Primul ajutor în cazul rănilor: ce trebuie să știi

Sănătate
11 Aprilie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
primul ajutor in cazul ranilor

Când cineva este rănit, măsurile de prim ajutor devin prima linie de apărare pentru a preveni complicațiile. Chiar și după ce serviciile de urgență sunt contactate, mai există timp până la sosirea lor și aceste momente pot fi importante pentru starea pacientului.

Plaga, în termen popular, rana, este o leziune traumatică a țesuturilor corpului, caracterizată prin întreruperea continuității tegumentului. Tehnicile de acordare a primului ajutor pot fi utile în multe situații, inclusiv atunci când nu ai ajutor și te rănești. Dacă ai copii sau ai în familie persoane în vârstă, cu afecțiuni preexistente, ar trebui să cunoști câteva măsuri de prim ajutor pentru a le oferi asistență în timp util. Am întocmit o listă cu procedurile de prim ajutor în cazul leziunilor.

Tipuri de plăgi

Majoritatea rănilor sunt accidentale, însă unele plăgi sunt intenționale (consecința unor agresiuni sau, mai rar, a unor autoagresiuni). Tot în această categorie se încadrează și plăgile chirurgicale, realizate în cadrul intervențiilor chirurgicale, având ca scop rezolvarea unor procese patologice.

După mecanismul de producere, se pot clasifica în plăgi prin: tăiere, contuzie (lovire, strivire), înțepare, mușcătură (animale, om), agresiune termică (arsuri, degerături), agresiune chimică (arsuri chimice), electrocutare, împușcare etc.

Curățarea rănii

Este important ca pacientul cu o plagă recentă să ajungă la spital în primele 6 ore de la producerea ei.

Înainte de prezentarea la medic se realizează toaleta plăgii prin spălare abundentă cu apă și săpun (sau numai cu apă) și înlăturarea corpilor străini, dacă aceștia au dimensiuni mici (pentru evitarea suprainfecției). Este interzisă înlăturarea corpilor străini de dimensiuni mari (posibile complicații, în special hemoragice).

Dacă există la îndemână o soluție antiseptică (betadină, rivanol, cloramină), se recomandată aplicarea acesteia. Se evită utilizarea alcoolului direct pe plagă, însă acesta poate fi folosit pe tegumentul din jurul plăgii.

Oprirea sângerării se poate face prin:

  • presiune directă la locul sângerării;
  • pansament compresiv;
  • presiune indirectă (garou), ca soluție de rezervă;
  • adjuvant: ridicarea extremității afectate, pentru reducerea fluxului sangvin.

Bandajarea corectă

După spălarea plăgii, aceasta se acoperă cu un bandaj steril (alternativă: o batistă sau un prosop curat). În cazul în care rana sângerează, bandajul ar trebui să fie compresiv, dar compresia ar trebui făcută astfel încât să nu suprime circulația sângelui la acel nivel.

Complicații posibile ale rănilor minore

Cele mai frecvente complicații pot fi:

Imediate:

  • sângerarea abundentă la nivelul plăgii;
  • retenția de corpi străini la nivelul rănii;
  • suprainfecția plăgii;
  • reacțiile alergice locale sau generale (în cazul înțepăturii de insecte sau al mușcăturii de șarpe, scorpion etc.).

La distanță:

  • infecția tetanică ‒ în cazul absenței profilaxiei prin vaccinarea antitetanică în primele 24-48 de ore de la producerea plăgii;
  • infecția rabică ‒ în cazul plăgilor mușcate (animal nevaccinat sau animal sălbatic/necunoscut), în absența profilaxiei antirabice;
  • vindecarea vicioasă a plăgii (cheloid, retracție cu limitarea mișcării segmentelor afectate);
  • omiterea diagnosticării unor leziuni profunde la nivelul plăgii ‒ tendoane, nervi, cu consecința pierderii mobilității și sensibilității (hipoestezie/anestezie) anumitor zone;
  • plăgile atone (plăgi care evoluează o perioadă îndelungată fără tendința la vindecare), cu apariție frecventă la pacientul diabetic.

Când transportăm victima la spital

Îngrijirea medicală este necesară în cazul în care persoana rănită se confruntă cu:

  • plagă cu sângerare abundentă;
  • plagă profundă ce necesită explorare;
  • orice plagă care necesită sutură;
  • orice plagă contaminată teluric, cu corpi străini de mici dimensiuni în vederea curățării eficiente și efectuării profilaxiei antitetanice;
  • plăgi cauzate de mușcăturile unor animale (potențial mare de infectare), deoarece necesită profilaxie antibiotică și în unele cazuri profilaxie antirabică;
  • plăgi în cazul pacienților diabetici, al celor cu tulburări de circulație periferică, cu neuropatii, sau alte afecțiuni cronice care duc la o imunitate precară;
  • orice plagă complexă care se încadrează în secțiunea plăgi penetrante (chiar dacă poarta de intrare are dimensiuni mici);
  • plăgi prin electrocutare ‒ pacientul va trebui monitorizat atent în primele 24 de ore, existând riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac;
  • plăgi prin agresiune chimică, deoarece leziunile pot fi profunde, cu evoluție imprevizibilă în primele ore.
primul ajutor in cazul ranilor

În cât timp se vindecă o rană

Timpul de vindecare a unei răni ușoare, cu evoluție simplă, este de 5-7 zile. În cazul plăgilor suturate, obiectivul tratamentului este vindecarea primară.

În cazul unei evoluții simple, necomplicate, tratamentul constă în badijonarea cu soluții antiseptice (betadină, tinctură de iod) și pansamentul plăgii zilnic. După câteva zile, plaga suturată cu evoluție favorabilă poate fi lăsată și nepansată.

Scoaterea firelor de sutură se face în funcție de zona afectată (mai exact în funcție de vascularizația zonei respective ‒ o vascularizație bogată determină o vindecare mai rapidă), dar și de starea biologică a pacientului (o stare precară ‒ pacient cu imunitate prăbușită, pacient oncologic etc. - poate duce la întârzierea vindecării).

Extragerea firelor de sutură se face în medie între 5 și 14 zile. În cazul plăgilor atone, a plăgilor complicate, a plăgilor prin arsură de grad III-IV etc., evoluția spre vindecare poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, necesitând intervenții multiple.

De ce ai nevoie și cum abordezi situația în cazuri urgente

Ce trebuie să conțină o trusă de prim ajutor:

  • soluții antiseptice (apă oxigenată, betadină, rivanol) – atenție la termenul de valabilitate;
  • pansamente sterile, feșe și plasturi autoadezivi, de diferite dimensiuni;
  • foarfecă;
  • leucoplast.

Pentru urgențe majore

Se apelează numărul de urgență 112. Apelul este preluat simultan de salvare, SMURD, pompieri, poliție.

În cazul unui segment periferic amputat

Segmentul amputat se transportă în sac de plastic curat, evitând „uscarea” acestuia, și se plasează în container cu gheață, fără să existe contact direct între segment și gheață. Reimplantarea ar trebui efectuată în primele ore de la accident, fiind necesar transportul victimei la spital cât mai rapid.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 99, ediția din aprilie 2022. Acest material este realizat împreună cu dr. Nicoleta Thomas, medic primar medicină de urgență, Camera de Gardă Spitalul MedLife Medical Park.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării