MEDICINA GENERALA

09 Martie 2016

Ce probleme de memorie sunt specifice persoanelor supraponderale si care este insemnatatea acestora in tratarea obezitatii?

Ce probleme de memorie sunt specifice persoanelor supraponderale si care este insemnatatea acestora in tratarea obezitatii?

Obezitate/ Foto: MorgueFile.com

Persoanele supraponderale intampina dificultati in a-si aminti perioade de timp, locuri si anumite emotii; este vorba despre ceea ce psihologii numesc "memorie episodica", conform cercetatorilor unui studiu publicat recent in jurnalul "The Quarterly Journal of Experimental Psychology": cu cat o persoana are un indice de grasime corporala mai mare, cu atat mai mari sunt probleme intampinate in cazul memoriei episodice, sunt de parere specialistii. Acest tip de memorie - ce insumeaza colectia de detalii specifice unui anumit moment din timp - este de regula inteles prin contrast cu memoria semantica, acel tip de memorie care inglobeaza cunostintele pe care le detinem in general despre lumea inconjuratoare. Studiul, intitulat "Higher body mass index is associated with episodic memory deficits in young adults", aduce noi dovezi in ceea ce priveste dezavantajele cognitive de care au parte persoanele supraponderale.

"Este din ce in ce mai important sa intelegem care sunt motivele care stau la baza comportamentului nostru alimentar pentru a ajunge sa rezolvam problema obsezitatii, una dintre cele mai mari probleme ale societatii noastre de astazi. Stim ca intr-o anumita masura senzatia de foame si senzatia de satietate sunt conduse de un dezechilibru hormonal care are loc in organismul nostru, cu o mare influenta asupra modului in care functioneaza creierul nostru si, implicit, asupra modului in care gandim. De asemenea, factorii psihologici joaca un rol deosebit de important: avent tendinta sa mancam mai mult atunci cand ne uitam la televizor sau atunci cand suntem tristi, spre exemplu. Incepem sa observam ca memoria - si in special memoria episodica - joaca un rol important in aceasta schema. Cat de vivid ne amintim detaliile unei mese recente poate face o diferenta uriasa intre senzatia de foame si disponibilitatea de a alege sa luam gustari intre mese," declara Dr. Lucy Cheke, conducatoarea studiului.

"Ceea ce sustinem prin acest studiu nu este faptul ca persoanele supraponderale sunt, in general, mai uituce, ci ca daca rezultatele studiului nostru sunt precise, atunci este cazul ca persoanele supraponderale sunt mai putin capabile sa retraiasca amintirea ultimei mese consumate, iar acest rol pe care memoria il joaca in comportamentul nostru alimentar este deosebit de important pentru reglarea nivelului de consum al alimentelor. Cu alte cuvinte, este posibil ca persoanele supraponderale sa tina mai greu evidenta alimentelor consumate si sa fie predispuse sa consume mai mult. Aceasta posibilitate a deficitului de memorie episodica este ingrijorator intrucat are o mare influenta asupra reglarii apetitului si comportamentului nostru alimentar," adauga Dr. Lucy Cheke.

"Fiind capabili sa observam si sa acceptam acesti factori psihologi, cu rol insemnat asupra comportamentului nostru alimentar, nu numai ca putem intelege mai bine problema obezitatii, dar putem interveni in tratarea acesteia," concluzioneaza Dr. Jon Simons, coautorul studiului.

Sursa: spring.co.uk

G.T.Echipa MedLife de Chirurgia Obezitatii

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.