Care este cel mai nepotrivit moment pentru a lua masa de pranz atunci cand vrem sa slabim

Daca luati in mod constant masa de pranz la aceeasi ora, dar va treziti rontaind cate ceva intre pranz si cina, va puteti compromite eforturile de a pierde in greutate. Un studiu efect recent si publicat in revista "American Journal of Clinical Nutrition" a examinat eficacitatea unui program de slabit aplicat in randul a mai mult de 1200 de persoane supraponderale si obeze, constatand ca masa de pranz luata mai tarziu de orele 15:00 duce la o ingreunare a eforturilor de a pierde in greutate, scrie prevention.com. In cadrul studiului cercetatorii au analizat o proteina numita perilipina, care se gaseste in celulele umane si care este esentiala in arderea grasimilor in intregul organism. Datele studiului au aratat ca persoanele cu o variatie genetica specifica a acestei proteine au pierdut in greutate mai putin cand au mancat pranzul mai tarziu de orele 15:00, prin comparatie cu persoanele care au consumat masa de pranz mai devreme de aceasta ora. Cu toate ca rezultatele cercetarii trebuie intelese pe fondul faptului ca acesta cercetarea s-a concentrat asupra persoanelor cu indicatori genetici specifici, un studiu similar publicat in revista de specialitate "International Journal of Obesity" arata, in mod similar, ca masa de pranz luata tarziu este asociata cu o pierdere mai mica in greutate. Dar cum ne saboteaza momentul in care luam masa de pranz obiectivul nostru de a pierde in greutate? Este vorba despre legatura pe care starea fiziologica de foame o are cu ritmul nostru cicardian si cu momentul in care servim pranzul. "Rata metabolica difera intre indivizi, iar momentul in care luam masa, pus in relatie cu ritmul nostru cicardian, poate sa influenteze rezultatele pierderii in greutate," a declarat Marie-Pierre St-Onge de la Universitatea Columbia din New York. Chiar daca subiectul central are in vedere momentul in care servim masa de pranz, cercetatorii nu au gasit o diferenta in ceea ce priveste rezultatele pierderii in greutate atunci cand au analizat momentul in care este servita cina sau chiar mic dejunul. Acest lucru poate fi datorita faptului ca studiul a fost realizat in Spania, unde aproximativ jumatate dintre caloriile consumate intr-o zi sunt concentrate in masa de pranz. De altfel, este cunoscut faptul ca persoanele care considera a fi cea mai importanta masa din zi chiar masa de pranz, pierd mai mult in greutate prin comparatie cu persoanele care consuma cea mai mare parte din calorii la mic dejun sau cina. De aceea, in tarile in care oamenii obisnuiesc sa consume mai mult la masa de pranz rata de obezitate este mai scazuta, cum ar fi in Spania (21,4%), Germania (23,9%) si Ungaria (31,3%), prin comparatie cu Statele Unite ale Americii (40%). De asemenea, se stie ca daca sarim peste mic dejun avem mai multe sanse sa luam in greutate. "Daca ne uitam la defalcarea consumului de alimente in randul americanilor, cele mai putine calorii sunt consumate la mic dejun si la masa de pranz. Daca punem laolalta mic dejunul si masa de pranz, acestea ar insuma, in acest caz, 40%, iar caloriile continute la cina ar alcatui astfel restul de 60%", adauga Marie-Pierre St-Onge, care este de parere ca sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a observa impactul pe care momentul mesei de pranz il are asupra numarului de kilograme.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...