Complicațiile nașterii: care sunt, cum pot fi prevenite

Nasterea este o experienta unica, mult asteptata in viata unui cuplu, care decurge de cele mai multe ori fara evenimente neplacute.
O nastere naturala, fara complicatii reprezinta succesul unei orchestratii fine a tuturor fenomenelor fiziologice, hormonale, neurologice si psihice din organismul femeii si al fatului.
Evaluarea fiecarui caz in parte, a resurselor fiecarei viitoare mame si a fatului ei, anticiparea unor eventuale complicatii, ce pot fi prevenite sau corectate pe parcursul travaliului, pot reduce semnificativ incidenta situatiilor grave din timpul nasterii si din perioada postpartumului imediat.
Incidenta complicatiilor la nastere
In urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca in fiecare an, aproximativ 8 milioane de femei prezinta complicatii obstetricale.
Potrivit unui studiu publicat în Lancet, cele mai frecvente complicatii sunt hemoragiile postpartum (15%), diferite forme ale hipertensiunii arteriale induse de sarcina (10%), infecțiile postpartum ( 8%) , travaliul distocic (6%), trombembolismul (3%) și afecțiunile preexistente sarcinii –diabet zaharat (28%).
In intreaga lume, peste 800 femei isi pierd viata, in fiecare zi, din cauza acestor complicatii.
In timpul travaliului activ, aproximativ 10%-15% dintre femeile insarcinate, sufera o complicatie a evolutiei nasterii. 68% din acestea sunt reprezentate de statusul fetal incert si de travaliul distocic, care decurge prea lent sau chiar nu progreseaza deloc cum ne-am astepta.
Cum putem preveni aceste complicatii obstetricale ?
O monitorizare prenatala adecvata . Este recomandat ca viitoarele mame sa primească cel putin patru vizite prenatale Evaluarea atenta si periodica a femeii gravide si a fatului, atat clinic,cat si si ecografic, diagnosticarea antenatala a afectiunilor materne asociate sarcinii ( hipertensiune arteriala, diabet zaharat preexistent sau aparut in sarcina), a infectiilor materne si a afectiunilor fetale, care necesita o conduita speciala si un mod individualizat de pregatire a nasterii, reprezinta scopul de baza al urmaririi unei sarcini si al scaderii incidentei complicatiilor din timpul nasterii.
Prezenta calificata la nastere cu asistenta de urgenta. Nasterea naturala asistata in spital, in conditii de siguranta , supravegheata de catre personal medical instruit si specializat sa corecteze eventualele complicatii aparute in timpul travaliului, prin aplicarrea unor norme de conduita si protocoale clare, reprezinta un aspect extrem de important in reducerea riscului aparitiei complicatiilor, ce pun in pericol atat viata mamei, cat si a copilului.
Ingrijirea obstetricala de urgenta pentru a identifica principalele cauze ale complicatiilor grave la nastere, care sunt hemoragia , sepsisul, tulburarile hipertensive si travaliul obstructionat . Suferinta fetala poate aparea in conditiile in care succesiunea contractiilor uterine regulate, ce caracterizeaza evolutia unui travaliu normal, solicita atat de mult un fat cu status incert preexistent , incat acesta nu se poate adapta solicitarilor unui travaliu.
Si in cele din urmă, ingrijirea postnatala, care dureaza sase saptamani dupa nastere. In acest timp, pot sa apara hemoragii tardive , sepsis si tulburari hipertensive , iar nou-nascutii sunt extrem de vulnerabili imediat dupa nastere, necesitand o grija deosebita si monitorizare atenta.
Pregatirea pentru nastere este emotionanta pentru viitorii parinti si extrem de responsabila. In afara pregatirii camerei copilului si de a invata cum se schimba un scutec, viitoarea mama, impreuna cu partenerul ei de viata, trebuie sa se gandeasca la particularitatile momentului nasterii.
Momentul nasterii coincide, cateodata cu data estimata cronologic sau ecografic.
Aproximativ 10 % dintre femei nasc la data estimata antenatal, stabilita in functie de data ultimei menstruatiei sau in urma evaluarii ecografice cand ciclul menstrual este neregulat. 50% nasc cu o saptamana inainte sau dupa acest termen, si aprox 90% cu 2 saptamani inainte sau dupa data estimata clinic sau ecografic in primul trimestru de sarcina.
