SARS-CoV-2

17 Mai 2021

Graviditatea si noul coronavirus

scris de

Dr. Simona Stoica – Medic specialist neonatologie

Sarcina si nasterea Covid 19

Pe parcursul anului trecut, s-au estimat 116 milioane de nasteri in intreaga lume, de la declararea pandemiei, in martie 2020.

Pe intreg globul, milioane de mame au pornit deja intr-o calatorie a maternitatii. “Acum, ele trebuie sa se pregateasca sa aduca pe lume un copil intr-un cu totul alt context – o lume in care viitoarele mame se tem sa mearga la spital pentru ca acolo pot contracta noul virus, sau nu mai ajung sa beneficieze de ingrijire de urgenta din cauza serviciilor sanitare depasite si a carantinelor impuse in localitate”, declara Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF. 

„Este greu sa ne imaginam cat de mult este transformata maternitatea sub efectul pandemiei de COVID-19”.

Pentru Romania, estimarile pentru primele noua luni ale anului pandemic care s-a scurs, au fost de 153 000 de nasteri, urmand ca pana la incheierea anului, 184 000 de bebelusi sa isi fi inceput calatoria prin viata.

In cele ce urmeaza, ne propunem sa clarificam cateva aspecte esentiale atat pentru viitorii parinti si cat si pentru profesionisitii in domeniul sanatatii, implicati in desfasurarea evenimentelor, in context pandemic.

 

Asadar, vom cauta sa raspundem mai multor intrebari:

 

  1. Cum sunt afectate gravidele in cazul unei eventuale infectii cu noul coronavirus?

Pandemia de COVID-19 a modificat vietile tuturor familiilor, pe intreg globul. Cu totii am fost nevoiti sa regandim modul de viata, sa venim cu noi modele sociale de interactiune si – unii dintre noi – chiar s-au intrebat daca nu e mai bine sa planifice diferit momentul venirii pe lume a unui copil.

Cert este ca in niciun alt moment in istoria recenta a omenirii nu s-a reliefat o mai mare rezilienta, o mai mare solidaritate, plina de compasiune, ajutor si respect pentru viata oamenilor, ca in acest prim an de pandemie. Organizatii mondiale de renume, guverne si natiuni intregi, asociatii si organizatii minoritare, s-au mobilizat, au gasit resurse si idei, pentru a ne face sa incheiem cu bine aceasta incercare.

Prin natura ei, sarcina aduce cu sine modificari imunologice si fiziologice care le pot face pe viitoarele mame mai susceptibile la infectiile respiratorii virale, inclusiv la COVID-19.

Desi observatiile de pana acum arata ca femeile insarcinate nu sunt mai afectate de COVID-19 decat alte persoane, ele trebuie sa continue sa beneficieze de acces la servicii de sanatate, monitorizare si analize medicale, pre si post natale. Totodata, nou-nascutii depistati cu infectie, necesita asistenta de urgenta, putand avea risc ridicat de deces. Este important ca familiile nou formate sa fie sprijinite prin acces la informatie pentru initierea si continuarea alaptarii, medicatie si vaccinare, care sa asigure sanatatea bebelusilor.

Toate femeile însărcinate trebuie să adopte masuri de precautie pentru a se proteja de expunerea la noul coronavirus. Sa mentina aceleasi reguli de preventie ca si populatia generala: sa poarte masca, sa evite aglomeratiile, sa limiteze vizitele rudelor si ale prietenilor, sa mentina distanta de siguranta; sa se asigure ca urmeaza reguli stricte de igiena a mainilor.

Totodata, sa se monitorizeze indeaproape pentru a depista eventuale simptome specifice infectarii cu COVID-19 si sa ceară sfaturi din partea cadrelor medicale de la cea mai apropiată unitate medicala in cazul in care au temeri sau prezinta simptome (febra, tuse, dificultati de respiratie).

Viitoarea mamica se poate informa, isi poate intreba medicul, care este locul în care va putea naste in conditii de siguranta; de asemenea, este important si sa aiba un plan de nastere pe care sa il urmeze pentru a reduce starea de anxietate și a se asigura ca ajunge la locul respectiv în timp util.

Nu in ultimul rand, sa continue să beneficieze de suport medical, incluzand imunizirile de rutina, după naștere.

  1. Poate fi transmisa infectia la nou-nascut?

Deși nu se cunoaste inca dacă virusul se transmite de la mamă la copil pe timpul sarcinii și la nastere, toti profesionistii in domeniul medical recomanda sa fie luate masuri de protectie suplimentara, atunci cand exista o suspiciune.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului de infectie cu noul coronavirus, este esential ca tot personalul medical implicat in contactul cu gravida confirmata cu COVID-19 sau suspectata, sa poarte echipament complet de protectie (calota, ochelari, halat, manusi, botosi, masca FPP2).

Nou-nascutul va fi izolat, in conditiile in care mama este pozitiva si va fi testat prin exudat oro-nazo-faringian.

Nu se vor accepta vizite ale apartinatorilor la mama si la copil.

