Diferențierea tratamentului împotriva COVID-19 în funcție de forma de manifestare

Coronavirus
07 Februarie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
diferentierea tratamentului impotriva covid19 in functie de forma de manifestare

Boala coronavirus (COVID-19) este o boală infecțioasă cauzată de virusul SARS-CoV-2, boală care produce, în cele mai multe cazuri, afecțiuni respiratorii, de la ușoare până la moderate. În situațiile excepționale, acolo unde pacienții sunt în vârstă sau dacă ei prezintă și alte afecțiuni medicale, cazurile pot degenera, iar pacienții sunt susceptibili de boli grave. 

Tratamentul pentru COVID-19 este unul personalizat și diferă în funcție de gravitatea bolii sau în funcție de forma de manifestare. Scopul internării este acela de a ameliora simptomele și de a împiedica agravarea afecțiunii, mai ales în cazul persoanelor care suferă și de alte boli.

Simptomele infectării cu SARS-CoV-2

Cele mai frecvente simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2:

Simptome mai puțin frecvente:

  • durere în gât;
  • migrene;
  • dureri articulare;
  • dureri musculare;
  • diaree;
  • erupție pe piele sau depigmentarea degetelor de la mâini sau de la picioare;
  • ochi roșii sau iritați;

Simptome grave:

În cazul pacienților care prezintă simptome ușoare, tratamentul pentru Covid se poate face la recomandarea medicului de familie şi se poate administra acasă, fiind foarte important ca aceștia să păstreze distanța față de alte persoane.

Tratamentul în cazul pacienților care necesită internare

Pacienții care au contractat virusul SARS-CoV-2 și necesită internare pot fi tratați prin metode variate, tratamentele fiind personalizate atât în funcție de simptome, dar și de alte afecțiuni medicale dacă acestea există:

  • Terapia cu oxigen;
  • Poziționare în decubit și exerciții de respirație;
  • Medicamente pentru tratarea infecției cu COVID-19

Coronavirus este o infecție virală, iar plămânii și alte organe pot să fie grav afectate dacă nu se aplică tratamentele necesare pentru ameliorarea simptomelor. Spitalizarea în cazul pacienților cu SARS-COV-2 este obligatorie atunci când problemele de respirație persistă și când acestea sunt grave, pentru monitorizare atentă a evoluției stării pacientului.

  • Terapia cu oxigen este utilă în ameliorarea simptomelor ce presupun dificultăți de respirație cu scăderea saturației oxigenului în sânge sub 94% și tuse. Problemele pulmonare sunt destul de frecvente în cazul pacienților infectaţi cu coronavirus, iar în unele cazuri este necesar să se administreze oxigen pentru ca plămânii să funcționeze în continuare la nivel optim și pentru a se asigura un aport optim de oxigen tuturor organelor și țesuturilor.  Administrarea de oxigen se poate face prin mască de oxigen, canulă nazală, ventilație non-invazivă sau intubare (în cazurile grave).
  • Poziționarea în decubit și exercițiile de respirație se efectuează sub supravegherea specialiștilor pentru a facilita intrarea oxigenului în plămâni.
  • Tratamentul coronavirus în cadrul spitalului se poate face prin administrarea de medicamente specifice, tratamente personalizate în funcție de condiția pacientului. Unele dintre acestea pot fi sub formă de comprimate, iar altele se pot administra prin intermediul perfuziilor.
diferentierea tratamentului impotriva covid19 in functie de forma de manifestare

Îngrijirea și monitorizarea la domiciliu a pacienților cu forme ușoare

În timpul pandemiei de COVID-19, foarte multe state s-au aflat în dificultate din cauza indisponibilității unităților spitalicești, ocupate la capacitate maximă din cauza numărului mare de pacienți care necesitau internare. În astfel de situații, pacienții cu forme mai ușoare sau moderate au fost văzuți de specialiști, li s-a recomandat un tratament acasă pentru forme ușoare și au fost externați. De asemenea, pacienții testați pozitiv, dar asimptomatici și fără alte afecțiuni medicale, nu au avut nevoie de spitalizare, însă recomandarea principală a fost de a ține legătura cu medicul pentru orice schimbări ar fi putut apărea.

În funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte și de istoricul său medical, la domiciliul pacienţilor sunt recomandate, de obicei, medicamente pentru reducerea febrei, analgezice sau antiinflamatorii pentru dureri articulare, musculare sau cefalee, suplimente cu vitamine și minerale pentru a susține sistemul imun, eventual fitopreparate pentru a favoriza o odihnă optimă și pentru a reduce tensiunea nervoasă cauzată de stresul infecției și, nu în ultimul rând, o hidratare optimă și repaus fizic și psihic.

Cel mai important lucru în tratamentul Covid acasă este izolarea, adică pacientul trebuie să limiteze pe cât posibil orice contact cu alți membri ai familiei, pentru a evita contaminarea. În plus, camera în care se află persoana confirmată ca prezentând infecție cu SARS-CoV-2 trebuie să fie aerisită în mod constant prin deschiderea ferestrelor.

Dacă persoana care beneficiază de tratament împotriva COVID-19 la domiciliu are nevoie de îngrjire, contactele trebuie să fie cât mai limitate, prin păstrarea distanței de minim un metru și prin purtarea de măști de protecție. Imediat după administrarea tratamentului sau după contactul cu o persoană cu coronavirus, îngrijitorul trebuie să își spele mâinile și să utilizeze dezinfectant pentru a evita contaminarea.

Un lucru esențial atunci când în familie există o persoană cu COVID-19 este monitorizarea stării de sănătate în mod constant și supravegherea atentă pentru a raporta medicului orice modificări apar în cazul bolnavului, legat de simptome sau de starea generală. În cazul în care apar complicații, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri constante sau deshidratare semnificativă, trebuie cerut sfatul medicului pentru tratament Covid la domiciliu sau pentru internare dacă este cazul.

Vaccinarea este una dintre metodele cele mai eficiente pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2, dar și testarea constantă, ori de câte ori consideri că ai fost expus la virusul care provoacă COVID-19. De asemenea, odată testat pozitiv, în cadrul MedLife vei beneficia de tratament personalizat împotriva COVID-19, în funcție de simptomele pe care le ai sau în funcție de condiția medicală.

Bibliografie

  1. World Health Organization. „Coronavirus disease (COVID-19)”. 2022. https://www.who.int
  2. Centers for Disease Control and Prevention US. „Symptoms of Coronavirus”. 2020. https://www.cdc.gov
  3. National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases. „COVID-19 Treatments and Medications”. 2022

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării