Ochii sunt ferestre către activitatea vaselor de sânge, a nervilor și a țesuturilor conjunctive din întregul corp. Problemele observate la nivelul ochilor sunt adesea primele semne ale bolii care pândește în altă parte a corpului. Iată câteva afecțiuni surprinzătoare pe care medicul le poate detecta în timpul unui examen oftalmologic complet.
Vederea este simțul nostru dominant, prin care obținem informațiile din mediul înconjurător în proporție de 80-85%. Dacă te deranjează ochii, nu aștepta să treacă totul de la sine și programează-te la un control oftalmologic. Ar putea fi primul pas către salvarea vederii. Cu cât o afecțiune este descoperită în stadiile incipiente, cu atât se tratează mai ușor, iar recuperarea este mai rapidă. În plus, problemele ochilor nu trebuie neglijate, deoarece ascund diverse nereguli ale altor organe vitale. Descoperă ce „spun” ochii despre sănătatea organismului tău.
Cât de des se efectuează controlul oftalmologic
Datorită adaptabilității creierului nostru nu luăm în seamă scăderea lentă, în timp, a vederii.
Chiar dacă avem impresia că vedem bine, uneori realitatea poate fi alta. Acesta este motivul pentru care, la nivel internațional, se recomandă consultații oftalmologice periodice. În funcție de vârstă, frecvența controalelor periodice diferă, astfel:
- copiii sub 6 ani: primul control se recomandă la 6 luni, iar cel de-al doilea între 2 ani și 5 ani.
- copiii de vârstă școlară (6-18 ani): un examen complet anual;
- adulții între 20 și 39 de ani: un control la fiecare 3 ani;
- adulții între 40 și 64 de ani: un control la fiecare 2 ani;
- adulții peste 65 de ani: un control anual.
Care sunt testele oculare de rutină
În primul rând se efectuează testarea acuității vizuale, atât la depărtare, cât și la apropiere, autorefractometrie, precum și testarea vederii colorate. Oftalmologul realizează apoi examinarea la biomicroscop a polului anterior al ochiului (pleoape, conjunctivă, cornee, iris, cristalin). Continuă cu examenul fundului de ochi (retină, nerv optic).
În cadrul controlului se testează întotdeauna tensiunea intraoculară, având în vedere că o tensiune ridicată, care nu dă niciun semn de alarmă pacientului, poate duce la distrugerea nervului optic (glaucomul), ceea ce înseamnă pierdere ireversibilă de vedere.
Mai departe, dacă se descoperă diverse anomalii, vor fi indicate pacientului teste mai amănunțite, mai specifice, cum ar fi campimetrie computerizată (CV) sau tomografie în coerență optică (OCT), ecografie oculară etc.
Simptome care indică prezența problemelor oculare
Pe lângă controalele de rutină, care fac parte din prevenție, este necesar să ne prezentăm la medicul oftalmolog ori de câte ori apar diverse probleme la nivelul ochilor. Semnele de alarmă, care impun prezentarea de urgență la doctor, sunt:
- Ochii par prea mici sau, din contră, prea mari;
- Pleoape roșii, umflate;
- Aspect de ochi opacifiat (o cornee albă, mată);
- Pupile (punctul negru din centrul irisului) inegale, de altă culoare (pupile albe sau gri);
- Orice anomalii de mișcare a ochilor:
- ochii care „fug” (unul sau amândoi) – după vârsta de 6 luni. Strabismul (fuga ochilor) brusc instalat poate fi primul simptom al unei afecțiuni neurologice;
- atenție la copiii care se uită la televizor cu capul întors într-o parte sau care apropie foarte mult obiectele și, de asemenea, la cei care au oarecare dificultăți de vedere la școală;
- Pacientul nu suportă lumina (fotofobie), lăcrimează, iar ochiul este roșu, cu secreții muco-purulente;
- Durere sau mâncărime la nivelul ochilor;
- Pacientul clipește des, se freacă la ochi, acuză senzație de corp străin;
- Durere de cap, vedere dublă.
Ce afecțiuni oftalmologice pot fi descoperite în timpul unui control
O urgență oftalmologică înseamnă o scădere bruscă a acuității vizuale. Medicul poate depista o simplă scădere a vederii (se modifică prescripția ochelarilor), până la pierderea vederii, adesea ireversibilă (decolare de retină, AVC, retinopatie diabetică, glaucom, cataractă avansată etc.). În plus, controlul oftalmologic poate diagnostica sindromul de ochi uscat, ochiul roșu dureros (datorat conjunctivitei, iridociclitei, eroziunilor corneene etc), ochiul roșu nedureros (cel mai frecvent hemoragii subconjunctivale în cazul unei hipertensiuni arteriale necontrolate), precum și diverse tumori oculare care pot afecta orice parte a ochiului (de la pleoape, glandă lacrimală, iris, până la retină, coroidă etc.).
Cele mai frecvente riscuri pentru sănătate
Un examen oftalmologic poate oferi, de asemenea, o detectare precoce a unor probleme generale de sănătate, inclusiv colesterol ridicat, hipertensiune arterială și diabet. Alte afecțiuni pe care medicul oftalmolog le mai poate descoperi sunt accidentul vascular cerebral (AVC), diverse probleme neurologice, afecțiuni renale sau hepatice, boli reumatologice sau autoimune, afecțiuni infecțioase ori din sfera ORL etc. Semnele și simptomele altor afecțiuni constatate în cadrul unui control oftalmologic de rutină vor determina medicul oftalmolog să orienteze pacientul către controale și în alte specialități medicale.
Descoperă ce afecțiuni ascund ochii
- Diverse pete la nivelul sclerei (partea albă a ochiului) – pot să nu însemne nimic sau pot fi markerii unor afecțiuni extrem de grave, cum ar fi cancerele oculare.
- Ochi roșii – conjunctivită sau ochi uscat, dar și iridociclite sau glaucom acut.
- Zone de colorație diferită la nivelul irisului – de obicei sunt nevi pigmentari (un fel de „alunițe” la nivelul irisului) sau pot fi atrofii de iris datorate unor inflamații sistemice, boli autoimune ori tumori maligne. Acestea trebuie urmărite și examinate periodic.
- Pupile de dimensiuni diferite (anizocoria) – poate fi fiziologic, fără semnificație medicală, sau pot fi markerii diverselor intoxicații, pareze de nerv 3 ori sindrom Horner.
- Scleră galbenă – ictere datorate diverselor tipuri de hepatită sau cirozei.
- Pleoape umflate sau ochi încercănați – pot fi doar un semn de oboseală sau semne ale unei insuficiențe renale ori ale abuzului de diverse substanțe.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 97, ediția din februarie 2022. Acest material este realizat împreună cu dr. Cristina Nicolae, medic specialist oftalmologie, Hyperclinica MedLife Favorit.