O comunicare clara, deschisa si bazata pe incredere intre medicul curant si pacienta are scopul de a clarifica toate aspectele obscure si neintelese inca de catre viitoarea mama. Care sunt semnele de travaliu pe care trebuie sa le identifice, cand trebuie sa se prezinte la spital pentru nastere , la ce sa se astepte dupa internare, cum sa se pregateasca pentru travaliu...
Viitoarea mama trebuie sa se prezinte la spital atunci cand apar contractii uterine dureroase regulate, din ce in ce mai frecvente si mai intense, care nu cedeaza la tratament antispastic sau atunci cand pierde lichid amniotic sau putin sange pe cale vaginala. In mod particular, cresteri ale tensiunii arteriale, febra sau sangerarea vaginala sunt situatii in care pacienta trebuie sa se prezinte la spital.
Momentul diagnosticarii complicatiilor obstetricale
Unele complicatii pot fi diagnosticate inaintea debutului travaliului, cum ar fi: sarcina depasita cronologic, ruptura prematura a membranelor, prezentatia non cefalica, sarcina multipla.
Alte evenimente obstetricale nedorite pot aparea in timpul travaliului , precum travaliul distocic, embolia amniotica, distocia de umeri, disproportia cefalopelvica, nasterea prematura,prolapsul de cordon ombilical, ruptura uterina.
Altele pot aparea imediat dupa nastere - hemoragia postpartum, inversiunea uterine, infectiile genitale.
In urma aparitiei acestor complicatii se impune adeseori, aplicarea unor masuri alternative nasterii naturale, cum ar fi inducerea travaliului, atunci cand, continuarea evolutiei sarcinii ar pune in pericol starea mamei sau a fatului . Nasterea vaginala, asistata instrumental cu forceps sau vacuum este luata in calcul atunci cand apare suferinta fetala sau epuizarea materna la dilatatia completa a colului uterin . Efectuarea operatiei cezariene este salvatoare si se indica in complicatiile aparute pe parcursul travaliului.
Ce este travaliul normal si travaliul distocic?
Un travaliu normal presupune existenta unui anumit tip de contractii uterine, care au o anumita intensitate , frecventa si durata, suficiente sa determine pregatirea colului pentru nastere, prin scurtarea si dilatarea sa.
Prima etapa a travaliului incepe cu aparitia contractiilor uterine regulate si se incheie cu dilatatia completa a colului de 10 cm. A doua etapa consta in expulzia fatului, iar a treia , constituie delivrenta, eliminarea placentei.
In urma unor metaanalize recente, definitia unui travaliu normal a suferit unele modificari. Ritmul de dilatare a colului uterin in prima etapa a travaliului este de 1 cm/ora la primipare si 1.5 cm /ora la multipare. Insa, peste 50 % dintre pacientele aflate in travaliu prezinta un ritm mai lent de 1 cm /ora pana la 5-6 cm a dilatatiei colului uterin, dupa care dilatatia este mai rapida. Tendinta actuala este ca faza activa a travaliului sa fie considerata de la o dilatatie a colului uterin de 5-6 cm, pentru a evita aplicarea prematura a masurilor chirurgicale de corectie.
Un travaliu prelungit prezinta o scadere a progresului dilatatiei cervicale in prima faza a travaliului sau chiar o oprire a dilatatiei colului uterin. Aproximativ 20% din toate travaliile prezinta un progres mai lent de dilatatie si reprezinta o cauza frecventa de operatie cezariana de urgenta.
Durata fazei latente a travaliului – de la debutul contractiilor uterine pana la faza activa a travaliului-poate fi prelungita din cauza unor contractii uterine ineficiente, a unei distocii de col uterin sau a unei prezentatii fetale inadecvate. 85% dintre femeile ce experimenteaza o durata mai mare a fazei latente a travaliului progreseaza catre faza active dupa ce primesc un tratament antispastic, sedare si se odihnesc. 5% dintre acestea nu mai prezinta niciun semn de travaliu dupa aceata terapie, semn ca au avut un fals travaliu. Iar 10%, prezinta in continuare contractii uterine , care insa nu au intensitatea si frecventa necesara pentru a duce la progresul travaliului si din acest motiv este necesara terapia cu oxiton.
Faza activa a travaliului poate , de asemenea sa dureze mai mult decat normal. Ritmul prea lent de dilatare a colului uterin si de aplicare, fixare si angajare a capului fetal la bazin sau chiar oprirea dilatatiei colului si a avansarii prezentatiei fetale in canalul de nastere, sunt anomalii ale acestei faze a travaliului. Supravegherea si monitorizarea permanenta a starii fetale si materne este fundamentala pe parcursul travaliului. Corectarea anomaliilor in aceasta faza se face in functie de etiologie; contractiile ineficiente se corecteaza cu tratament cu oxiton, o pozitie inadecvata a prezentatiei fetale sau un bazin inadecvat, reprezinta o indicatie de operatie cezariana .
In timpul expulziei, in etapa a doua a travaliului, dupa ce dilatatia colului uterin este completa si prezentatia fetala incepe sa coboare, pot aparea, de asemenea situatii in care capul fetal coboara prea lent sau chiar se poate bloca in canalul de nastere. In conditiile unei bune contractilitati uterine si a craniului fetal angajat in bazin, se asista nasterea prin manevre instrumentale, forceps sau vacuum , iar daca craniul nu este angajat, se efectueaza operatia cezariana.
Lipsa unei conduite adecvate si a unui management eficient pentru a corecta aceste anomalii ale travaliului, poate duce la deteriorarea starii fetale si materne, prin solicitarea in exces a rezervelor metabolice cu aparitia suferintei fetale, a epuizarii materne, a cresterii riscului infectios si chiar hemoragic.
A treia faza a nasterii, delivrenta, adica expulzia placentei din uter, poate sa dureze mai mult de 30 minute, cat este stabilit ca perioada normala si sa conduca la un risc de sangerare importanta in perioada imediata postpartum . De aceea, preventia hemoragiei postpartum prin administrarea de uterotonice adecvate si identificarea, de preferat antepartum a anomaliilor de insertie placentara de tip placenta accrete sunt importante in aceasta etapa.
Armonia celor 4 P in travaliu
O evolutie normala a travaliului presupune echilibrul a 4 parametrii, cei ,, 4 P,,.
Primul P il reprezinta Power- puterea contractiilor uterine de travaliu, al doilea P- Passage- pelvisul matern si Passenger , fatul care trebuie sa fie in prezentatie favorabila nasterii naturale. Al patrulea P reprezinta echilibrul psihologic al viitoarei mame. O pacienta informata despre ceea ce presupune nasterea naturala este mult mai adaptata provocarilor travaliului si prezinta un grad scazut de anxietate.
Catre finalul sarcinii, fatul se pregateste pentru nastere si cel mai frecvent, in aprox 95% din cazuri,pozitia sa este cefalica, cu capul flectat si barbia in piept, pentru a se prezenta la bazin cu cel mai mic diametru al craniului si sa se angajeze usor in bazinul matern. Cand fatul se prezinta la bazin in alte prezentatii fata de cea cefalica, se considera prezentatie distocica; el se poate prezenta la bazin cu capul in diferite grade de extensie- frontala, bregmatica sau faciala, sau cu fata in sus-occipitosacrata sau in prezentatie pelviana sau transversa.
Compatibilitatea dintre dimensiunea craniului fetal si bazinul matern este testata in timpul nasterii, prin actiunea unor contractii uterine eficiente, ce se succed din ce in ce mai frecvent si mai intens si au drept consecinta, impingerea si pregresia fatului in canalul de nastere. Un fat de dimensiuni crescute si un bazin matern la limita cu prezenta unor contractii uterine efficient, pot conduce la o nastere distocica, cu o disproportie cefalopelvica ce impune efectuarea operatiei cezariene.
Cand sunt simtite contractiile uterine de catre pacienta gravida?
Undele contractile uterine pornesc de la nivelul coarnelor uterine, situate la nivelul fundului uterin, cornul drept fiind dominant ca zona de initiere a contractiilor; viteza de transmitere a unei contractii uterine eficiente din pacemakerul fundic catre col este de 2 cm/sec, astfel incat o contractie parcurge lungimea uterului in aprox 15 secunde. Ele se succed in mod regulat, din ce in ce mai frecvente si din ce in ce mai intense, pe masura ce travaliul progreseaza.
Sunt mai multe tipuri de contractii uterine, percepute sau nu de viitoarea mama.
