Stomatologie

04 Februarie 2020

Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele

Autor: Dr. Mihaela Vezeanu, Medic specialistClinica DentaLife

Ce sunt coroanele dentare si de ce avem nevoie de ele

Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe care sunt utilizate atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa. Acestea inlocuiesc dintii absenti sau cresc rezistenta unor dinti foarte afectati care numai pot suporta fortele masticatorii si se pot fractura sub actiunea acestora.

Dintii extrem de fragili, afectati de diferite patologii (carii, fracturi considerabile, cu pereti subtiri, care au fost restaurati cu obturatii mult prea voluminoase) si care au fost extrasi chirurgical, lasa in urma lor spatii care poarta denumirea de edentatie.

Edentatia poate fi redusa 1-2 dinti sau intinsa, prin absenta de pe arcadele dentare a mai multor dinti. Aplicarea coroanelor dentare in zonele edentate este imperios necesara, deoarece dintii restanti primesc o tensiune masticatorie mult prea mare si se vor imbolnavi. Acestia migreaza spre spatiul ramas liber, se inclina, iar osul se resoarbe.

Astfel, fortele masticatorii nu se mai distribuie uniform, contactele dintre dintii superiori si cei inferiori nu mai sunt perfect echilibrate si ocluzia se prabuseste.

Daca dupa extractie pacientul asteapta prea mult timp pentru a inlocui dintele lipsa exista riscul ca spatiul edentat sa se micsoreze, fapt ce duce la imposibilitatea aplicarii in zona respectiva a unei coroane dentare.

Exista situatii in care dintele a suferit o distructie importanta si necesita aplicarea unui pivot inaintea restaurarii protetice cu coroana dentara pentru a-i creste rezistenta. Pivotii sunt mici dispozitive care se cimenteaza pe dinte inaintea amprentarii pentru coroana definitiva.

Pot fi metalici sau din fibra de sticla, in functie de caz. Rezistenta obtinuta cu ajutorul pivotului dentar este necesara atunci cand in urma curatarii cariei peretii dentari sunt subtiri si scurtati, ajutand dintele sa devina un viitor bont protetic care prezinta forta necesara sustinerii unei coroane dentare.

 

Care sunt materialele de elective pentru coroanele dentare?

De-a lungul timpului au fost descoperite si utilizate in sfera protetica a medicinei dentare diferite materiale de restaurare - metalice, aliaje, compozite, dintre cele mai importante amintim pe cele metalo-ceramice, integral ceramice, ceramice pe zirconiu si integral zirconiu.

Ceramica este un material optim, biocompatibil cu tesuturile orale, indeplinind cu succes cele mai exigente cereri estetice. Portelanul (ceramica) nu isi schimba culoarea in timp, nu sufera modificari si imita perfect naturalul patrandu-si transluciditatea la fel ca dintii naturali. Totodata acest material are proprietatea de mimetism, ceea ce inseamna ca “imprumuta“ culoarea dintilor vecini, astfel e foarte greu de deosebit diferenta intre o coroana ceramica si un dinte natural.

Coroanele ceramice pe suport metalic sau din zirconiu sunt utilizate la dintii care preiau o mare parte din fortele masticatorii (molarii) pentru a putea indelplini pe langa functia estetica si pe cea functionala – masticatorie cu succes.

Cele pe suport zirconiu ofera o estetica net superioara celor metalo-ceramice, practic nu poti sesiza care dinte “este pus”. In cazul lor, gingia nu se va modifica in timp, cum se poate intampla la coroanele ceramice pe suport metalic – metalul elibereaza niste oxizi care creaza un lizereu negricios la colet cu aspect de “dinte fals”.

Puntile dentare reprezinta elemente protetice fixe care inlocuiesc mai multi dinti lipsa. Pentru fixarea lor sunt necesari doi sau mai multi dinti limitrofi edentatiei (in functie de numarul dintilor lipsa) care se vor transforma dupa slefuire in dinti stalpi. Acestia vor primi puntea dentara fixata prin cimentare.

Dintii stalpi sunt analizati clinic si radiologic pentru ca viitoarea punte sa beneficieze de un suport optim.

Tratamentul de electie insa pentru edentatie este reprezentat de implanturile dentare, acolo unde in urma radiografiei si a controlului clinic campul protetic poate beneficia de posibilitatea aplicarii acestora (spatiu suficient, cantitatea si calitatea osului, patologii generale asociative). Pacientului i se explica avantajele si beneficiile tratamentului optim in functie de fiecare caz in parte.

Daca dintii nu prezinta satisfactie doar din considerente estetice, prezinta obturatii, coloratii, fracturi de mici dimensiuni sau sunt inegali, se poate opta pentru tratamentul cu fatete dentare.

Fatetele ceramice pot fi aplicate pe dinti ce initial au fost minimal slefuiti sau deloc. Cele NO-PREP sunt fatete integral ceramice, din materiale de cea mai noua generatie (ceramica hibrida), fiind realizate fara ca dintii sa fie anterior preparati (fara slefuire). Acestea sunt extrem de rezistente si ofera o estetica exceptionala fiind adorate de vedete si persoanele cu cerinte fizionomice foarte mari.

