Carbohidrati versus grasimi. Care prezinta cel mai mare risc pentru sanatate?

Consumul crescut de carbohidrati este asociat unui risc mai mare pentru declansarea decesului prematur, prin comparatie cu consumul de grasimi, arata un nou studiu international publicat in The Lancet, informeaza nytimes.com.
O echipa de cercetatori formata din oameni de stiinta din intreaga lume a studiat dieta alimentara si riscul pentru declansarea decesului prematur in randul a 135.335 de persoane din 18 tari, ale carora varste erau cuprinse intre 35 si 70 ani.
Informatiile privind dieta au fost colectate prin intermediul sondajelor de opinie, in timp ce oamenii de stiinta au verificat factorii referitori la varsta, sex, fumat, activitatea fizica si indicele de masa corporala, calculand modul in care acestea contribuie la aparitia decesului prematur.
In urma analizei, cercetatorii au constatat ca persoanele care obisnuiau sa consume cu 20% mai multi carbohidrati decat persoanele ce urmau o dieta echilibrata au avut un risc cu 28% mai mare pentru decesul prematur. Cu toate acestea, consumul ridicat de carbohidrati nu a fost asociat cu moartea cardiovasculara.
In schimb, in randul persoanelor a caror dieta alimentara continea mai multe grasimi, cei care obtineau in medie 35,3% din numarul total de calorii consumate zilnic din grasimi au inregistrat un risc de deces prematur cu 23% mai mic prin comparatie cu restul.
Consumul de grasimi saturate, polinesaturate si mononesaturate a fost, astfel, asociat cu un risc scazut pentru decesul prematur. De asemenea, persoanele care au adoptat o dieta bogata in grasimi au avut un risc semnificativ scazut de accident vascular cerebral, conform raportului cercetatorilor.
In general, recomandarile specialistilor ghideaza populatia catre consumul scazut de grasimi saturate, cu o limitare de 35% de calorii zilnice obtinute din grasimi, dar studiul nostru arata ca aceasta abordare ridica noi semne de intrebare. Dupa cum arata datele studiului, o dieta alimentara limitata in grasimi saturate ar putea fi daunatoare pentru organismul uman, crescand semnificativ riscul aparitiei decesului prematur, declara Andrew Mente, medic epidemiolog in cadrul McMaster University din Ontario.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cele cinci tipuri de insomnie
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte din Olanda au descoperit ca exista cinci tipuri de insomnie. Studiul a fost publicat in revista ”The Lancet Psychiatry” si sugereaza ca aceasta descoperire ar putea promova noi tehnici de interventie, potrivit eurekalert.org. Una din zece per...

Herpesul devine periculos cand sistemul imunitar este slabit
Herpesul, sau cytomegalovirusul, este foarte raspandit si ramane in organism pentru tot restul vietii dupa infectare. In cazul persoanelor sanatoase, virusul este tinut sub control, dar devine periculos pentru cei care au sistemul imunitar slabit si pentru femeile insarcinate. Oamenii de stiinta...

Persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic au nevoie de mai multa vitamina C
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca un aport mai mare de vitamina C este crucial pentru pacientii care sufera de sindrom metabolic si care incearca sa opreasca un ciclu de tulburari antioxidante ce poate fi mortal in anumite cazuri, potrivit sciencedaily.com. Aproximativ 35%...