Pe parcursul sarcinii, orice femeie insarcinata poate experimenta anumite tensiuni la nivelul uterului, anumite contractii uterine, care sunt neregulate , de intensitate mica, abia percepute - acestea sunt contractii de tip Braxton Hicks si au o intensitate de aprox 8 mmHg; ele nu pot determina modificari ale colului uterin, pentru ca au o intensitate mica si sunt neregulate.
Spre finalul perioadei de gestatie aceste contractii incep sa creasca putin cate putin in intensitate, devin palpabile la o examinare atenta a abdomenului , avand o intensitate de aprox 10 mmHg.
Contractiile uterine eficiente, care devin din ce in ce mai dureroase si care sunt capabile sa determine scurtarea colului si dialtarea sa, au o intensitate de peste 15 mmHg.
Acestea cresc catre 50 mmHg in prima etapa a travaliului, cand se produce stergerea si dilatarea colului uterin, iar spre finalul nasterii, in etapa de expuzie a fatului, contractiile uterine devin din ce in ce mai puternice si mai frecvente, ajungand la intensitatea maxima de 100-120 mmHg, facilitand astfel ,trecerea fatului prin canalul de nastere si nasterea sa.
In timpul travaliului, activitatea contractila uterina este evaluata cel mai frecvent prin tocometrie externa si, ideal este sa existe 3-5 contractii intr-un interval de 10 minute, iar o contractie ar trebui sa dureze cel putin 30-40 secunde pentru a conduce la dilatatia colului.
Contractiile uterine prea frecvente si intense pot afecta starea fatului in travaliu
Vascularizatia uterului in travaliu, perfuzia placentara si, implicit, aportul sangvin catre fat se realizeaza intre contractii. In timpul fiecarei contractii uterine, oxigenarea fatului se realizeaza prin sangele din camera interviloasa, din placenta. Aceasta reprezinta rezerva placentara, ce face posibila oxigenarea fetala pe durata a 60-90 secunde.
In cazul unor contractii mai frecvente sau cu durata mai mare, rezerva placentara e depasita, iar oxigenarea fatului este deficitara. Daca apar mai mult de 5 contractii in 10 minute-tahisistolie uterina , pot aparea semne ale unei suferinte fetale, de aceea se impune corectia lor pentru a evita hypoxia fetala.
Evaluarea starii fetale inca din timpul sarcinii, si in special in ultimul trimestru, poate sa contureze potentialul unui fat de a face fata solicitarilor contractiilor uterine din travaliu.
Fetii cu greutate mai mica, cu un ritm lent de crestere intrauterina, cu restrictie de dezvoltare sau cu tulburari metabolice deja existente inaintea inceperii travaliului, nu pot face fata intotdeauna cu succes orelor de travaliu si pot dezvolta semne ale suferintei fetale.
Stresul in travaliu
Teama fata de nastere, fata de intensitatea durerii la nastere, relatata de cunostintele sau rudele care au trecut printr-o experienta dureroasa, anxietatea generata de evenimente necunoscute din travaliu si de pierderea controlului evenimentelor din timpul travaliului, sunt aspecte importante care pot afecta negative evolutia unei nasteri.
In timpul travaliului, nivelul de adrenalina si a altor hormoni de stress se mentine la nivele relativ constante si creste, in special in momentul expuziei. Cand experienta travaliului este umbrita de teama, nesiguranta , de un grad crescut de durere sau de lipsa acordarii atentiei de catre personalul medical dedicat, viitoarea mama devine si mai anxioasa si mai stresata.
O crestere prematura a acestor hormoni de stres la inceputul travaliului, ce activeaza starea de ,, fuga sau lupta ,, ca raspuns la frica, teama sau a perceptiei unui imminent pericol de catre viitoarea mama, nu face altceva decat sa scada si sa inhibe contractile uterine regulate, incetinand si chiar oprind evolutia unui travaliu incipient. Noradrenalina, un hormon al stresului , reduce aportul de sange la nivelul uterului si al placentei si implicit, scade aportul de oxigen si catre fat, care poate dezvolta o suferinta fetala , in conditiile unei vulnerabilitati preexistente
Dupa nastere, nivelul hormonilor de stres scade considerabil. Daca pacienta nu este ajutata sa corecteze senzatia de frig, data de vasoconstritia periferica indusa neuro-hormonal dupa expulzie si sa se incalzeasca, stresul indus de frig poate intretine un nivel ridicat de catecolamine si sa determine lipsa unei contractilitatii si retractilitatii uterine eficiente, cu riscul de a conduce la o hemoragie postpartum.
