Colostru: ce este și ce beneficii aduce nou-născuților
![ce este colostrul si ce beneficii aduce nounascutilor](/sites/default/files/styles/banner_blog_desktop/public/2024-09/ce-este-colostrul-si-ce-beneficii-aduce-nounascutilor.jpg.webp?itok=U47EjlCz)
Despre colostru
Colostrul este primul tip de lapte produs de glandele mamare după naşterea bebeluşului. Probabil că multe femei însărcinate au observat că, în ultimele luni de sarcină, începe să le curgă un lichid de culoare alb-gălbui din sâni. Fenomenul este perfect normal şi este vorba despre colostrul din sarcină, iar pentru a evita pătarea hainelor este recomandată purtarea unor discuri absorbante în interiorul sutienului. Important de precizat este că nu există nicio legătură între cantitatea de lapte produsă de glandele mamare şi cantitatea de colostru.
După naştere, condiţiile în care nou-născutul trebuie să trăiască sunt diferite faţă de mediul relativ steril din uterul mamei, unde era hrănit prin placentă. El ajunge într-un mediu exterior, plin de microbi şi va beneficia brusc de o hrănire orală. De aceea, colostrul este esenţial pentru primele clipe de viaţă ale bebeluşului. El conţine o cantitate foarte mare de compuşi bioactivi, printre care anticorpi, care îi oferă nou-născutului o protecţie împotriva bolilor şi infecţiilor.
Din punct de vedere biochimic, colostrul matern este extrem de hrănitor pentru bebeluş şi este chiar mai bogat în nutrienţi decât laptele matern produs ulterior. Astfel că, în colostrul se regăsesc:
- proteine;
- grăsimi;
- vitaminele B, A, C şi E;
- magneziu;
- zinc;
- carbohidraţi;
- lactoferină;
- lizozimă;
- lactoperoxidază;
- hormoni de creştere.
La scurt timp după naştere, organismul femeii începe să secrete acest colostru apoi, după 2 - 5 zile, colostrul se transformă în lapte de tranziţie, care este bogat în vitamine, proteine şi carbohidraţi. Cât priveşte apariţia laptelui matern sau laptele matur, acesta începe să curgă din a 10-14 zi, iar odată cu schimbarea compoziţiei laptelui se va observa şi o schimbare a scaunului copilului, din negru spre galben-verzui.
Pentru mamele care îşi doresc stimularea lactaţiei, se pot folosi suplimente alimentare cu efect galactogog pe bază de fenicul. Acestea pot fi sub formă de ceaiuri sau pastile, dar o discuţie cu un consultant în lactaţie sau cu medicul ginecolog ar fi, de asemenea, recomandată.
Beneficiile oferirii colostrului unui nou-născut
După cum spuneam încă de la început, colostrul conţine o mulţime de compuşi biochimici extrem de sănătoşi pentru bebeluş. Pentru că nou-născutul are un sistem digestiv imatur, colostrul îi oferă nutrienţi esenţiali într-o formă concentrată şi uşor de digerat. Beneficiile colostrului sunt:
- efectul laxativ (colostrul administrat în primele ore de viaţă ale bebeluşului îl ajută pe acesta să elimine primul scaun numit meconiu. Odată cu acest meconiu se elimină şi excesul de bilirubină, care este un produs rezidual format prin degradarea celulelor roşii ale sângelui și previne apariţia icterului);
- stimulează funcţia intestinală (colostrul este bogat în factori bioactivi şi nutrienţi cheie care ajută bebeluşul la dezvoltarea şi maturizarea tractului gastrointestinal);
- poate preveni şi trata diareea infecţioasă (lactoferina conţinută de colostru ajută la prevenirea diareei infecțioase, bacteriene şi virale)
- oferă protecţie imunitară (colostrul este bogat în anticorpi care ajută nou-născutul să lupte împotriva microorganismelor, a potențialelor infecții, având rol antimicrobian; concentraţiile ridicate de anticorpi din acest prim lapte matern pot fi benefice şi pentru adulţi);
- este foarte nutritiv în cantități mici, ceea ce îi permite să se adapteze la dimensiunile reduse ale stomacului nou-născutului;
- conține mult sodiu, ceea ce face ca nou-născutul să nu elimine multă apă și să scadă prea mult în greutate.
Toate aceste proprietăți nu se regăsesc în formulele de lapte praf.
Datorită efectelor lui atât de benefice, colostrul se poate găsi și sub formă de suplimente pe bază de colostru de origine bovină și poate fi administrat adulților. Mare atenție însă, persoanelor cu alergie la proteina din laptele de vacă nu le este recomandată administrarea colostrului.
Bibliografie
- Ballard, Olivia, and Ardythe L. Morrow. “Human Milk Composition.” Pediatric Clinics of North America, vol. 60, no. 1, Feb. 2013, pp. 49–74, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Uruakpa, F O, et al. “Colostrum and Its Benefits: A Review.” BearWorks, 2020, https://bearworks.missouristate.edu
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
![icterul prin incompatibilitate rh simptome diagnostic si metode de tratament](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/icterul-prin-incompatibilitate-rh-simptome-diagnostic-si-metode-de-tratament_1.jpg.webp?itok=JrJtNS4T)
Icterul prin incompatibilitate RH: simptome, diagnostic si metode de tratament
Incidență: deși grupul Rh conține antigenele C, c, D, E și e, fiecare putând determina izoimunizare și hemoliză, imunizarea RhD este cea mai frecventă și cea mai severă ca manifestări. În populația albă, există aproximativ 15% persoane Rh negative, iar din cauza heterogenicității p...
![bebe la o luna dezvoltare si informatii utile bebe la o luna dezvoltare si informatii utile](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/bebe-la-o-luna-dezvoltare-si-informatii-utile_0.jpg.webp?itok=7lqiW-Ss)
Bebe la o lună - Dezvoltare și informații utile
Un nou născut în familie aduce multă bucurie, dar și multe întrebări legate de comportamentul normal și etapele de dezvoltare ale bebeluşului, de care trebuie să țină cont părinții. Un bebeluș de o lună trece printr-o perioadă de adaptare la noul mediu de viaţă şi este înc...
![scaunul bebelusului cum trebuie sa arate un scaun sanatos frecventa si motive de ingrijorare scaunul bebelusului cum trebuie sa arate un scaun sanatos frecventa si motive de ingrijorare](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/scaunul-bebelusului-cum-trebuie-sa-arate-un-scaun-sanatos-frecventa-si-motive-de-ingrijorare_0.jpg.webp?itok=_ofyiaLq)
Scaunul bebelușului: cum trebuie să arate un scaun sănătos, frecvența și motive de îngrijorare
Până la vârsta de aproximativ patru săptămâni, majoritatea bebelușilor au scaun de la două până la de cinci ori pe zi, iar unii nou-născuți prezintă tranzit intestinal chiar și după fiecare masă. Între șase săptămâni și trei luni, frecvența scaunelor scade, iar unii be...