Ce alimente ne fac fericiti

Unele fructe, legume si pestele ar avea capacitatea de a-i face fericiti pe oameni - este teoria pe care medicul Bernard Fontanille si Laurence Grezaud, o ziarista din domeniul sanatatii, o dezvolta in cartea "Alimentele care aduc fericire", relateaza Le Parisien, potrivit Agerpres.
Bananele sunt prin excelenta fructele starii de bine, datorita continutului ridicat de triptofan, aminoacid pe care corpul il transforma in serotonina, cunoscuta pentru imbunatatirea starii de spirit. Insa banana nu este singurul aliment ce contine acest hormon al fericirii: in farfurie trebuie sa isi faca loc si morunul si ficatul.
Se stie ca fructul avocado are efecte pozitive asupra hipertensiunii, colesterolului si diabetului. Insa el contribuie si la mentinerea moralului datorita tirozinei pe care o contine. Tirozina este un aminoacid care constituie punctul de plecare pentru crearea dopaminei si noradrenalinei, doi neuromediatori cu consecinte favorabile asupra libidoului si sociabilitatii. In plus, datorita continutului sau de magneziu, fructul de avocado actioneaza ca un antistres.
Un studiu a aratat ca ciocolata neagra (cu un continut de cacao de peste 60%) stimuleaza capacitatile cerebrale. Dar nu numai atat: ea are si un efect euforizant. "Ciocolata ne dinamizeaza datorita prezentei unor substante stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (in cantitate mai mica decat in cafea si ceai) si mai ales teobromina, stimulent mai usor decat cafeina, dar care actioneaza mai mult timp", arata autorii cartii.
Sofranul are si el efect antidepresiv. "Utilizarea terapeutica a sofranului are cateva mii de ani, el fiind considerat de multa vreme condimentul fericirii in medicina traditionala orientala", se mai spune in carte. Printre efectele sale benefice se numara cele antispasmodice, digestive, analgezice. In medicina chineza, sofranul este folosit la tratarea a peste 90 de boli, printre care depresia. El ar avea aceleasi efecte ca si medicamentul Prozac (binecunoscut antidepresiv), dar fara efecte secundare. Este totusi contraindicat la copiii de sub sase ani si la femeile insarcinate.
Mai putin scumpe decat sofranul, sardinele sunt si ele bune impotriva depresiei. "Elementul activ este DHA, principalul omega 3 existent in tesuturile nervoase. Daca acesta lipseste, se impiedica eliberarea neurotransmitatorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina) si se modifica transmiterea semnalului nervos. Cu alte cuvinte, creierul are mai putini neurotransmitatori, ceea ce afecteaza negativ bucuria noastra de a trai", precizeaza autorii cartii mentionate de Le Parisien. In plus, omega 3 din sardine permit si protejarea peretilor arteriali si reglarea tensiunii.
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...