Durerea in travaliu
Nasterea nu este in lipsita de durere. Aceasta poate varia ca intensitate si perceptie de la o persoana la alta. 80% dintre pacientele care au experimentat nasterea naturala, au descris durerea din travaliu, ca fiind severa sau intolerabila, iar 50% au considerat ca managementul durerii a fost inadecvat, desi s-au aplicat masuri de ameliorare a durerii prin administrarea analgeziei peridurale .
Durerea din prima etapa a travaliului este perceputa de catre parturienta, in special la nivelul abdomenului. Contractiile uterine tensioneaza foita peritoneala ce acopera suprafata uterului, iar impulsurile nervoase se transmit catre centri nervosi de la nivelul coloanei toracale.
O viitoare mama aflata in stadii si mai avansate ale travaliului, experimenteaza in plus si o durere de spate, in special in regiunea lombara , transmiterea acestor impulsuri nervoase, realizandu-se prin plexurile sacrate si este determinata de inceperea dilatarii colului uterin.
Pe masura ce travaliul avanseaza si prezentatia fetala coboara si destinde structurile musculare ale canalului de nastere, durerea devine mai intensa la nivelul spatelui , in regiunea lombo-sacrata, iar impulsurile nervoase se transmit prin intermediul nervilor pudendali.
In prima etapa a travaliului , durerea este de origine viscerala, in timp ce in momentul expulziei, durerea somatica este mai pronuntata.
Clinic, este important sa tratam durerea , sa amelioram perceptia acesteia, indusa de contractiile uterine si de distensia tesuturilor canalului de nastere, prin aplicarea de masuri medicamentoase specifice fiecarei etape a travaliului , pentru ca durerea intensa si prelungita poate conduce atat la dezechilibre metabolice materne, cat si la acidoza fetala.
Analgezia peridurala este o metoda eficienta de combatere a durerii din travaliu si scadere a nivelului de epinephrine, doua aspecte care pot incetini progresul travaliului.
Scaderea brusca a tonusului simpatic si scaderea nivelului de epinephrine dupa analgesia peridurala , duce uneori la aparitia hipotensiunii materne, care poate fi prevenita printr-o hidratare corespunzatoare a mamei inaintea initierii acestei forme de analgezie.
Un studiu randomizat Cochrane arata ca analgesia peridurala nu induce de rutina o prelungire a primei etape a travaliului, dar o poate incetini in unele cazuri cu aproximativ 45 minute , iar expulzia poate fi prelungita cu aprox 15 minute.
Statusul fetal incert in travaliu
Cele mai frecvente modalitati de monitorizare a ritmului cardiac fetal in timpul travaliului sunt ascultarea intermitenta si cardiotocograma.
CTG permite monitorizarea simultana a ritmului cardiac fetal si a activitatii contractile uterine. Scopul monitorizarii este acela de a identifica semnele unei eventuale suferinte fetale, induse de lipsa oxigenarii adecvate din travaliu.
Un fat normal dezvoltat este echipat cu mecanisme compensatorii pentru a se adapta hipoxiei tranzitorii din timpul travaliului. Insa, cateodata pot aparea fenomene de insuficienta placentara sau de compresie a cordonului ombilical, care trebuie identificate rapid si tratate corespunzator.
Oxigenarea fetala este strans dependenta de oxigenarea materna si de perfuzia placentara, iar orice perturbare la nivelul aportului sangvin uterin si al schimburilor placentare, poate duce la hipoxie si acidoza fetala, evidentiata printr-un traseu anormal pe cardiotocograma.
Disproportia cefalopelvica este situatia obstetricala, in care capacitatea pelvisului matern este inadecvata pentru a permite adaptarea si angajarea craniului fetal. Poate fi cauzata de un fat prea mare, macrosom sau asezat nefavorabil la bazin sau de un bazin matern mic, la limita sau de o combinatie a acestor factori.
In diagnosticul disproportiei cefalo-pelvice, piatra de hotar este reprezentata de proba de angajare a craniului in bazin in timpul travaliului activ, in conditii bine stabilite: contractii uterine eficiente, membrane rupte, orificiul uterin dilatat complet , fara a fi prezente semne de suferinta fetala ( ritm cardiac fetal anormal, “ inverzirea” lichidului amniotic, scaderea ph-ului din sangele fetal), care se deruleaza intr-o perioada predefinita de timp, proba care de altfel este singura care pune cu certitudine diagnosticul de disproportie cefalo-pelvica.
