Publicat la: 
7/12/2016

Care vor fi avantajele primului vaccin contra bolilor gingivale?

Oamenii de stiinta australieni au anuntat, luni, ca au reusit sa conceapa primul vaccin impotriva infectiilor gingivale. Vaccinul, realizat de o echipa de la Universitatea din Melbourne, va elimina, sau cel putin va reduce in mod semnificativ, necesitatea interventiei chirurgicale si a tratamentului cu antibiotice contra bolilor grave ale gingiilor, informeaza Xinhua, citata de Agerpres.

Bolile gingivale sau periodontita (parodontoza) afecteaza unul din trei adulti la nivel mondial, iar peste 50% din populatia australiana cu varste de peste 65 de ani.

Asociata in general cu diabetul, bolile de inima, artrita reumatoida, dementa si anumite tipuri de cancer, periodontita este o boala cronica ce distruge tesutul gingiei si osul care sustine dintii, ceea ce duce la pierderea acestora.

Vaccinul, ce tinteste enzimele produse de bacteria Porphyromonas gingivalis, declanseaza un raspuns al sistemului imunitar care dezvolta anticorpi ce neutralizeaza toxinele patogene distructive.

Porphyromonas gingivalis este un agent patogen de baza ce are potentialul de a perturba echilibrul microorganismelor din gura, determinand aparitia placii dentare ce cauzeaza bolile gingiilor.

Potrivit lui Eric Reynolds, directorul general al Oral Health Cooperative Research Centre din cadrul Universitatii Melbourne, vaccinul va reduce in mod semnificativ distrugerea tesutului cauzata de agentul patogen. 'Actualmente tratam periodontita cu solutii profesionale de curatare ce implica uneori interventia chirurgicala si tratament antibiotic', sustine acesta in comunicatul emis luni. 'Aceste metode sunt de ajutor, insa in multe situatii bacteriile se restabilesc in placa dentara cauzand un dezechilibru microbiologic astfel incat boala continua. Periodontita este des intalnita si distructiva. Avem sperante mari ca acest vaccin va imbunatati calitatea vietii a milioane de persoane', a precizat specialistul.

Oamenii de stiinta vor incepe sa testeze vaccinul pe oameni din 2018.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Moianu Armand,Stomatolog
Medic Dentist
Medic Specialist
Medic Specialist
Taban Maria,Medic Rezident
Medic Rezident
  •  
  • 1 of 11