Publicat la: 
6/08/2014

Cand este nevoie de un implant dentar? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie, a discutat online cu cititorii

Ce este un implant dentar? Cand se impune? In ce consta o astfel de interventie? Ce contraindicatii exista? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Dimo Petrovski este medic specialist chirurgie dentoalveolara si implantologie in cadrul Centrului Medical MedLife Victoriei, Divizia de Stomatologie. Consulta pagina online pentru programari.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Medic: 
Comentarii

Starea dumneavoastră se va ameliora în cel mult 2 luni de zile.Relaxați-vă și meditați la un viitor cât mai liniștit.Adevăratul ”Greu ”va veni odată cu nașterea copiilor.Sănătate multă și eventual un Rudotel(dacă nu sunteți gravidă)puteți să luați.

Buna ziua
Mi-am facut 2 implanturi in partea de sus,pe stanga si pe dreapta,al treilea de la canin...M-am ingrozit de tot ce am citit dupa,pe net. Nu a durut,nu m-am umflat,nu mi-a cusut gingia. Doar capul in prima si a doua zi. Am o usoara amorteala in pometi uneori,parca si o presiune in urechi. Oare au fost prea lungi implanturile? Parca l-am auzit pe d-nul dr spunand ceva de 6. Am atacuri de panica si simt ca m-as duce sa le scot pana nu e prea tarziu. Ma ingrozesc ca am chestiile alea in gura!!!! Ma gandeam la o sarcina pe care varsta nu imi permite sa o mai aman....
Unii accepta mai usor...eu vad ca am probleme la "mansarda"....si nu e de ras.
Le mai pot scoate? Exista complicatii? Dupa cum vedeti ma panichez f. repede. Varog,astept un raspuns cat mai repede.

Preturile sunt afisate pe site-ul www. medlife.ro sectiunea chirurgie-implantologie. Dar mai intai trebuie facut un examen clinic si se stabileste costul in functie de caz.

Daca starea de sanatate este stabila atunci se poate recurge la interventia de inserarea de implante

Mai intai trebuie sa se verifice oferta osoasa in zona in care se vrea sa se insere implantele. In cazul in care se constata ca nu exista suficeint os ca inaltime sau grosime se poate face augmentare osoasa si la distanta de 3-4 luni se pot insera implantele pe care se poate face lucrare fixa

Unde pot vedea niste preturi?

Timp de 6 luni de zile de la producerea infarctului miocardic nu se face nici o intervenție chirurgicală.Apoi după efectuarea analizelor se poate discuta de inserarea vreunui implant

Bună ziua.În locul dintelui de lapte care se mișcă indicația cea mai bună e aparatul prtodontic fix nu inserare de implant

Bună ziua.În cazul lipsei de dinți în zona laterală mandibulară se recomandă augmentare (adăugare)de os apoi inserare de implanturi pe care ulterior se va cimenta o lucrare protetică fixă.Între aceste operații minim 3 luni de zile

in cazul unei interventii de implant se recomanda analize uzuale ca sa se vada starea generala de sanatate. Acestea sunt hemoleucograma , timp de sangerare, coagulare, glicemie, transaminase,INR. in cazul in care exista vreun dezechilibru se cer analize mai amanuntite.

Pacientii cu infarct miocardic in antecedente nu au voie sa li se faca vreo manevra chirurgicala perioada de 6 luni de cand s-a produs infarctul. Singurele riscuri in privinta acestor pacienti sunt legate de medicatia pe care o iau si riscul crescut la infectii care se combate cu antibioprofilaxia.

Durata de viata este nelimitata, minim acceptat - 5 ani pentru a fi o reusita. Insa dupa acea perioada viata unui implant dentar poate fi nelimitata. In teoria existenta, viata medie este undeva la 15 ani.
Printr-un implant se castiga un dinte, nu exista minusuri. Singurul risc este sa nu se ostointegreze (sa nu fie acceptat de organism).

Un timp minim dupa extractie este de trei luni de zile, dupa care se poate insera implantul in locul dintelui extras. Si in locul dintilor lipsa, chiar dupa cativa ani de zile, se poate insera un implant. Totul este sa fie suficient os ca inaltime si grosime.

In clasamentul la nivel mondial, implant vs. durata de viata, pe primul loc este Nobel Biocare.

Implantul inlocuieste dintii lipsa cat mai fiziologic, insa proteza doar simuleaza existenta unor dinti. Nu exista limita de varsta pentru inserarea unui implant, daca avem suficient os.

Dintele de lapte se pastreaza atata timp cat este el implantat in os si la momentul cand se renunta la el preferabil in zona fizionomica sa se insereze un implant cu o coroana adecvata pozitiei dintelui. Despre aparat dentar va poate da mai multe detalii medicul ortodont.