Din fericire, in general, natura are grija ca mama sa nasca un copil potrivit bazinului ei, iar exceptiile bine argumentate sunt rare, iar acelea vor fi finalizate prin operatie cezariana.
Prolapsul de cordon ombilical este o complicatie obstetricala, in care cordonul ombilical este intr-o pozitie anormala, coboara de-a lungul sau sub nivelul prezentatiei si este comprimat de catre fat in timpul travaliului, determinand aparitia hipoxiei fetale.
Poate fi ocult, cand cordonul ombilical este de-a lungul prezentatiei, dar nu a coborat sub aceasta, iar monitorizarea fetala arata deceleratii variabile, care pot fi uneori corectate prin schimbarea pozitiei materne.
Cand cordonul ombilical este prolabat in vagin, membranele sunt rupte, iar prezentatia craniana este inalta, sus situata, neangajata sau in cazul prezentatiei pelviana sau transverse, riscul fetal creste.
Riscul major il reprezinta aportul inadecvat de sange catre fat si lipsa oxigenarii acestuia, din cauza compresiei mecanice a cordonului ombilical intre prezentatie si bazin, cat si din cauza vasospasmului cordonului ombilical, indus de scaderea temperaturii de la nivel vaginal.
Este o urgenta obstetricala, care necesita, de cele mai multe ori, efectuarea operatiei cezariene de urgenta.
Nasterea asistata instrumental consta in aplicarea forcepsului sau a ventuzei pe capul fetal angajat in bazin, pentru a facilita nastrerea rapida in interes fetal sau matern. Cand expulzia este prelungita, mama este epuizat sau fatul este in suferinta sau exista afectiuni materne ce nu permit eforturi expulsive intense , nasterea asistata scade riscul complicatiilor materne si fetale .
Lichidul amniotic meconial
In conditii de stress fetal intrauterin apare stimularea vagala intestinala cu cresterea peristaltismului intestinal si relaxarea sfincterului anal, ducand la eliminarea meconiului, in lichidul amniotic in timpul travaliului sau chiar, antepartum. Daca nou nascutul aspira lichid amniotic cu meconium inainte de nastere sau imediat dupa nastere, apar reactii inflamatorii, in special la nivel pulmonar, iar continutul bogat in acizi biliari al meconiului poate distruge surfactantul atat de necesar unei bune respiratii neonatale.
Aceasta problemă apare destul de rar, cu toate că urme de meconiu în lichidul amniotic pot fi găsite în 33% din nașterile la termen și 50 % din nașterile la 42 de săptămâni.[7]
La aproximativ 2% din nașterile în care meconiul a fost evacuat în lichidul amniotic se produce sindromul de aspirație de meconium. Aspirația meconiului gros are importanță clinică deosebita , deoarece provoacă pneumonie de aspirație.
Distocia de umeri
Distocia de umeri este diagnosticata in timpul expulziei, cand, dupa nasterea capului fetal, se constata blocarea umarului anterior in canalul de nastere, impiedicand expulzia fatului.
Dificultatea nasterii umarului anterior blocat de simfiza pubiana sau, mai rar, a umarului posterior, blocat de promontoriu, este consecinta unei disproportii intre umerii fetali si canalul de nastere.
Un fat macrosom, provenit dintr-o mama cu diabet gestational sau voluminos constitutional, are toracele mult mai bine dezvoltat si implicit diametrul biacromial mai mare , facand dificila angajarea umerilor in bazin.
De asemenea, un travaliu precipitat, care decurge foarte repede si nu permite rotatia in timp util a umerilor fetali in canalul de nastere poate duce la blocarea acestora .
Riscul de compresie a cordonului ombilical intre toracele fetal si pelvisul matern, precum si cel de paralizie de plex brahial fetal, impune masuri rapide de corectie a acestei anomalii prin aplicarea unor masuri specifice de degajare a umerilor.
Sarcina depasita cronologic este situatia in care nasterea spontana nu se declanseaza inainte de 42 saptamani de gestatie. Majoritatea femeilor nasc intre 37 si 42 saptamani de sarcina si este foarte importanta datarea corecta a sarcinii, mai ales in conditiile unor menstruatii neregulate. Ecografia efectuata in primul trimestru are o valoare importanta in datarea sarcinii.
