MEDICINA GENERALA

18 Aprilie 2022

Ce este sângerarea de implantare și cum o recunoști

scris de

Vasile Ioana Virginia, Medic specialist Ecografie 2D , Ecografie 3D , Ginecologie și Obstetrică- Ginecologie

Ce este sângerarea de implantare și cum o recunoști

Când și de ce apare sângerarea de implantare

Sângerarea de implantare este o sângerare în cantitate redusă, ce apare de obicei la 10-14 zile de la concepție, atunci când ovulul fecundat se atașează de mucoasa uterului. Acest proces duce la ruperea unor vase de sânge din mucoasa uterină și apariția unei sângerări, sângerare care este însă normală și nu necesită tratament sau intervenție medicală. 

De regulă, o treime dintre femei au sângerare de implantare. Unele nu au deloc, iar altele nu o sesizează. De asemenea, este posibil ca sângerarea de implantare să fie confundată cu o menstruație redusă cantitativ, caz în care este posibil ca femeia să nu realizeze faptul că este însărcinată, iar acest lucru ar putea să ducă la calcularea greșită a datei nașterii.

Diferența între sângerarea de implantare și menstruație

Sângerarea de implantare e considerată unul dintre primele simptome ale sarcinii incipiente. Dar, pentru că se produce și apare de regulă în jurul perioadei când ar trebui să aibă loc menstruația, se creează confuzie.

Totuși, femeile știu de regulă cum este fluxul lor menstrual și, atât timp cât nu sunt sub influența unor medicamente (contraceptive orale sau contraceptive de urgență) sau a stresului, fluxul lor menstrual, culoarea și consistența sunt de regulă la fel. Deci, un spotting roz sau maro închis va ridica un semn de întrebare.

Iată care sunt diferențele între o sângerare de implantare și sângerarea din timpul menstruației:

  • culoarea: fie că este în cantitate abundentă sau nu, fiecărei femei îi este familiară culoarea sângelui menstrual; sângerarea de implantare este tipic roșu deschis sau maro închis;
  • formarea de cheaguri de sânge: unele femei prezintă cheaguri de sânge în timpul menstruației, în timp ce altele deloc; sângerarea de implantare nu se manifestă cu cheaguri de sânge;
  • cantitatea: majoritatea femeilor folosesc mai multe absorbante în timpul menstruației, însă sângerarea de implantare este redusă cantitativ față de fluxul menstrual; practic, termenul de sângerare poate induce în eroare, este vorba de un „spotting”. De regulă, sângerarea de implantare este o scurgere sanguinolentă, redusă cantitativ, care apare doar pe hârtia igienică sau pe absorbantul zilnic şi poate fi intermitentă sau constantă;
  • durata: sângerarea de implantare ar trebui să dureze de regulă câteva ore până la 3 zile; dacă sângerarea manifestată este cu sânge roșu închis sau deschis, durează mai mult de 3 zile și are un flux abundent, este puțin probabil să fie vorba de o sângerare de implantare.

 

O sângerare care durează mai puțin de 3 zile, este redusă cantitativ, are o culoare mai degrabă roz/ maro închis și este însoțită de crampe abdominale, este foarte probabil o sângerare de implantare.

Sângerarea de implantare nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare și nu prezintă un risc pentru viitorul bebeluș. Dacă persistă mai multe zile, este puțin probabil să fie vorba despre sângerare de implantare. Pot fi sângerări ușoare post-implantație, care nu sunt considerate normale și pot avea mai multe cauze:

  • iritații ale colului uterin (în special după examinarea clinică ginecologică);
  • contact sexual;
  • efort fizic intens;
  • infecții vaginale.

 

Cel puțin 50% dintre femeile care au o sângerare / spotting (alta decât sângerarea de implantare) vor avea o sarcină normală.

Sângerarea prelungită poate avea însă implicații serioase. Sarcina molară și avortul sunt două dintre cauzele importante ale acestui tip de sângerare anormală și prelungită. De aceea, este important să îți informezi medicul despre orice tip de sângerare sau alte simptome care apar în sarcină.

Sângerarea de implantare este un semn al unei potențiale sarcini. Dacă ți-a întârziat menstruația și ai făcut un test de sarcină care e negativ, cel mai probabil nu este vorba de o sarcină. Poți să urmărești sângerarea de implantare în timp ce încerci să rămâi însărcinată, însă nu uita că multe femei nu prezintă sângerare de implantare, iar multe dintre ele nici nu observă această sângerare.

Alte simptome ale sarcinii

Alte simptome ale sarcinii

Iată care sunt, de regulă, simptomele de sarcină:

  • crampe abdominale ușoare (mai reduse în intensitate decât cele care apar în timpul menstruației);
  • schimbări de dispoziție, oboseală;
  • cefalee;
  • greață, vărsături;
  • tensiune mamară;
  • dureri lombare;
  • nevoie de a urina mai des;
  • constipație.

 

Bibliografie

  1. American College of Obstetrician and Gynecologists: " Abnormal uterine bleeding," "Early pregnancy loss".
  2. Norwitz ER. et al. Overview of the etiology and evaluation of vaginal bleeding in pregnant women.
  3. American College of Obstetrician and Gynecologists. Months 1 and 2, In: Your Pregnancy and Childbirth Month to Month. 6th ed. Washington DC: American College of Obstetrician and Gynecologists; 2015.
  4. National Institute of Child Health and Human Development: " What are some common signs of Pregnancy?"



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.