transmiterii de infecții pe cale parenterală. Metoda cu ac poate fi uneori contraindicată pentru pacienții care folosesc anticoagulante.

Când este recomandată electromiografia

În general, pacienților li se recomandă efectuarea unui EMG atunci când prezintă simptome care indică o suferință a nervului periferic sau a mușchiului. Aceste simptome pot include:

 • amorțeli;
 • parestezii (senzația de arsură sau de furnicături);
 • slăbiciune musculară;
 • dureri musculare (crampe, cârcei);
 • dureri la nivelul unui membru (mână sau picior).

Cum se realizează electromiografia

Cum se realizează electromiografia

Electromiografia este o procedură complexă, realizată de un medic neurolog specializat într-o asemenea investigație. Realizarea unei EMG presupune pregătirea pacientului, procedura propriu-zisă (cu plăcuțe sau cu ac), recuperarea pacientului.

 

Pregătirea înainte de electromiografie

Nu există pregătiri speciale pe care pacientul trebuie să le facă înainte de testul propriu-zis. Se pot derula activitățile obișnuite ale zilei. Există câteva măsuri, însă, despre care pacientul trebuie să fie informat:

 • în ziua efectuării testului nu se aplică produse cosmetice sau de îngrijire pe piele (loțiuni, creme, uleiuri);
 • îmbrăcămintea pacientului trebuie să fie lejeră, pentru cazurile în care trebuie examinate anumite porțiuni;
 • pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la suplimentele pe care le ia, dacă este cazul;
 • pacientul trebuie să prezinte medicului trimiterea medicului specialist care a recomandat examinarea EMG, iar dacă pacientul a mai efectuat o asemenea procedură, trebuie să aibă la el rezultatele investigației anterioare;
 • pacientul poate pune întrebări medicului cu privire la procedură, înainte de efectuarea acesteia;
 • efectuarea electromiografiei nu presupune ca pacientul să fie nemâncat;
 • pentru interpretarea corectă a rezultatelor înregistrării, temperatura porțiunilor investigate trebuie să fie peste 32 de grade C, iar dacă porțiunile distale ale membrelor sunt mai reci, trebuie încălzite în prealabil.

Tratamentele uzuale nu trebuie întrerupte, dar există câteva excepții despre care pacientul trebuie să fie informat:

 • tratamente cu anticoagulante, pentru că examinarea poate duce la mici sângerări în interiorul mușchiului;
 • în anumite cazuri trebuie întrerupt tratamentul pentru miastenia gravis.

Ceea ce pacientul trebuie să rețină este faptul că medicul de familie sau medicul specialist îl informează în prealabil în legătură cu tratamentele care sunt incompatibile cu procedura.

Înainte de efectuarea investigației, pacientul trebuie să completeze un formular prin care își dă acordul pentru realizarea procedurii.

 

Procedura propriu-zisă

Electroneuromiografia poate cuprinde două părți: electroneurografia (studiul conducerii nervoase) și miografia.

Electroneurografia presupune în prima etapă stimularea nervilor în anumite puncte de pe traseul lor, prin intermediul unei mici descărcări electrice. Acest lucru presupune ca medicul să aplice electrozi mici pentru înregistrare (la nivelul mâinii sau al piciorului) și un mic șoc electric (de ordinul miliamperilor) în altă zonă a membrului, pentru care se face înregistrarea.

Senzația percepută de pacient poate fi mai mult sau mai puțin dureroasă. Din cauza faptului că fiecare membru are mai mulți nervi, procedura trebuie repetată. Medicul o poate întrerupe pe parcurs, pentru a putea face măsurători.

A două etapă a procedurii constă în examinarea musculară cu ac (electromiografia propriu-zisă). Presupune introducerea unui ac special și foarte subțire în anumiți mușchi. Acul are rol de înregistrare, el conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică a fibrelor musculare.

Acul este introdus în mușchiul relaxat și este mișcat pentru a înregistra activitatea musculară în repaus, după care pacientul trebuie să încordeze mușchiul pentru a evalua activitatea musculară în activitate. Pacientul resimte un oarecare disconfort în momentul înțepăturii, care dispare odată cu înlăturarea acului. Mișcările acului în mușchi nu se resimt ca o durere, ci mai mult ca o presiune.

Pe tot parcursul procedurii este esențială colaborarea dintre pacient și medic. Electromiografia se efectuează fără anestezie, iar procedura este percepută de majoritatea pacienților ca provocând un disconfort minim, dar acest lucru depinde de gradul de sensibilitate al fiecărui pacient în parte.

 

Recuperarea după electromiografie

Examinarea EMG durează între 30-90 de minute, în funcție de patologia investigată și rezultatele obținute pe parcursul înregistrărilor. Timpul exact nu poate fi cunoscut dinainte.

Examenul electromiografic este compus din două părți, dar medicul specialist poate opta numai pentru una dintre ele, în funcție de informațiile pe care deja le are despre pacient. Acesta trebuie să știe că ambele părți ale testului sunt bine tolerate de cei mai mulți pacienți. În ciuda unui mic disconfort, testul nu prezintă riscuri pentru starea de sănătate.

După examenul EMG, pacientul își poate relua activitatea zilnică obișnuită. Orice senzație de disconfort ar trebui să dispară în cel mult 48 de ore. Pentru a elimina orice urmă de disconfort, se pot aplica niște comprese calde și se pot administra antialgice ușoare (paracetamol).

Rezultatele EMG-ului sunt interpretate la finalul procedurii. Aceste rezultate depind foarte mult de experiența medicului care le efectuează, dar și de acuratețea echipamentelor utilizate. Medicul poate solicita investigații suplimentare cu scopul obținerii unui diagnostic precis.

