Ce procese au loc in creier atunci cand citim continutul caloric al unui aliment?

Cand vedem imagini ale alimentelor, pe care sunt mentionate si informatii legate de calorii, brusc devin mai putin apetisante, dar se schimba si modul in care creierul raspunde la alimente, potrivit unui studiu realizat de specialistii de la Dartmouth, conform eurekalert.org.
Cand imaginile sunt insotite de continutul caloric, la nivelul creierului se inregistreaza o scadere a activitatii sistemului de recompense si o activitate crescuta a sistemului de control. Cu alte cuvinte, nu ne mai dorim la fel de mult sa mancam anumite alimente dupa ce le constientizam continutul caloric.
Acesta este primul studiu care se axeaza pe modul in care creierul face alegeri alimentare cand exista si informatii privind caloriile.
”Constatarile noastre sugereaza ca etichetarea caloriilor poate modifica raspunsurile din sistemul de recompense al creierului atunci cand acesta ia in considerare optiunile alimentare. In plus, am observat ca nutritionistii au rezultate mai bune daca iau in considerare motivatia pacientului”, explica Andrea Courtney, de la departamentul de stiinte psihologice, Dartmouth.
Cum a decurs studiul?
La studiu au participat 42 de studenti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani. Acestia au vizionat imagini cu diferite alimente fara informatii legate de calorii in prima faza, urmand ca in a doua faza sa fie precizate si acestea.
Li s-a cerut sa evalueze dorinta de a manca alimentele, in timpul unui RMN, pe o scara de la 1 la 4. Majoritatea imaginilor au continut mancare de tip fast food, cum ar fi un cheeseburger, cartofi prajiti sau cheesecake. Din numarul total de participanti, 22 tineau dieta.
Toti oamenii au evaluat alimentele care aveau etichete cu numarul caloriilor ca fiind mai putin apetisante, dar efectul a fost mai puternic in randul celor care tineau dieta. Mai mult, oamenii de stiinta au analizat si raspunsurile din cele doua regiuni ale creierului, care motiveaza comportamentul alimentar, si anume nucleul accumbens si cortexul orbitofrontal. Toti participantii au inregistrat o scadere a activitatii din aceste zone cand li s-au prezentat informatiile despre calorii, dar cei care tineau dieta au avut o reactiw similara chiar si in prima faza a studiului, cand aceste informatii nu au fost afisate. Acest lucru sugereaza ca oamenii care tin diete iau in considerare numarul de calorii chiar si cand nu le sunt prezentate in mod direct si ca iau decizii mai sanatoase in privinta alimentatiei.
”Pentru a motiva oamenii sa faca alegeri mai sanatoase, sunt necesare schimbari. Etichetele produselor trebuie sa contina informatii nutritionale si cantitatea de calorii. Educatia publica consolideaza beneficiile pe termen lung ale unei alimentatii sanatoase”, concluzioneaza Kristina Rapuano, autorul studiului.
Sursa: www.eurekalert.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cele cinci tipuri de insomnie
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte din Olanda au descoperit ca exista cinci tipuri de insomnie. Studiul a fost publicat in revista ”The Lancet Psychiatry” si sugereaza ca aceasta descoperire ar putea promova noi tehnici de interventie, potrivit eurekalert.org. Una din zece per...

Herpesul devine periculos cand sistemul imunitar este slabit
Herpesul, sau cytomegalovirusul, este foarte raspandit si ramane in organism pentru tot restul vietii dupa infectare. In cazul persoanelor sanatoase, virusul este tinut sub control, dar devine periculos pentru cei care au sistemul imunitar slabit si pentru femeile insarcinate. Oamenii de stiinta...

Persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic au nevoie de mai multa vitamina C
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca un aport mai mare de vitamina C este crucial pentru pacientii care sufera de sindrom metabolic si care incearca sa opreasca un ciclu de tulburari antioxidante ce poate fi mortal in anumite cazuri, potrivit sciencedaily.com. Aproximativ 35%...