Aproximativ 20% din fetii care intarzie sa se nasca, prezinta un sindrom de dismaturitate, determinat de insuficienta placentara, pentru ca placenta nu mai reuseste sa se adapteze nevoilor fetale. Lichidul amniotic incepe sa scada progresiv, apar fenomene de compresie a cordonului ombilical, status fetal incert si aparitia lichidului meconial cu risc de aspiratie intrapartum. Inducerea travaliului prin masuri specifice scade riscul aparitiei complicatiilor sarcinii depasite cronologic.
Ruptura uterina este o complicatie majora obstetricala si prezinta o incidenta de 1 la 10.000 nasteri. Ea poate aparea pe uter indemn, fara cicatrici preexistente sau pe uter cicatricial, in urma unei operatii care a afectat integritatea peretelui uterin.
Ruptura uterina totala intereseaza toate straturile peretelui uterin, iar cea incompleta sau dehiscenta uterine, intereseaza partial grosimea peretelui uterin , acesta fiind acoperit de peritoneul visceral.
Semnele de ruptura uterina constau in aparitia unei dureri abdominale, in special la nivelul cicatricei preexistente, durere ce poate fi continua si persistenta si intre contractiile uterine, sangerare vaginala, status fetal incert, scaderea tensiunii aretriale materne , cresterea pulsului matern .
Este o urgenta obstericala majora, ce pune in pericol atat viata mamei, prin hemoragie importanta , cat si viata fatului, care este deprivat de oxigen. Laparotomia de urgenta si resuscitarea rapida neonatala cresc sansele de supravietuire.
Decolarea de placenta normal inserata reprezinta separarea prematură a unei placente normal implantate, înainte de naşterea fătului. Semnele unei decolari premature sunt durerea abdominala si sangerarea vaginala, a caror intensitate nu reflecta intotdeauna gradul decolarii placentare. Afectarea fetala este proportionala cu gradul decolarii placentare si se insoteste de modificari ale ritmului cardiac. Sangerarea materna importanta poate duce la aparitia tulburarilor de coagulare, ce necesita o conduita speciala si masuri de terapie intensiva.
Atonia uterina este cauza cea mai frecventa a hemoragiilor aparute dupa nastere si este determinate de lipsa contractilitatii uterine dupa nasterea fatului .
Aportul sangvin uterin este impresionant. Daca in stare non gravidica, debitul sangvin uterin este de 50 ml/ min, la termen, uterul gravid primeste de aprox 10 ori mai mult, debitul sangvin uterin ajungand la 500-700 ml/ min. Dupa expulzia placentei, hemostaza este asigurata de contractia uterului. Daca uterul nu reuseste sa se contracte, ricsul unei hemoragii importante poate pune in pericol viata mamei.
Atonia uterina este asociata cu supradistensia uterina, data de un fat macrosom sau de sarcina multipla, de un travaliu prelungit sau de administrarea unor medicatii ce relaxeaza fibra musculara uterina.
Hemoragia postpartum este o complicatie grava a travaliului si poate fi controlata printr-o buna organizare , promptitudine in diagnostic , tratament intensiv si mai ales , prin aprecierea momentului cand mijloacele conservatoire nu mai sunt eficiente pentru a trece la masuri chirurgicale, menite sa salveze viata femeii.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Maternitatea MedLife Medical Park: Povestea de succes a unei nașteri de tripleți
Pentru unele cupluri, drumul de la infertilitate la o familie împlinită poate face un ocol presărat cu încercări repetate de a obține o sarcină. Calea aceasta lungă a străbătut-o timp de opt ani și tânăra familie care tocmai a reușit să-și împlinească visul. O poveste al cărui fin...

Menstruația după naștere: când revine și ce modificări pot apărea?
Corpul unei femei suferă multe modificări pe durata celor 9 luni de sarcină. Multe modificări apar și după momentul nașterii, iar revenirea menstruației este unul dintre cele mai discutate subiecte de către proaspetele mămici. Momentul apariției menstruației postpartum variază de la...

Urgențe în sarcină: cum le recunoști și cum le gestionezi
Este important pentru viitoarele mame sa recunoasca semnele urgente, ce necesita sanctiune medicala rapida in timpul sarcinii; in special in ultimul trimestru al sarcinii ele pot pune in joc prognosticul vital, matern si/sau fetal. 1.SANGERAREA VAGINALA Aceasta reprezinta cea m...