Glaucom

Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni caracterizate prin distrugerea progresiva a fibrelor nervul optic, responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier, producand astfel ingustarea treptata a campului vizual si, in final, se poate ajunge la orbire.

Exista doua tipuri majore de glaucom:

 • Glaucom cu unghi ingust
 • Glaucom cu unghi deschis

Glaucom cu unghi ingust

Acest tip de glaucom apare atunci cand irisul este foarte aproape de unghiul de drenaj din ochi. Cand unghiul de drenaj devine complet blocat, presiunea ochilor creste foarte repede, ceea ce medicii numesc atac de glaucom.

Glaucom cu unghi deschis 

Este numit si “hotul tacut al vederii” deoarece nu exista semne de avertizare sau simptome evidente in primele etape. Nervul optic este afectat putin cate putin si pe masura ce boala progreseaza se poate ajunge la pierderea vederii. De aceea, trebuie sa mergeti periodic la medicul oftalmolog pentru consult, astfel incat sa poata diagnostica si trata la timp afectiunea.

Fara tratament, glaucomul poate provoca orbire permanenta totala in cativa ani. Potrivit statisticilor, in lume, în fiecare minut, glaucomul provoaca orbirea unei persoane. In Europa, glaucomul este principala cauza de orbire.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

 •  
 • 1 of 17

Glaucom - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cantitatea de lichid care intra in ochi trebuie sa se scurga. Fluidul se scurge printr-o zona numita unghi de drenaj. Acest proces mentine presiunea în ochi (numita presiune intraoculara) stabila. Dar daca unghiul de drenaj nu functioneaza corect atunci lichidul se acumuleaza iar presiunea din interiorul ochiului se ridica, daunand nervului optic. Nervul optic este format din mai mult de un milion de fibre nervoase minuscule. Este ca un cablu electric format din multe fire mici. Pe masura ce aceste fibre nervoase mor, veti dezvolta puncte “oarbe”. Este posibil să nu observati aceste puncte orarbe pana cand majoritatea fibrelor optice ale nervilor au murit. Daca toate fibrele mor, veti orbi.

Glaucom - Simptome

Simptomele glaucomului includ:

 • durere severa la nivelul ochiului;
 • roseata a ochiului;
 • vedere incetosata;
 • curcubee sau halouri in jurul luminilor;
 • durere de cap;
 • stari de voma.

Glaucom - Tratament

Daunele provocate de glaucom sunt permanente si nu pot fi inversate. Insa medicina și chirurgia stopesc avansarea bolii. Pentru a trata glaucomul, medicul oftalmolog va poate recomanda un tratement medicamentos. In functie de gravitate, puteti apela si varianta operatiilor cu laser. Exista mai multe proceduri, si anume:

Trabeculoplastia

Aceasta interventie chirurgicala se recomanda persoanelor care au un glaucom cu unghi deschis. Cu ajutorul laserului, chirurgul va deschide unghiul de drenaj si lichidul va curge in mod corespunzator iar presiunea ochiului se va reduce.

Iridotomia

Aceasta este utilizata pentru persoanele care au un glaucom cu unghi ingust. Oftalmologul utilizeaza un laser pentru a crea o gaura mica in iris care sa permita fluidului sa curga mai liber

Glaucom - Preventie

Nu exista nicio metoda prin care putem preveni glaucomul, insa, diagnosticata si tratata la timp, boala poate fi controlata iar dumneavoastra va puteti pastra vederea.

Oftalmologie, Oftalmologie Pediatrica - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
12 + 2 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.