MEDICINA GENERALA

13 Aprilie 2022

Ce și care este perioada de fertilitate la femei

scris de

Vasile Ioana Virginia, Medic Primar Ginecologie, Obstetrica-Ginecologie, Ecografie 2D și 3D

Ce și care este perioada de fertilitate la femei

Despre fertilitate

Fertilitatea este abilitatea de a fi capabilă de reproducere, adică să poți rămâne însărcinată. Femeile sunt fertile doar câteva zile în timpul ciclului menstrual și aceasta se numește perioadă fertilă. Când dorești să rămâi însărcinată, îți poți îmbunătăți șansele de a obține o sarcină dacă știi care ceva despre ovulație și perioada fertilă.

Perioada fertilă

În ciuda credințelor populare, femeia nu poate rămâne însărcinată în fiecare zi a ciclului menstrual. De fapt, există doar câteva zile fertile în care poți rămâne însărcinată.

Perioada fertilă la femeie durează aproximativ 6 zile. Aceasta include ovulația și numărul de zile în care spermatozoizii supraviețuiesc (în medie 5 zile). Obținerea unei sarcini în timpul menstruației este puțin probabilă, dar nu imposibilă. Deoarece lungimea ciclurilor menstruale variază de la femeie la femeie, este dificilă predicția ovulației.

Spre deosebire de spermatozoizi, ovocitul (celula feminină) începe să se deterioreze destul de repede după ovulație. În decurs de 24 de ore, ovocitul de regulă moare. De aceea, pentru a crește șansele de a obține o sarcină, este recomandat contactul sexual cu o zi înainte de ovulație. Dacă toate acestea par complicate, alternativa este contactul sexual la fiecare 2 - 3 zile. În acest fel, fereastra de oportunitate este acoperită.

Perioada ovulației

Există câteva modalități prin care poți prezice ovulația: indicatori precum creșterea temperaturii bazale, testele de ovulație, consistența mucusului cervical. Acestea te pot ajuta să identifici perioada fertilă și să planifici o sarcină.

Este important să știi şi cât de lungi sunt ciclurile tale menstruale. Ciclul menstrual se calculează din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații. Astfel, unele femei au cicluri menstruale mai scurte, altele mai lungi, iar ovulația depinde de lungimea ciclului menstrual.

Dacă în medie ai un ciclu menstrual de 28 zile, ovulația este în jurul zilei 14, iar șansa cea mai mare de a obține o sarcină este între ziua 11 și ziua 14. Dacă ai un ciclu menstrual de 24 zile, ovulația apare în jurul zilei 10, iar fereastra ta fertilă este între zilele 7-10. Dacă ai un ciclu menstrual de 35 zile, ovulația este în jurul zilei 21, deci focusul tău ar trebui să fie între zilele 18 și 21.

Să îți cunoști corpul te ajută să identifici modificările care apar la ovulație: cu câteva zile înainte de ovulație mucusul cervical se modifică, devine transparent și alunecos (precum albușul de ou). Măsurarea temperaturii bazale se face dimineața înainte să te dai jos din pat. Temperatura bazală a corpului crește la ovulație datorită creșterii hormonului progesteron. În mod normal, temperatura bazală a corpului este între 36.1- 36.4°C, iar la ovulație aceasta crește și rămâne în intervalul 36.4-37°C.

Trebuie să știi că există câteva circumstanțe care pot afecta temperatura bazală cum ar fi: lipsa somnului, consumul exagerat de bere sau vin, infecțiile, unele afecțiuni ale tiroidei (hipotiroidism). De asemenea poți folosi kituri de ovulație pe care le găsești la farmacie.

Menstruațiile neregulate sau perioadele lungi cu absența menstruației sunt semne că nu ai ovulație sau că nu e frecventă. E important să știi că fereastra fertilă nu este aceeași în fiecare lună.

Legătura dintre vârstă și fertilitate

Legătura dintre vârstă și fertilitate

Cea mai bună vârstă fertilă este între 20 şi 30 ani. Fertilitatea scade gradual după 30 ani și în mod particular după 35 ani. O femeie fertilă la 30 ani are o șansă de a obține o sarcină de 20% în fiecare lună. Asta înseamnă că la fiecare 100 de femei fertile în vârstă de 30 ani, 20 dintre ele vor obține o sarcină în prima lună. La vârsta de 40 ani șansa de a obține o sarcină este sub 5% per ciclu menstrual.

Această relație între vârstă și pierderea fertilității apare din cauza declinului calității și cantității ovocitelor. Dacă ai decis să amâni obținerea unei sarcini după 35 ani ar trebui să obții informațiile necesare și în același timp să rămâi obiectivă în legătură cu șansele de succes.

Când ar trebui să consulți un medic

Cercetările au arătat că actual sexual centrat doar pe obținerea sarcinii poate cauza stres în cuplu. În condițiile în care contactul sexual frecvent nu duce la apariția sarcinii timp de 1 an (sau 6 luni dacă ai peste 35 ani), ar trebui să te adresezi unui centru de infertilitate pentru o evaluare.

Totuși, momentul în care un cuplu merge și cere ajutor medicului este diferit. Dacă pacienta are până în 35 de ani, după o discuție cu un medic, se pot aştepta chiar şi doi ani pentru a începe investigațiile însă, odată cu înaintarea în vârstă, șansele scad. De exemplu, ovulația la femeile trecute de 40 de ani începe să între în declin, iar de la 45 de ani începe, oficial, perioada de infertilitate.

Sunt și excepții când au fost raportate cazuri de femei rămase însărcinate după peste 50 de ani, dar sunt foarte rare și excepționale.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este că, odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul unui avort spontan sau al nașterii unor copii cu anomalii cromozomiale, precum Sindromul Down.

Dacă au trecut mai mult de 6 luni sau 1 an de când încerci să rămâi însărcinată și îți dorești să discuți cu un medic sau crezi că ai nevoie de un consult de specialitate, îţi poți face o programare în Call Center sau poți completa formularul de mai jos.

Bibliografie

  1. Hornstein MD, et al. Optimizing natural fertility in couples planning pregnancy. https://www.uptodate.com/
  2. Simonneaux V, et al. Daily rhythms count for female fertility. Best Practice — Research Clinical Endocrinology — Metabolism. 2017; 31:505.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.