Ceai de salvie: proprietăți, beneficii, contraindicații

Ceaiuri
23 Februarie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ceai de salvie proprietati beneficii contraindicatii

Despre ceaiul de salvie

Ceaiul de salvie este o băutură obținută prin infuzarea apei calde cu frunzele uscate sau proaspete ale salviei, o plantă aromatică populară, cunoscută și sub numele de jaleș de grădină.

Salvia este o plantă medicinală originară din zona mediteraneană cu peste 900 de specii în întreaga lume. Face parte din aceeași familie cu oregano, lavanda, rozmarinul, cimbrul și busuiocul. Planta de salvie are frunze comestibile de culoare verde-cenușie și flori care pot avea o gamă de culori de la albastru și violet până la alb sau roz, care emană un parfum ușor amar, aromatic. Frunzele de salvie conțin aproximativ 2% ulei esențial. De asemenea, frunzele de salvie se pot utiliza și în bucătărie, la gătit.

Salvia are o istorie îndelungată de utilizare medicinală pentru afecțiuni care variază de la tulburări mentale la disconfort gastrointestinal iar cercetările au demonstrat unele dintre aplicațiile sale medicale.

Denumirea acestei plante derivă din cuvântul latinesc „salvare” (a vindeca, a însănătoși).

Proprietățile ceaiului de salvie

Ceaiul de salvie conține o varietate de compuși vegetali puternici, antioxidanții săi acționând pentru a neutraliza compușii dăunători numiți radicali liberi. Atunci când aceștia se acumulează în organism, pot duce la boli cronice precum diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Ceaiul de salvie este deosebit de bogat în acid rozmarinic, în salviatanin și acizi fenolici. Studiile de laborator au arătat că acidul rozmarinic are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge. În timp ce inflamația este un răspuns natural al organismului, inflamația cronică poate crește riscul de îmbolnăvire.

Salvia furnizează o cantitate relativ mare de vitamina K, care este esențială pentru sănătatea oaselor, circulație și coagularea corectă a sângelui.

Mai mult, ceaiul de salvie conține alți câțiva compuși care favorizează sănătatea, inclusiv carnosol și camfor. Într-un studiu efectuat pe șoareci, extractul de salvie a crescut semnificativ nivelul compușilor antiinflamatori care circulă în sânge, scăzând în același timp nivelul compușilor inflamatori. Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale ceaiului de salvie pot fi responsabile pentru multe dintre potențialele sale beneficii.

Beneficiile consumului de ceai de salvie

Menține pielea sănătoasă și contribuie la vindecarea rănilor

Salvia este un ingredient comun în produsele cosmetice care sunt aplicate local ca remediu natural pentru îngrijirea pielii. Este posibil ca băutul ceaiului de salvie oferă unele dintre aceleași beneficii, cum ar fi:

  • ajută la creșterea sănătoasă a celulelor pielii, încetinește semnele de îmbătrânire și diminuează formarea ridurilor;
  • ajută la tratarea leziunilor cutanate cauzate de soare și a altor probleme inflamatorii ale pielii;
  • ajută la vindecarea aftelor reci și accelerează vindecarea rănilor.

Promovează sănătatea orală

Salvia este una dintre cele mai populare plante medicinale în stomatologie, deoarece reduce durerile de dinți, inflamația și respirația urât mirositoare. De asemenea are proprietăți antibacteriene și de vindecare a rănilor. Din această cauză, gargara cu ceai de salvie este adesea recomandată ca remediu pentru leziunile cavității bucale și durerile de gât. Infuzia concentrată de salvie este folosită și în gingivite și abcese dentare.

Ameliorează răceala sau gripă

Ceaiul de salvie este adesea folosit pentru a trata durerile de gât și alte probleme respiratorii. Proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului ajută la reducerea inflamației din gât, în timp ce proprietățile sale astringente pot ajuta la reducerea producției de mucus, reducerea tusei și la uscarea nasului care curge. De asemenea, se crede că ceaiul are proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene și virale.