Tratamentul este de tip suportiv si simptomatic si se continua pana la negativarea infectiei, prin test PCR.

  1. Ce tip de ingrijire necesita nou-nascutul suspectat de infectie?

Important: proaspetele mamici sunt incurajate sa continue sa-si alapteze bebelusul chiar daca sunt infectate cu noul virus sau suspecte de a fi infectate, deoarece virusul nu a fost gasit în laptele matern. Mamele cu COVID-19 ar trebui sa poarte masca atunci cand alapteaza; sa se spele pe maini inainte si dupa ce vin în contact cu bebelusul; si sa curete si dezinfecteze in mod regulat suprafetele cu care intra in contact. Sa continue sa isi tina pe piept bebelusul si sa asigure ingrijirea piele pe piele, atat de importanta pentru nou-nascut.

Infectia cu COVID-19 la nou-nascut poate fi asimptomatica, moderata sau severa.

Perioada de incubatie a virusului este de 1 pana la 14 zile si poate include manifestari nespecifice, cu precadere la nou-nascutul prematur.

Nou-nascutii vor fi monitorizati permanent pentru semne vitale si simptomatologie cardiorespiratori si gastrointestinala (alimentatie dificila, varsaturi si distensie abdominala).

Vor fi facute o serie de investigatii de laborator, ce includ: hemoleucograma completa, proteina C reactiva, testare PCR, mai multe probe din locuri diferite, cai respiratorii superioare si inferioare, sange, materii fecale. Nu in ultimul rand, examen radiologic si/sau ecografic, teste hepatice si renale.

Pot fi recomandate si alte teste pentru excluderea posibilelor etiologii virale si/sau bacteriene, in cazul nou-nascutului simptomatic. Din punct de vedere al managementului medical, se impun izolarea si carantina.

Nou-nascutii pot fi externati doar dupa testare PCR oro-nazo-faringiana la 24-48h, pana cand se obtin doua rezultate negative consecutive, afebrilitate pentru 3 zile consecutive, ameliorare clinica – in cazul celor ce prezinta simptomatologie - si Rx pulmonar/ ecografie pulmonara.

 

  1. Cum ne putem proteja mai bine in fata amenintarii covid 19?

Pana in acest moment, cand am depasit deja borna de un an de pandemie de COVID-19, nu se cunosc mai bune masuri de protejare decat igiena riguroasa, evitarea aglomeratiilor, a deplasarilor in zone cunoscute cu incidenta ridicata, precum si precautie crecuta in apropierea fizica de persoane pe care nu le cunoastem sau carora nu le stim parcursul medical / de deplasare in ultimele cel putin 14 zile.

Ca gravida, viitoarea mamica, trebuie sa isi ia toate masurile de precautie pentru a preveni o eventuala imbolnavire, atat a propriei persoane cat si a viitorului copil. Este util sa se asigure ca beneficiaza de asistenta medicala continua, de calitate, pe tot parcusul sarcinii; ca este informata corect si obiectiv, fara a fi expusa la teorii inutile si daunatoare privind originea, parcursul si evolutia pandemiei (de pe internet, de exemplu). Atunci cand alege o unitate medicala pentru a fi pentru a naste, viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca sunt respectate toate masurile de prevenire si control al infectiei, in timpul nasterii cat si dupa.

Noile vaccinuri impotriva infectiei cu noul coronavirus, reprezinta o adevarata  revolutie in materie de stiinta si tehnologie. Pot fi raspunsul privind o mai mare siguranta a viitoarelor mame in ce priveste amenintarea infectiei cu SARS-COV2.

Din pacate, inca nu sunt suficiente date care sa ne spun ce efect poate avea noul coronavirus asupra sarcinii si, in mod similar, ce efect poate avea sarcina in progresia bolii provocate de virus.

Tinand cont insa de faptul ca sistemul imunitar al femeii sufera modificari in timpul sarcinii si luand in considerare un eventual istoric privind infectiile virale, sarcina poate face ca femeile sa devina mai susceptibile la infectie. In plus, ele pot prezenta un raspuns mult mai puternic in fata virusului. Aceasta este conjunctura in prezent.

 

In cadrul Maternitatilor MedLife au fost implementate masuri de protectie si preventie si ne dorim ca viitoarele mamici sa se simta in deplina siguranta astfel incat sa se bucure la maxim de experienta nasterii si de primele momente petrecute alaturi de nou nascut. Astfel, in ultima perioada am reusit sa asistam mii de nasteri in conditii sigure atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

 

 

Bibliografie:

https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/femeile-%C3%AEns%C4%83rcinate-%C8%99i-bebelu%C8%99ii-n%C4%83scu%C8%9Bi-%C3%AEn-perioada-pandemiei-de-covid-19-sunt

https://health.mountsinai.org/blog/how-should-pregnant-people-protect-themselves-from-covid-19/

Nasterea in pandemia Covid 19
Dr. Simona Stoica
Maternitatea MedLife


Echipa MedLife de Obstetrica - Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.