In cazul coroanelor sau a puntilor dentare, atunci cand cazul clinic permite, putem opta pentru pastrarea nervului (acesta se scoate de catre medicul endodont, cu ajutorul tehnicilor de ultima generatie - microscop, fara durere in timpul sau dupa tratament, doar daca este neaparat necesar).

Pregatirea medicului, meticulozitatea acestuia, constituirea planului de tratament in stransa legatura cu dorintele si necesitatile pacientului, constituie succesul unui tratament excelent. De aceea este atat de importanta comunicarea medic-pacient.

Metoda de obtinere a lucrarilor dentare prin cele main noi tehnici de laborator dar si materialele de ultima generatie incununeaza reusita unui tratament protetic excelent.

 

Etapele tratamentului cu coroane si punti dentare

Pacientul se prezinta in prima etapa la medicul curant pentru o consultatie - medicul specialist va fi informat despre starea de sanatate a pacientului, despre momentul si cauzele pierderii dintilor, durere in sfera oro-mazilo-faciala, cerinte fizionomice, etc. Daca un dinte prezinta un proces carios avansat care ii pune in pericol rezistenta si mentinerea acestuia pe arcada, medicul va explica necesitatea aplicarii unei coroane dentare, etapele, costurile, avantajele si riscurile la care se supune daca nu beneficiaza de tratament. Este necesara apoi o radiografie care evidentiaza radacinile, eventuale procese patologice, osul, etc, pentru a concretiza o baza stabila de sustinere a coroanelor sau a puntilor dentare. Se elaboreaza astfel planul de tratament.

Urmeaza tratarea dintilor afectati sau a dintilor stalpi ce vor primi viitoarea punte protetica (extirparea-scoaterea nervului acolo unde este necesar, slefuirea dintilor). Pacientului i se vor amprenta dintii si vor urma probele de laborator. Procedeul nu este deloc dureros sau incomod, vizitele pentru fiecare etapa fiind de scurta durata.

 

Avantajele si beneficiile coroanelor ceramice

In mod evident, tratamentul protetic prin coroane ceramice a unor dinti afectati de diferite patologii cresc durata de viata a dintelui pe arcada, niciun element neputand sa inlocuiasca valoarea unui dinte natural. Astfel, “oprim” dintele din a fi extras, protejandu-l si conferindu-i rezistenta prin aplicarea unei coroane.

Edentatia afecteaza calitatea vietii atat din punct de vedere functional (masticatia se realizeaza cu dificultate, durerea fiind cea care face ca pacientul sa se prezinte la medic), dar si din punct de vedere social, fiind atat de importanta functia estetica.

Pentru un potential angajator, spre exemplu, conteaza aspectul ingrijit al viitorului angajat, zambetul fiind cartea sa de vizita.

Un alt avantaj este acela ca protejam ceilalti dinti prin aplicarea puntilor dentare, acestia imbolnavindu-se la randul lor din cauza fortelor mult prea mari care se realizeaza doar pe ei in timpul masticatiei, neuniform. Osul nu se mai resoarbe, dintii restanti nu se mai inclina si ocluzia este avantajata.

Functia fonatorie are de asemenea de suferit in momentul cand dintii sunt absenti, persoanele edentate nemai putand articula corect cuvintele. Cand masticatie se realizeaza precar, alimentele nu vor fi triturate corespunzator putand imbolnavi intreg organismal - pacientul nu mai consuma alimente benefice datorita masticatiei dificile,digestia se realizandu-se cu greutate.

Avantajele sunt nenumarate si contribuie la starea de bine a fiecaruia dintre noi.

 

Ingrijirea lucrarilor protetice la domiciliu

Despre cum ne vom ingriji viitoarele lucrari protetice nu este cu nimic mai iesit din comun fata de cum realizam igiena dintilor naturali. Importanta majora o are autoigienizarea de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Apa de gura, ata interdentara sunt de asemenea importante in a fi utilizate. Irigatorul bucal (dusul bucal) prezinta foarte multe beneficii in realizarea unei igiene excelente, acesta indepartand placa bacteriana si resturile alimentare din zonele unde peria dentara nu are acces.

Pacientul trebuie sa constientizeze beneficiile profilaxiei si vizitele periodice la medicul specialist (o data la 6 luni). Acesta va examina campul protetic, adaptarea lucrarii dentare, contactul acesteia cu tesuturile subiacente.

Totodata, igienizarea profesionala este obligatorie pentru prevenirea bolilor parodontale. Detartrajul,periajul profesional si tratamentul air-flow ne salveaza de la aparitia unor patologii mai dificil de tratat si mai costisitoare. Astfel putem spune ca igiena dentara este perfecta iar lucrarile dentare rezista mult mai mult in timp, dintii de sustinere neprezentand riscul de a se imbolnavi.

Igienizarea profesionala, autoigienizarea si consultatiile periodice reprezinta metodele obligatorii prin care mentinem sanatatea orala si durabilitatea lucrarilor dentare. Cooperarea medic-pacient este extrem de importanta mentinand succesul rezultatului unui tratament.

 

Clinica DentaLife

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1

Programare telefonica: 0735 300 906

Coroane Dentare
DentaLife


Echipa MedLife de Stomatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.