Publicat la: 
14/05/2014

Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Ceapa face parte din familia liliaceae, care include si arpagicul, prazul si usturoiul. Legumele din familia liliaceae au fost cultivate de-a lungul secolelor nu doar pentru aromele lor puternice ci si pentru proprietatile medicinale. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceapa pot include reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer, imbunatatirea starii de spirit si mentinerea sanatatii pielii si a parului. Ce valori nutritionale are ceapa, care sunt beneficiile si riscurile acesteia pentru sanatate si cum o putem include mai usor in dieta zilnica?

Ceapa este un aliment nutritiv dens, ceea ce inseamna ca este saraca in calorii, dar bogata in substante nutritive benefice, precum vitamine, minerale si antioxidanti. O cana de ceapa tocata contine aproximativ 64 de calorii, 15 grame de carbohidrati, 0 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zahar, 2 grame de proteine si 10% din cantitatea zilnica necesara de vitamina c, vitamina B-6 si mangan. Ceapa contine si cantitati mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor si potasiu, precum si antioxidantii quercetina si sulf.

Posibilele beneficii ale consumului de ceapa pentru sanatate

Consumul de fructe si legume a fost de mult timp asociat cu reducerea riscului dezvoltarii anumitor afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum mango-ul, a scazut riscul de obezitate si mortalitate, diabet si boli de inima.

Cancer. Legumele din familia Alium au fost studiate indelung in relatie cu cancerul, in special ce colorectal si de stomac. Efecetele lor sunt benefice si preventive, in special datorita compusilor bogati in organosulfur. Desi mecanismele prin care compusii inhiba cancerul sunt necunoscute, o posibila ipoteza include inhibarea cresterii tumorii si a mutagenezei.

Ceapa este o sursa de vitamina C, care ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi, care sunt inclusi pe lista cauzelor aparitiei cancerului.

Cancerul de colon. Aportul mare de fibre de la fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de aparitie a cancerului colorectal.

Cancerul de prostata. Intr-un studiu publicat de Journal of the National Cancer Institute, cercetatorii au investigat relatia dintre consumul de legume din familia allium si cancerul la prostata. Acestia au descoperit ca barbatii care consumau mai multe legume din familia allium aveau un risc scazut de a face cancer la prostata.

Cancerul esofagian si de stomac. Consumul frecvent de legume din familia allium a fost asociat cu un risc scazut de cancer esofagian si de stomac. Mai multe studii au demonstrat potentialele efecte protective ale acestora.

Somnul si starea de spirit. Consumul frecvent de legume din familia allium ar putea ajuta la ameliorarea depresiei prin prevenirea excesului de homocisteina. Aceasta interfereaza cu productia de serotonina, dopamina si noradrenalina, care regleaza nu doar starea de spirit, dar si somnul si apetitul.

Pielea si parul. Un aport adecvat de vitamina C este necesar pentru conbstruirea si mentinerea colagenului, care ofera structura pielii si parului.

Cum includem ceapa in dieta

Uitati-va dupa cepele uscate si ferme, care au un miros discret inainte de a fi curatate.

Adaugarea de ceapa este o modalitate foarte buna de a oferi savoare mancarii, fara calorii, grasimi sau sodiu in plus. Ceapa poate fi prajita, fiarta, facuta pe gratar, caramelizata si folosita ca topping pentru sandvisuri, salate si sosuri.

Riscurile consumului de ceapa

In ceea ce priveste prevenirea bolilor, importanta este dieta completa si modelul general de alimentatie. Este de preferat sa aveti o dieta variata decat sa va concentrati pe alimente individuale.

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Migdalele, benefice pentru sanatatea inimii/ Foto: MorgueFile.com De la sparanghel la cartofi dulci, fiecare muscatura dintr-un aliment benefic pentru inima va ofera o doza puternica de fitonutrienti, care previn si repara daunele produse la niveulul celulelor. "Exista intr-adevar o mare varietate de fructe si legume, care sunt bune pentru...
Un mesaj dur publicat in urma cu aproape o saptamana (pe site-ul telegrama.ro) de chirurgul Dan Oprea de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti a determinat Ministerul Sanatatii sa initieze o ancheta in privinta conditiilor din acest spital. "Nu am cum sa raman impasibil", a spus ministrul Eugen Nicolaescu, precizand in acelasi timp ca nu...
Daca ai probleme cu inima te duci la cardiolog, daca te supara oasele la reumatolog, probleme cu vederea? Bineinteles oftalmologie, dar semnificatia endocrinologiei ramane pentru multi, chiar in ziua de azi, o enigma. Aceasta cu toate ca endocrinologia romaneasca se poate lauda cu primul tratat de endocrinologie din lume (scris in 1909 de...
legatura dintre grupele de sange si riscul de aparitie a anumitor boli a fost dovedita / Foto: Photoxpress.com Grupa de sange pe care o aveti ar putea sa va ajute in determinarea riscului de cancer, infertilitate sau ulcer gastric? Da! Timp de multi ani ideea ca grupele de sange ar putea avea si alte semnificatii medicale in afara de rolul pe...
Chiar daca nu ati mancat complet nesanatos pe parcursul iernii, exista sanse mari sa aveti alimente nepotrivite in frigider. Pentru a incepe noul anotimp cu dreptul, trebuie sa va faceti ordine in frigider. Cum puteti sa va organizati bucataria si dieta in asa fel incat sa incepeti o primavara sanatoasa? Organizati congelatorul Daca ati pus...