SARS-CoV-2

17 Mai 2021

Combaterea sedentarismului in contextul pandemiei Covid 19

scris de

Dr. Alin Popescu – Medic primar medicina sportiva

Ce inseamna sedentarismul?

Sedentarismul reprezinta perioade prelungite de repaos, fara miscare si este un fenomen care ar trebui tratat cu seriozitate, deoarece poate avea repercursiuni asupra sanatatii fiecaruia dintre noi.

Stil de viata sedentar poate insemna:

  • deplasarea cu masina in schimbul mersului pe jos
  • perioade prelungite petrecute in fata calculatorului, atat in cazul adultilor cat si al copiilor
  • timp indelungat petrecut  static fara prea multe solicitari fizice

 

Sedentarismul poate fi periculos pentru organismul nostru, cel putin la fel cum este fumatul sau alcoolul si poate avea repercursiuni  asupra organismului, cum ar fi:

  • diminuarea oxigenarii organismului
  • acumularea de kg in plus
  • afectiuni cardio-vasculare
  • modificari de postura, afectarea coloanei vertebrale

 

In context pandemic stilul de viata sedentar se accentueaza, avand in vedere limitarea de miscare, evitarea aglomerarilor urbane sau frica de a contacta noul coronavirus.

In figura de mai jos sunt ilustrate recomandarile actuale de combatere a sedentarismului in contextul pandemic, conform specialistilor:

Sedentarismul si covid 19

Efortul fizic in contextul pandemic – concluzii

Avand în vedere peisajul stiintific contemporan, care evoluează rapid in jurul COVID-19, indrumarile pentru revenirea în siguranta la sportul amator și de performanta, dar si pentru exercitiul fizic in reabilitarea post COVID-19 în populatia generala sunt susceptibile de a se schimba.

Cu toate acestea, am considerat necesara oferirea unui cadru de recomandari pe baza datelor actuale din literatura de specialitate. Nu în ultimul rand, subliniem coexistenta a doua pandemii: COVID-19 si sedentarism; promovarea stilului de viata sanatos fiind una din preocuparile principale ale medicului sportiv, mai ales în acest context pandemic.

Conform OMS, activitatea fizica este definită ca orice miscare corporala produsa de mușchii scheletici care necesita consum de energie.

Modalitati obisnuite de a fi activ sunt: mersul pe jos, ciclismul, sporturile si alte activitati de recreere ce pot fi realizate de catre oricine si ca divertisment. Efectuata în mod regulat si in cantitate adecvata, activitatea fizica îmbunatateste functiile musculare si cardiorespiratorii, sanatatea osoasa, reduce riscul de hipertensiune arteriala, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de san si cancer de colon) si depresie; reduce riscul de caderi, precum si de fracturi si este fundamentala pentru echilibrul energetic si controlul greutatii.

 

OMS recomanda:

 1. Copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 5 și 17 ani ar trebui sa efectueze zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizica de intensitate moderata până la intensa.

2. Adultii cu varsta cuprinsa între 18 și 64 de ani ar trebui sa practice saptamanal cel putin 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata sau cel putin 75 de minute de activitate fizica de intensitate viguroasa sau o combinatie intre cele doua.

3. Adultii cu varsta peste 65 de ani ar trebui sa practice saptamanal 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata sau cel puțin 75 de minute de activitate fizica de intensitate mare sau o combinatie intre cele doua.

 

Sedentarismul
Covid 19
Medicina Sportiva


Echipa MedLife de Medicina Sportiva

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Pentru cele mai bune recomandari consulta medicul specialist. Fa-ti o programare la Dr. Alin Popescu – Medic primar medicina sportiva.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.