Avantajul principal al procedurii one step este vindecarea mai rapida. Tehnica este mai putin laborioasa, dar cu riscuri mai crescute in privinta osteointegrarii implantului. Conditiile pentru inserarea unui implant sunt generale, insa tehnica difera de la caz la caz.
Nu am experienta de lucru cu materiale import China si in general ne orientam, in alegerea unor materiale, dupa niste studii clinice si de laborator.
Fumatul scurteaza viata implantului, dar nu contraindica inserarea unui implant.

Dupa inserarea unui implant se asteapta minim 4 luni de zile, dupa care se verifica radiologic osteointegrarea lui si dupa aceea se hotaraste inceperea partii protetice.

Oferta osoasa se apreciaza printr-o analiza radiologica. In cazul dintilor maxilari si mai ales la nivelul premolarilor si molarilor, raportul cu sinusul maxilar ne limiteaza cateodata efectuarea unui implant dupa extractie. Inserarea unui implant se poate face chiar si la mai mult de patru ani dupa extractie, insa perioada ideala ar fi de pana in 6 luni dupa extractie. Riscul de a fi afectate sinusurile exista doar daca se face o greseala in momentul in care se insereaza un implant. Daca nu exista suficienta inaltime de os se poate creste oferta osoasa printr-o interventie de sinus lift.

In ziua de astazi, radiografiile dentare sunt digitale si radiatiile sunt minime. O radiografie dentara, ca si nivel de radiatii, e comparativa cu radiatiile solare cu expunere de o ora.

Am 67 ani stare de sanatate buna.
In partea stanga jos nu mai am nici-n dinte de foarte multi ani (cca 30).
Recomandarea medicala este de trei implanturi. Am mari retineri legate de riscurile acestei interventii. Care ar fi consecintele in caz de esec?

Consecinte in cazul in care osul dumneavoastra nu accepta implantele inserate nu exista. Avand in vedere starea de sanatate buna nu vad vre-un impediment ca implantele inserate sa nu fie acceptate daca avem suficienta oferta osoasa. legat de numarul de implante care vi s-a propus ulterior pe aceste 3 implante se poate face doar o proteza si in niciun caz o lucrare fixa

am in prezent 38 ani, si un molar din dreapta jos scos la varsta de 16 ani.
As vrea sa fac un implant, dar se mai poate?
Medicul stomatolog la care am fost spune ca molarii din jur nu s-au apropiat, deci s-ar mai putea face, dar nu a spus nimic de subtierea maxilarului.

Daca oferta osoasa (inaltime si grosime) este suficienta atunci metoda de inlocuirea unui molar pierdut prin implant este ideala. E nevoie de o analiza radiologica si un examen clinic ca sa se stabileasca nivelului osos si rapoartere cu nervii sau alte formatiuni anatomice.

Buna ziua
lnainte de implant ce analize trebuie facute,- daca trebuie facute ceva?( medicul pe care am consultat a zis ca nimic) Am 43 de ani, nu suport nici un fel de cercei si spirala pusa mi a creat probleme si trebuia scoasa .

Buna ziua,
ce riscuri exista in cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic acut?

Buna ziua,
as dori sa aflu parerea dvs vis-a-vis de implanturi in situatia unei osteome.Care ar fi sansele de reusita in astfel de situatii?

1. Implantarea de os pentru a creste suportul este utilizata cand oferta osoasa nu este suficienta pentru a insera un implant.
2. Implantarea printr-un mugure dentar este deocamdata la faza de experiment. Daca dintele extras are mai multe radacini, atunci se poate opta pentru inserarea a mai multor implante in functie de numarul de radacini.
3. Daca lipsesc 4 dinti, minimul acceptat pentru o punte este de trei implanturi. Nu se accepta o punte de patru elemente pe 2 implanturi.
4. Personal ar prefera un medic cu experienta, indiferent de kit.

Efectuarea mai multor radiografii dentare, in ultimele 6 luni, au vreun efect negativ asupra sanatatii, prin expunerea la respectivele radiografii?
Multumesc

1. Este fiabila implantarea de os pentru cresterea suportului in vederea implantarii?

2. Exista alternative comerciale viabile la implantul cu surub unic? (ex: suruburi multiple care simuleaza o radacina reala ca si pozitionare sau unghiuri; cresterea dintelui prin implant de mugure dentar si stimulare cu ultrasunte)

3. Dumneavoastra personal ce ati alege: 4 implanturi unul langa altul sau punte cu suruburi doar pe capete? (obs: densitatea osoasa e medie)

4. Mai bine un medic cu experienta mai mare pe un kit de calitate medie sau un medic cu experienta redusa dar pe un kit cu materiale de foarte buna calitate?