Beneficiile oferite de electromiografie

Beneficiile oferite de electromiografie

Evaluarea paraliziilor de nervi periferici

Poate fi vorba despre neuropatia periferică. Aceasta afectează un singur nerv (mono-) sau mai mulți (poli-). Nervii periferici au rolul de a transmite informații între sistemul nervos central și celelalte părți ale corpului. Pot fi afectați și nervii care controlează funcții esențiale, precum digestia, ritmul cardiac, tensiunea arterială sau funcționarea vezicii urinare.

 

Diagnosticul în caz de neuropatii

EMG-ul ajută la stabilirea diagnosticului în cazul neuropatiilor. Neuropatiile sunt tulburări ale sistemului nervos periferic care se manifestă prin slăbiciune musculară, amorțeli, dureri la nivelul mâinilor și picioarelor. Tulburările apar atunci când nervii sistemului nervos periferic sunt deteriorați.

Acești nervi au rolul de a prelua informații de la organe și de a transmite comenzi de la creier și măduva spinării înapoi către acele structuri. Astfel de manifestări nu pun viața pacientului în pericol, dar netratate pot deveni o dizabilitate importantă. Pentru multe cazuri de neuropatie nu se cunosc cauzele (neuropatia idiopatică).

În cazul neuropatiilor dobândite poate fi vorba despre traume sau presiuni asupra nervilor. În alte situații, cauza este cunoscută: de exemplu diabetul zaharat. De altfel, este cunoscut că în aproape jumătate dintre cazurile de diabet, pacienții vor suferi la un moment dat un anumit tip de neuropatie.

 

Evaluarea afecțiunilor musculare

Electromiograma permite evaluarea mușchilor și, indirect, a nervilor periferici care îi inervează. Procedura poate stabili diferențele de musculatură dintre membre și poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor neuromusculare (cum ar fi distonia musculară, miastenia gravis, botulismul sau scleroza laterală amiotrofică).

 

Stabilirea unor alte diagnostice

De asemenea, EMG-ul este indicat atunci când medicul trebuie să stabilească un diagnostic precum neuropatia nervului facial, sindromul de canal carpian, poliomielita sau hernia de disc. EMG-ul poate ajuta și la evaluarea pacienților care se află în comă.

Riscurile pe care le presupune intervenția

Riscurile pe care le presupune intervenția

În cele mai multe cazuri, electromiografia prezintă riscuri minore, cum ar fi o ușoară durere musculară pe parcursul câtorva zile. În foarte puține cazuri poate fi vorba și despre alte riscuri, precum:

 

Sângerare

La examinarea cu acul, există un risc mic de sângerare în cazul unor pacienți, în principal pentru că în timpul examinării poate fi atins cu acul un vas de sânge mai important. Chiar și dacă apare, sângerarea este localizată și minimă.

 

Edem local

În urma electromiografiei, pacientul poate avea un edem, care dispare foarte repede și nu este dureros.

 

Hematom local

Hematomul apare ca urmare a sângerării unor vase de sânge mai mari ale corpului. Adesea sunt confundate cu o vânătaie. Posibilele hematoame care apar în urma electromiografiei sunt inofensive, dar în alte cazuri ar trebui investigată cauza apariției acestora.

 

Infecție sau iritarea unui nerv

Foarte rar, în urma efectuării unei electromiografii, pacientul are de suferit de pe urma unei infecții sau a iritării unui nerv. În majoritatea cazurilor, disconfortul examinării dispare în 24-48 de ore.

 

Contraindicații pentru electromiografie

În cazul electromiografiei vorbim și despre contraindicații, dar în special despre precauții, în cazul anumitor categorii de pacienți.

 

Tratament cu anticoagulante

Pacienții care folosesc aspirină nu necesită măsuri adiționale. Pacienții care folosesc antiagregante plachetare sau anticoagulante au un risc mai mare de sângerare, iar în acest caz se evită examinarea anumitor mușchi.

 

Implant de pacemaker

Pacienții purtători de pacemaker (stimulator cardiac) sau defibrilatoare nu primesc impulsuri în zona implantului.

 

Infecții ale pielii

Pacienții care au infecții cutanate sau un edem sever nu vor fi examinați în acea zonă cu electrozii sau cu acul special.

 

Aparat Holter

Efectuarea unei electromiografii la un pacient purtător de aparat Holter poate determina disfuncția acestuia și modificarea rezultatelor.

Electromiografia este, așadar, o examinare complexă, realizată de un medic neurolog specializat în efectuarea acestei proceduri. Disconfortul pacientului este minim, iar puținele precauții sau contraindicații sunt menționate de medic în discuția prealabilă cu pacientul. Procedura nu necesită internare și nici anestezie.

Bibliografie

 1. “Electromyography (EMG) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org
 2. “Electromyography (EMG).” Hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org
 3. Moores, Danielle. “Electromyography (EMG).” Healthline, Healthline Media, 20 Mar. 2018, www.healthline.com
 4. EMG Tests: Overview of Electromyographic Nerve Tests | HSS. “EMG Tests: Overview of Electromyographic Nerve Tests | HSS.” Hospital for Special Surgery, 2022, www.hss.edu
 5. “Electromyography (EMG) and Nerve Conduction Studies.” Medlineplus.gov, 2019, https://medlineplus.gov
 6. https://www.facebook.com/verywell. “Understanding Your Electromyography Results.” Verywell Health, 2012, www.verywellhealth.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.