Publicat la: 
23/02/2017

Cate calorii consumam la cafea si ceai - studiu

Un nou studiu arata cat de multe calorii consumam zilnic din zahar si grasimi saturate la cafeaua aromata si indulcita sau la ceai, conform sciencedaily.com.

Studiul, realizat de un grup de cercetatori americani de la Universitatea Illinois, arata ca mai mult de 160 de milioane de oameni numai din Statele Unite ale Americii obisnuiesc sa consume cafea sau ceai in mod regulat, cei mai multi adaugand zahar, lapte, frisca, siropuri aromatizate sau alti adiviti alimentari.

Cercetatorii au analizat datele colectate de la institutul National Health and Nutrition, colectate pe o perioada de 12 ani, dar si informatiile colectate la nivel national prin intermediul unui sondaj de opinie realizat in randul a 13.185 de adulti consumatori de cafea si 6.215 adulti consumatori de ceai.

Datele studiului au aratat ca mai mult de 51% dintre adultii americani beau cafea si 26% dintre acestia beau ceai cu o frecventa zilnica. Aproximativ doua treimi dintre consumatorii de cafea si o treime dintre consumatorii de ceai obisnuiesc sa adauge in bauturile lor zahar, frisca, arome si alti aditivi bogati in calorii, declara Ruopeng An, profesor la Universitatea din Illinois si autorul principal al studiului.

Majoritatea oamenilor din intreaga lume prefera sa consume cafeaua cu adaos de frisca, lapte sau miere. Aceste alimente sunt bogate in calorii si grasimi si au putine valori nutritive. Produsele lactate adauga calciu la dieta zilnica, insa intr-o cantitate neglijabila - aproximativ 22 de miligrame pe zi, este de parere autorul studiului, necesarul zilnic de calciu fiind undeva intre 1.000 si 1.300 de miligrame pe zi, in functie de varsta.

Cei care obisnuiesc sa bea cafeaua neagra consuma in fiecare zi cu aproximativ 69 de calorii mai putin decat cei care adauga indulcitori, lapte, frisca sau alte arome. Mai mult de 60% dintre caloriile continute de aceste baturi provin din zahar, iar pe al doilea loc se afla grasimile, arata studiul

Consumatorii de ceai tind sa adauge mai putine calorii in baturile lor, majoritatea obisnuind sa bea ceaiul simplu. Insa in randul celor care adauga zahar la ceai, aportul caloric creste de la 43 de calorii pe zi la 85, in functie de aditivi.

"Descoperirile noastre indica faptul ca o mare parte dintre consumatorii de ceai si cafea folosesc in mod regulat aditivi pentru a isi imbunatati aroma bauturilor lor si fac acest lucru fara sa ia in considerare valorile calorice implicate,' adauga autorul studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
Pop Anca Oana
Medic Specialist