Daca mi-a fost extras un molar de sus acum 4 ani, se mai poate face implant? (Atunci mi s-a spus ca ar trebuie sa fac implantul in cateva luni.) Care este riscul ca la realizarea implantului sa imi fie afectate sinusurile?

Buna ziua,

Dupa ceva cautari pe internet am cateva intrebari pt. dvs:

Care sunt avantajele si/sau procedurii de one-step implant fata de procedura clasica? Exista conditii pentru procedura de one-step? (masa osoasa?, fizionomie, etc)

De asemenea, sunt materialele din import China diferite/fiabile fata de cele de la furnizori europeni ?

Este cunoscut faptul ca din motive financiare multi europeni practica turismul dentar( Ungaria, Polonia si altele) Din experienta dvs, care este evolutia turismului dentar in Romania si sunt specialistii de la noi capabili sa asigure standarde profesionale inalte?

Poate si cateva cuvinte despre tabagism si implant..

Multumesc

La 58 ani ce este mai indicat proteza sau implant ?(pt masele lipsa partea de sus)

Buna ziua,
Am un dinte de lapte (canin) care inca se tine pe pozitie, desi am 34 de ani. Caninul permanent a crescut langa el si dintii arata bine. Acum vreo 5 ani i s-a scos nervul, pentru a-l scoate din circut. Am asteptat sa cada, insa tot nu a cazut, desi se clatina de cand eram mica. Mi s-au propus de catre 2 medici diferiti 2 abordari diferite: implant sau aparat dentar. As tinde spre implant, insa am inteles ca exista posibilitatea sa nu prinda? Oare ar fi mai bun aparatul dentar in cazul unui gol? Cat ar dura pana se apropie dintii? Nu ar fi afectate radacinile celorlalti dinti? Multumesc!

Care este in opinia dvs. clasamentul tipurilor de implant dental ca durata de viata?

Ce durata de viata are un implant dentar? Care sunt "minusurile" unui implant dentar (exceptand costurile mai ridicate)?

Buna ziua,
Este adevarat ca implantul trebuie facut in scurt timp dupa extractie deoarece osul s-ar putea deteriora in timp daca nu are un dinte(masea)?
Daca da ce inseamna acel scurt timp? la cat timp se recomanda implantul dupa extractie?
Multumesc

daca imi pun implante acum ,dupa cat timp pot sa mi fac si apartea proteica?

Daca se produce puroi în zona implantului care este cauza si ce solutii sunt

Faceți o radiografie panoramică care trebuie văzută de medicul care a inserat implanturile

daca a aparut puroi in jurul implantului probabil e vorba de periimplantita care trebuie tratata corespunzator de catre medicul implantolog.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie buco maxilo faciala

Medic Specialist
Dumitru Catalin Constantin,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Conform unui studiu efectuat recent de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oregon, Statele Unite ale Americii, si publicat in jurnalul stiintific PeerJ, fiecare persoana are propriul "nor de microbi" ce ii stabileste identitatea microbiologica. "Norul de microbi" contine milioane de bacterii, ce pot fi transmise atat prin contactul direct,...
Pana la 50% dintre adultii din Statele Unite evita sexul pentru ca sunt prea obositi, arata sondajele recente. Nici nu e de mirare pentru ca ziua de lucru se poate extinde pana la miezul noptii, multe cupluri au copii de care trebuie sa aiba grija si, in general, toata lumea are diversiuni care distrag atentia de la partener. Lipsa somnului si...
Cosuri rosii, colectii albicioase, noduli rosii violacei infiltrati reprezinta tabloul acneei inflamatorii, intalnita la adolescenti dar si la adulti. O intrebare frecventa in consultatiile pacientilor cu acnee este Nu puteti sa imi luati o proba de acolo sa vedem ce microb gasim? Care este adevarul? Mecanismele de producere a acneei sunt...
Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM) este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale neirandiante si neinvazive ce permite vizualizarea multiplanara a diferitelor organe si tesuturi ale corpului uman; ea asigura un contrast excelent intre diferitele tipuri de tesuturi, mult superior comparativ cu Tomografia Computerizata (CT)....
HotNews.ro a transmis live, in premiera in online-ul romanesc, fragmente din mai multe operatii, care au fost efectuate simultan in clinicile MedLife. In timpul transmisiei, Dr. Ovidiu Vasile, medic primar chirurgie generala si director medical MedLife, a explicat ce se intampla in salile de operatie si a raspuns intrebarilor cititorilor....