Cat costa o dieta hranitoare, comparativ cu una nesanatoasa? Daca vrei sa mananci mai sanatos trebuie sa platesti cu 1.50 dolari mai mult pe zi

O dieta sanatoasa costa cu 1.50 dolari mai mult pe zi decat una nesanatoasa, conform unei cercetari realizate de Scoala de Sanatate Publica Harvard (HSPH). "Oamenii spun adesea ca alimentele sanatoase sunt mai scumpe si ca aceste costuri le limiteaza imbunatatirea obiceiurilor alimentare. Dar, pana acum, nu au fost evaluate diferentele reale de costuri si dovezile stiintifice care ar putea sustine aceasta idee," spune autorul principal al studiului Mayuree Rao.
Cercetatorii de la Harvard au efectuat o meta-analiza a 27 de studii existente, din 10 tari cu venituri mari, care a inclus date referitoare la preturi pentru produsele alimentare individuale si pentru diete sanatoase vs diete mai putin sanatoase. Au evaluat diferentele de preturi pe portie si pe 200 de calorii pentru tipuri particulare de produse alimentare si preturile pe zi si pe 2.000 de calorii Preturile au fost evaluate per portie, precum si per calorii pentru ca preturile pot varia in functie de unitatea de comparatie.
Cercetatorii au descoperit ca dietele sanatoase - de exemplu, dietele bogate in fructe, legume, peste si nuci - costa semnificativ mai mult decat dietele nesanatoase (de exemplu, cele bogate in alimente procesate, carne si cereale rafinate). In medie, o masa sanatoasa costa cu 1.50 dolari pe zi mai mult decat una mai putin sanatoasa.
Cercetatorii au sugerat ca dietele nesanatoase costa mai putin din cauza ca producatorii de alimente s-au axat pe productia de marfuri in cantitati mari si mai ieftine ceea ce a dus la "o retea complexa de depozitare, transport, procesare, productie si de marketing care favorizeaza vanzarile de produse alimentare prelucrate pentru profit maxim" Avand in vedere aceasta realitate, cercetatorii spun ca construirea unei infrastructuri similare pentru a sprijini productia de alimente sanatoase ar putea contribui la cresterea disponibilitatii si s-ar reduce preturile.
"Aceasta cercetare ofera o imagine mai completa a diferentelor reale de cost ale unei alimentatii sanatoase", a declarat Dariush Mozaffarian. "Desi o alimentatie mai sanatoasa costa mai mult, diferenta a fost mai mica decat s-ar fi asteptat multi oameni. De-a lungul unui an, costurile pentru o persoana ar creste cu 550 dolari. Acest lucru ar reprezenta o adevarata povara pentru unele familii si avem nevoie de politici pentru a ajuta la compensarea acestor costuri. Pe de alta parte, aceasta diferenta de pret este foarte mica in comparatie cu costurile economice ale bolilor cronice legate de alimentatie, care ar fi reduse semnificativ printr-o alimentatie sanatoasa. "
Studiul este publicat online in BMJ (British Medical Journal). Pentru planuirea unei diete adecvate, programeaza-te pentru o consultatie la medicii nutritionisti la una din urmatoarele clinici:Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...