Publicat la: 
22/08/2018

beneficiile capsunelor pentru colon

Capsunele ar putea ajuta la reducerea inflamatiilor de la nivelul colonului, conform sciencedaily.com.

Boala intestinului inflamat este o afectiune dureroasa, care poate cauza diaree severa si oboseala. Cercetatorii au descoperit ca o simpla modificare a dietei ar putea atenua inflamatia colonului si ar putea imbunatati sanatatea intestinala. In acest caz, o ceasca de capsune pe zi ar putea produce foarte multe schimbari.

”Stilul de viata sedentar si obiceiurile alimentare bazate pe diete bogate in grasimi animale, cu continut scazut de fibre, pot provoca inflamatia colonului si, implicit, pot declansa boala intestinului inflamat”, spune Hang Xiao, care a condus studiul.

In anul 2015, 3 milioane de adulti din Statele Unite ale Americii au fost diagnosticati cu boala intestinului inflamat, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Boala intestinului inflamat include atat boala Crohn, care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, cat si colita ulceroasa, care se caracterizeaza prin inflamarea colonului si a rectului. Persoanele cu aceasta afectiune au, de asemenea, un risc mai mare de cancer colorectal.

Consumul de fructe si legume a fost asociat cu un risc scazut de boala intestinului inflamat. Pentru a stabili o strategie eficienta si practica de a reduce inflamatia colonului, Xiao si echipa sa de la Universitatea Massachusetts Amherst s-au concentrat pe capsune. Potrivit lui Yanhui Han, care a condus studiul, majoritatea rapoartelor anterioare s-au axat pe efectele compusilor  purificati si ale extractelor din capsune.

”Cand testati numai compusii si extractele purificate, va lipsesc multe alte componente importante din categoria fructelor de padure, cum ar fi fibrele dietetice, dar si compusii fenolici, care nu pot fi extrasi cu solventi. De asemenea, este normal sa fie studiate efectele fructelor intregi, deoarece oamenii consuma fructul, nu extractul”, spune Yanhui Han.

In cadrul experimentului, Han si Xiao au folosit patru grupuri de soareci: un grup de soareci sanatosi, care au urmat o dieta normala, si trei grupuri de soareci care sufereau de boala intenstinului inflamat, care au urmat o dieta ce a inclus fie 2,5% pulbere de capsune, fie 5% pulbere de capsune. Xiao a adaugat ca au stabilit doze de pulbere care ar putea fi consumate si de oameni.

Conform cercetatorilor, consumul alimentar de capsune a suprimat semnificativ simptomele precum pierderea in greutate sau diareea sangeroasa la soarecii care sufereau de aceasta afectiune. Tratamentele au diminuat, de asemenea, inflamatiile de la nivelul colonului soarecilor. In plus, diminuarea inflamatiei nu a fost singurul beneficiu. Aceast tip de inflamatie influenteaza negativ si compozitia florei intestinale. Cand se declanseaza boala intestinului inflamat, numarul bacteriilor daunatoare creste, iar cel al bacteriilor benefice scade. In urma dietei pe baza de capsune, specialistii au observat o inversare a acestei situatii la nivelul florei intestinale a soarecilor care sufereau de aceasta boala. Echipa lui Xiao a obtinut, de asemenea, date experimentale care indica faptul ca aceste fructe ar putea avea un impact si asupra cailor metabolice, care, la randul lor, ar putea influenta scaderea inflamatiei de la nivelul colonului.

Specialistii isi propun sa valideze descoperirile incercand aceeasi metoda si in cazul oamenilor. Xiao ii sfatuieste pe oameni sa manance o cana de capsune pe zi pentru a-si mentine sanatatea intestinala, dar nu inainte de a consulta medicul daca asta ar necesita schimbarea dietei. In plus, atentioneaza persoanele alergice la capsune sa nu incerce aceasta strategie.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180820085219.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Vora Prateek Harsh,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Moga Tudor Voicu,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Cosmin Pop / Foto: MedLive.ro Cancerul de colon poate fi depistat in orice stadiu al bolii, chiar si in cele mai precoce, cu conditia ca pacientul sa se prezinte la consultatie. Desi rolul initial in depistarea cancerului de colon ii revine medicului de familie, diagnosticul clar si solutiile terapeutice nu pot fi indicate decat de medicul...
Conform datelor unui nou studiu, exista proteine care controleaza productia de mucoase si care pot fi folositoare in tratarea bolilor de colon si ale cailor respiratorii. Celulele produc mucus constant, iar atunci cand sunt expuse la un alergen sau la un agent patogen productia este accelerata. Aceasta secretie de mucus este controlata de calciu...
Desi incidenta apedincitei in Statele Unite ale Americii a fost in declin in ultimii ani, aceasta afectiune este prezenta anual in randul a cel putin 7% dintre americani, motiv pentru care cercetatorii din domeniul medical continua sa investigheze modul in care stilul de viata si mostenirea genetica ar putea influenta declansarea apendicitei,...
Un aliment plin de beneficii in sezonul friguros/ Foto: Dreamstime.com Nu degeaba era nelipsita de pe masa bunicilor in lunile de iarna. Pregatita natural, traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante....
Dr. Sandica Bucurica / Foto: Medlive.ro In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul...