Care sunt simptomele Omicron și cum ne protejăm
Din datele strânse până acum, oamenii de știință nu pot confirma dacă infecția cu Omicron provoacă o formă de boală mai severă și nici dacă simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de celelalte variante de virus. S-a observat însă că tulpina Omicron are o răspândire mai mare la tineri față de variantele anterioare. Chiar dacă formele lor de boală nu sunt severe în toate cazurile, există posibilitatea ca aceștia să dezvolte în timp complicații grave.
Simptomele infecției cu varianta Omicron
Simptomele infecției cu varianta Omicron sunt similare cu cele produse de o răceală sau de guturai. Cu toate acestea, noua variantă de SARS-CoV-2 nu trebuie confundată cu răceala sau gripa.
Cele mai frecvente manifestări ale tulpinii Omicron sunt:
- dureri în corp;
- oboseală extremă;
- dureri de cap;
- dureri de gât.
De asemenea, foarte important de știut este că în infecția cu varianta Omicron par să lipsească tusea, dar și pierderea gustului și a mirosului, caracteristice altor variante.
Un alt aspect important al variantei Omicron este timpul de incubare de aproximativ 3 zile, mai mic decât în cazul variantelor anterioare precum Delta sau Alpha (5 zile).
Impactul asupra eficienței vaccinurilor
Până în prezent se consideră că vaccinurile existente împotriva SARS-CoV-2 pot oferi o anumită protecție împotriva tulpinii Omicron. Este nevoie, însă, de studii suplimentare pentru a determina nivelul de protecție oferit de vaccinuri. În același timp, companiile farmaceutice Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson au anunțat deja că testează propriile vaccinuri, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt eficiente și împotriva Omicron.
Foarte recent, compania Pfizer a anunțat că a treia doză de vaccin Pfizer (doza booster) protejează și împotriva variantei Omicron.
Reguli de protecție
Regulile de protecție împotriva variantei Omicron nu diferă foarte mult față de cele necesare pentru variantele anterioare:
- Vaccinează-te: este demonstrat că vaccinul oferă protecție împotriva formelor severe de boală. Mergi la medicul de familie și întreabă-l dacă poți să te vaccinezi. Medicul de familie cunoaște istoricul tău medical și poate emite o părere avizată.
- Persoanele care sunt deja complet vaccinate de cel puțin șase luni ar trebui să ia în calcul doza booster. Doza booster se face cu vaccinurile de la Pfizer și de la Moderna. Este bine de știut că persoanele care au făcut primele două doze de vaccin de la Moderna și doresc booster tot de la Moderna, vor primi doar jumătate de doză (0,25 ml din flacon). De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca doza booster să fie făcută de toate persoanele peste 18 ani.
- Evită spațiile aglomerate: magazinele, transportul public, petrecerile. Din ceea ce știm până acum, Omicron este de până de 10 ori mai contagios decât varianta Delta. De asemenea, păstrează distanța minimă de 1,5 metri față de alte persoane.
- Poartă mască: medicală, nu textilă, de fiecare dată când ieși din casă. Masca medicală trebuie să acopere nasul și gura. Există un studiu făcut de experții de la Institutul Max Planck care arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască este de 1:1000. În cazul în care doar o persoană poartă mască, rata de transmitere este de 1:100.
- Spală-te pe mâini: cu apă și săpun acasă, folosește dezinfectant de mâini în afara casei.
- Testează-te dacă ai simptome de răceală: testele rapide funcționează și în cazul variantei Omicron. Dacă primul test este negativ, repetă testul după 48 de ore. Iar dacă ai două teste succesive negative, dar ai simptome de răceală (febră, tuse) efectuează în ziua a patra un RT-PCR.
- Izolează-te la domiciliu 7 - 10 zile cel puțin, dacă ai simptome sau un test pozitiv.
- Evită tratamentele de care nu ești sigur: menține legătura cu medicul de familie, iar dacă testul este pozitiv tratează-te cu un antiviral de sinteză, prescris de medic.
- Monitorizează temperatura și saturația în oxigen: temperatura de peste 38.5 grade Celsius care nu cedează la antitermice este periculoasă, iar scăderea saturației în oxigen la 90% este critică.
- Urmează recomandările medicului de familie: nu lua aspirină, iar dacă este nevoie fă analize de laborator, radiografie la plămâni, tomografie computerizată la torace.
- Nu evita spitalul: dacă starea de rău nu cedează, nu aștepta prea mult. Mergi la spital pentru o evaluare și pentru administrarea tratamentului corespunzător. În cazurile severe, rămasul acasă se dovedește fatal în proporție de peste 70%.
- Solicită ajutor: dacă te sperie situația sau faci atacuri de panică, vorbește cu cei din jur, cu medicul de familie, ia legătura cu un psiholog sau un medic psihiatru.
Important de reținut!
Există riscul ca Omicron să devină varianta dominantă în Europa.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament ori de câte ori ai o problemă de sănătate.
Surse suplimentare de informare:
Nature, „How bad is Omicron? What scientists know so far”: https://www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z
Yale Medicine, „Omicron anxiety? Here’s a guide to what we know now”: https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-omicron
Science, „COVID-19 reinfection study from South Africa yields ominous data about Omicron”: https://www.science.org/content/article/covid-19-reinfection-study-south-africa-yields-ominous-data-about-omicron
BBC, „COVID: Don’t panic about Omicron variant, WHO says”: https://www.bbc.com/news/world-59526252
Time, „What actually worries US doctors about Omicron”: https://time.com/6126293/doctors-omicron-worries/
World Health Organization, „Update on Omicron”: https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron
Centers for Disease Control and Prevention, „Omicron variant”: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html
Articole similare
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.