Potențiale proprietăți anticancerigene

Există unele dovezi că ceaiul de salvie ar ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Într-un studiu efectuat pe mai mult de 500 de persoane, consumul de ceaiuri de salvie și mușețel au fost asociate cu un risc scăzut de cancer tiroidian. Între timp, într-un studiu de laborator, ceaiul de salvie a ajutat la prevenirea modificărilor genetice care duc la cancer de colon. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe teste.

Îmbunătățește controlul zahărului din sânge

Salvia este un ingredient frecvent în medicamentele alternative pentru controlul glicemiei ce poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2.

Poate promova sănătatea creierului și îmbunătăți starea de spirit

Salvia este utilizată pe scară largă în medicina alternativă pentru a stimula starea de spirit, pentru a îmbunătăți memoria și pentru a ajuta la prevenirea tulburărilor legate de funcționarea creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Cercetările științifice susțin multe dintre aceste utilizări.

Poate susține sănătatea femeilor

Salvia poate oferi, de asemenea, unele beneficii unice pentru femei. În Orientul Mijlociu, femeile însărcinate folosesc în mod obișnuit salvia pentru a trata simptomele digestive, cum ar fi greața, o problemă comună la începutul sarcinii. Salvia este uneori utilizată pentru a trata greața la femeile însărcinate și pentru a reduce producția de lapte matern la femeile care întrerup alăptarea sau care au o lactație supraabundentă, dar nu există cercetări științifice concludente în această privință. De asemenea, ceaiul de salvie poate reduce bufeurile la femeile aflate la menopauză.

Efecte pozitive asupra sănătății inimii

Unele cercetări indică faptul că salvia poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride, scăzând potențial riscul de boli de inimă.

Utilizarea ceaiului de salvie

Pentru a prepara ceaiul de salvie acasă, se fierbe 1 cană de apă care se toarnă peste 1 lingură de frunze de salvie. Frunzele se lasă la infuzat până când se ajunge la tăria dorită (aproximativ 5-8 minute), apoi se strecoară. Se pot bea 2-3 căni pe zi. Se poate prepara ceaiul de salvie și folosind salvie măcinată, dar e necesară o atenție sporită la strecurare. Odată ce infuzia s-a răcit suficient de mult pentru a fi consumată în siguranță, se poate bea. Se poate adăuga în ceaiul de salvie zahăr sau miere, suc de lămâie sau coajă de lămâie, scorțișoară. Ceaiul de salvie este, de asemenea, disponibil sub formă de pliculețe.

Contraindicații pentru consumul ceaiului de salvie

Salvia naturală este sigură pentru majoritatea oamenilor și nu provoacă efecte secundare cunoscute, însă trebuie menționat faptul că există un risc de alergie la salvie. Eficacitatea și efectele secundare ale suplimentelor de salvie vor varia în funcție de marcă și de procesul de producție.

Uleiul esențial de salvie și ceaiul de salvie nu trebuie utilizat intern în timpul sarcinii deoarece poate provoca contracții uterine.

De asemenea, după utilizarea îndelungată a extractelor alcoolice sau a celor preparate din ulei esențial, pot apărea convulsii similare cu cele din epilepsie.

În orice caz, luarea în considerare a modelului general de alimentație, mai degrabă decât concentrarea asupra alimentelor (plantelor) individuale, este vitală în prevenirea bolilor și menținerea sănătății.

Bibliografie

  1. Ware, Megan. “Everything You Need to Know about Sage.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com
  2. WebMD Editorial Contributors. “Sage Tea: Health Benefits, Nutrition, and Uses.” WebMD, WebMD, 23 Jan. 2020, www.webmd.com
  3. Shoemaker, SaVanna. “9 Emerging Benefits and Uses of Sage Tea.” Healthline, Healthline Media, 19 Nov. 2019, www.healthline.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării