Crampe în sarcină: cauze, complicații și prevenție

crampele in sarcina cauze complicatii si preventie

Despre crampele în sarcină

Crampele abdominale în sarcină pot fi definite ca o senzație de disconfort care apare într-o parte sau în ambele părți ale abdomenului inferior, similară crampelor menstruale. Sunt considerate un simptom care acompaniază majoritatea sarcinilor. Astfel că, de cele mai multe ori, sunt percepute ca fiind normale.

Totuși, există câteva circumstanțe în care pot fi un motiv de îngrijorare. Crampele de sarcină pot determina anxietate, deci e important de știut care sunt cele mai frecvente motive ale apariției lor.

Pentru că există numeroase cauze ale crampelor de sarcină și pentru că organismul este într-o continuă schimbare, răspunsul nu este întotdeauna evident.

Cauze

Crampele de sarcină apar tipic atunci când uterul se mărește și determină ligamentele și mușchii care îl susțin să se întindă. Pot fi resimțite mai mult la un strănut, tuse sau la schimbarea poziției.

În primul trimestru de sarcină, crampele apar în urma modificărilor normale care survin în timpul dezvoltării acesteia.

În timpul celui de-al doilea trimestru, începând frecvent cu săptămâna 14 de sarcină, o cauză frecventă a crampelor de sarcină este durerea de la nivelul ligamentului rotund. Ligamentul rotund este un mușchi care susține uterul și, atunci când se întinde, poate fi resimțită o durere intensă, ascuțită sau o durere surdă în abdomenul inferior.

În săptămâna 21 de sarcină, crampele sunt mai intense în mers sau la statul în picioare și se ameliorează când persoana se întinde în pat. Există anumite situații în care crampele de sarcină pot fi mai intense, cum ar fi schimbarea bruscă de poziție (mai ales noaptea, în cazul schimbării poziției de pe o parte pe cealaltă), ridicarea bruscă din șezut.

Crampele de sarcină, care sunt relativ minore și apar din când în când, nu sunt un motiv de îngrijorare. Alte cauze care pot determina în mod normal un astfel de disconfort abdominal:

  • Balonarea
  • Constipația
  • Contactul sexual
  • Activitatea fizică
  • Diareea – crampele abdominale determinate de mișcarea intestinelor în diaree sunt mai intense decât crampele obișnuite de sarcină, iar diareea persistentă poate cauza iritația uterului, ceea ce poate duce la apariția contracțiilor uterine.

În trimestrul al treilea de sarcină, crampele se resimt, cel mai probabil, ca o senzație de presiune la nivelul pelvisului. Acest lucru este normal deoarece bebelușul crește foarte repede acum. El presează pe nervii care merg dinspre vagin spre membrele inferioare. Presiunea și crampele pot fi mai intense în mers sau când fătul se mișcă în uter. Repausul la pat poate ajuta la diminuarea disconfortului.

Factori de risc

Nu putem discuta despre factori de risc în ceea ce privește crampele în sarcină. Sunt situații, însă, în care acestea pot indica posibile complicații.

Există câteva circumstanțe serioase în care apare durerea abdominală în timpul sarcinii:

  • Sarcina extrauterină - acest tip de sarcină apare când embrionul se implantează în afara uterului. Semnele clinice apar tipic între săptămânile 6 - 8 de sarcină. În mod frecvent, se asociază cu durere într-o parte a abdomenului și durere în umăr sau gât. În cazul în care sunt prezente aceste simptome, este necesar să mergi imediat la spital.
  • Avortul spontan - sângerarea vaginală însoțită de durere abdominală poate fi un semn de avort spontan, deși unele femei însărcinate care au sângerare vaginală și crampe abdominale pot duce sarcina la termen. Contactează-ți medicul dacă prezinți crampe de sarcină severe și/sau sângerare vaginală abundentă.
  • Preeclampsia - se caracterizează prin valori mari ale tensiunii arteriale și eliminarea de proteine în urină. Preeclampsia severă poate determina dureri intense în abdomenul superior.
  • Nașterea prematură - senzația de presiune, dureri abdominale și crampe pot fi un semn de naștere prematură înainte de 37 săptămâni de sarcină.
  • Infecțiile de tract urinar - durerile în etajul abdominal inferior și durerile la micțiune pot fi un simptom al infecției de tract urinar.
  • Abruptio placentae - apare atunci când placenta se separă de uter înainte de naștere. Aceasta este o afecțiune gravă, amenințătoare de viață care poate fi semnalată de crampe abdominale intense care nu cedează. În cazul în care sunt prezente aceste simptome, este necesar să mergi imediat la spital.
crampele in sarcina cauze complicatii si preventie

Simptome

Dacă simți următoarele tipuri de durere, contactează-ți medicul fiindcă pot indica posibile complicații:

  • durere intensă care nu cedează;
  • durere abdominală inferioară care nu cedează;
  • sângerare vaginală;
  • amețeală și simptome gastro-intestinale;
  • crampe abdominale însoțite de durere în umăr și/sau gât.

Diagnosticare

Crampele în sarcină nu reprezintă o patologie, o boală pentru care să se pună diagnostic și/sau tratament.

Prevenție

Dacă simți un disconfort minor, există câteva lucruri pe care le poți face pentru ameliorare:

  • Întinde-te pe pat sau schimbă-ți poziția.
  • Fă o baie caldă sau un duș cu apă caldă.
  • Fă exerciții de relaxare.
  • Hidratează-te (femeile însărcinate au nevoie de 50% mai multă apă).
  • Pune o sticlă cu apă caldă învelită într-un prosop pe zona dureroasă.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării