MEDICINA GENERALA

24 August 2016

Ce mic dejun le este recomandat persoanelor care se lupta cu depresia

Ce mic dejun le este recomandat persoanelor care se lupta cu depresia

Micul dejun/ Foto: MorgueFile.com

Terapia si tratamentele medicamentoase, desi eficiente in combaterea episoadelor depresive, nu sunt singurele mijloace disponibile prin care putem avea un psihic bun. Asa cum bine stim, atat sportul, cat si plimbarile in natura reduc aparitia gandurilor negative, iar meditatia are un efect benefic asupra starii generale de sanatate. In afara de acestea, exista o alta metoda, adesea trecuta cu vederea, care ajuta la alungarea depresiei, iar aceasta este dieta alimentara. Iata care este micul dejun potrivit pentru persoanele care sufera de depresie, conform Quartz Magazine.

Pentru a functiona in mod eficient, creierul nostru are nevoie de substante nutritive precum Omega-3, aminoacizi, vitamina B, D si minerale precum zinc, magneziu si fier.

Dieta mediteraneeana, bazata pe ulei de masline, legume si verdeturi, contine multe dintre aceste substante nutritive si de aceea este recomandata atat pentru imbunatatirea memoriei, cat si pentru intarirea psihicului.

Un studiu efectuat pe circa 15 mii de persoane pe o perioada de 10 ani a aratat ca persoanele care au urmat dieta mediteraneeana au avut un risc considerabil mai mic pentru declansarea episoadelor depresive.

Medicul nutritionist Melissa Brunetti, care cerceteaza legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala, este de parere ca micul dejun ideal pentru persoanele care se lupta cu depresia ar consta in oua, datorita faptului ca au un continut mare de aminoacizi, Omega-3, vitamina D si acizi grasi esentiali, cereale sau paine prajita si salata de avocado, acizii grasi din oua fiind elementul cheie.

"Creierul nostru este alcatuit din aproximativ 60% grasime si, de aceea, avem nevoie de grasimi bune in alimentatia noastra. Avocado este bogat in triptofan, un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care controleaza starea generala de bine, acid folic si omega-3," este de parere aceasta.

In plus, vestea buna pentru cei carora le place ciocolata este faptul ca si aceasta contine triptofan, fiind, de asemenea, recomandata pentru combaterea depresiei.

Aminoacizii sunt necesari pentru producerea hormonilor si neurotransmitatorilor, insa reglementarea nivelului de zahar din sange poate ajuta, in acelasi fel, la mentinerea unei stari de bine.

Obisnuita de a lua trei mese pe zi si o gustare intre pranz si cina previne iritabilitatea, care este declansata de scaderea nivelului de zahar din sange, adauga medicul nutritionist, care ne recomanda sa consumam cat mai multa linte, carne rosie, cartofi dulci si spanac.

Iar in ciuda avertismentelor cu privire la mancatul la orele tarzii din noapte, Brunetti este de parere ca un carbohidrat, cum ar fi faina de ovaz, impreuna cu miere de albine alcatuiesc o gustare ideala pentru persoanele care au probleme cu somnul. In plus, sansele sunt mai mari ca peste noapte sa fim treziti din somn de un nivel glicemic scazut, daca ne infometam inainte de culcare.

Desigur ca dieta meditaraneeana nu este in sine un tratament impotriva depresiei, insa insotita de tratamentele specializate poate crea conditiile fiziologice potrivite pentru o sanatate mintala buna.

Sursa: qz.com

G.T.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.