Sarcină

16 Iunie 2021

CUM RECUNOASTEM URGENTELE CE POT APAREA IN TIMPUL SARCINII

scris de

Borina Raluca Mihaela, Medic specialist obstetrica ginecologie

Urgente Obstetricale

Este important pentru viitoarele mame sa recunoasca semnele urgente, ce necesita sanctiune medicala rapida in timpul sarcinii; in special in ultimul trimestru al sarcinii ele pot pune in joc prognosticul vital, matern si/sau fetal.

 

1.SANGERAREA VAGINALA

Aceasta reprezinta cea mai mare temere a viitoarei mame, in cursul primului trimestru de sarcina, din pricina riscului de a pierde sarcina. Desi frecvente, atingand pana la 25% din totalul sarcinilor (1 din 4 viitoare mame sangereaza in primul trimestru), sangerarile vaginale de cele mai multe ori nu sunt grave.                                                                                                                                        

Daca insa sangerarile sunt abundente sau daca sarcina nu s-a confirmat ecografic, sangerarea din primul trimestru devine o urgenta, intrucat exista riscul unui avort spontan respectiv al unei sarcini extrauterine.

In opozitie, in al doilea si al treilea trimestru al sarcinii, sangerarea vaginala este mereu considerata o urgenta, intrucat poate prevesti o nastere inainte de termen, sau o patologie placentara ce necesita o sanctiune imediata medicala sau chirurgicala. 

Sangerarea vaginala in sarcina necesita o atentie deosebita pentru pacientele cu Rh negativ, situatie ce va fi gestionata de medicul obstetrician in particular.

 

 2.VARSATURILE

Tot apanajul primului trimestru al sarcinii sunt si VARSATURILE, care daca asociaza pierdere ponderala importanta pot fi considerate o situatie riscanta pentru viitoarea mama.

 

3.FEBRA

FEBRA mai mare de 38 C in timpul sarcinii este considerata un motiv de ingrijorare indiferent de varsta sarcinii. Poate fi semn al unei maladii contagioase (varicela, covid 19), sau al unei infectii sistemice - pielonefrita (infectie a tractului urinar ce a ascensionat la rinichi), apendicita, listerioza, etc.

 

4.RUPEREA MEMBRANELOR

Ruptura membranelor cu pierderea lichidului amniotic, in special inaintea termenului, situatie ce poate fi confundata de pacienta cu pierderea de urina sau scurgerile vaginale apoase, poate pune sarcina in pericol. In unele situatii incerte este necesara efectuarea unui test care sa stabileasca natura lichidului. Este important sa se stie daca s-a pierdut lichidul amniotic, intrucat riscul infectios poate fi iminent, iar gestionarea cazului se face in functie de varsta sarcinii la care a survenit pierderea lichidului. 

 

5.DIMINUAREA ACTIVITATII FETALE

Diminuarea miscarilor fetale sau un fat ce nu misca incepand cu saptamana 28 obliga la monitorizare cu stabilirea starii de bine a fatului in utero.

 

6.TRAUMATISMELE IN TIMPUL SARCINII

CADEREA sau orice forma de TRAUMATISM, impun un consult chiar in absenta oricaror simptome, existand riscul de a se dezlipi placenta, situatie obstetricala considerate drept o urgenta majora.

 

7. CONTRACTIILE UTERINE

Acestea, in special cele nedureroase si pasagere, pot fi normale in cursul sarcinii si pot sa apara inca din luna a IV-a.

Este un bun motiv de a consulta in urgenta daca sunt dureroase, regulate, daca se asociaza cu sangerare sau pierderi anormale, daca au frecventa si intensitate crescuta. Acestea pot aparea la termen - in mod fiziologic sau inainte de termen, <37 saptamani,  cand modifica colul si cand de obicei e necesara o interventie proactiva pentru optimizarea prognosticului fetal.

In maternitatea noastra exista posibilitatea de a efectua un test ce ofera o mare predictibilitate pentru nasterea in urmatoarele 7 zile - testul fibronectinei fetale.  

 

8.CEFALEEA, TULBURARILE VIZUALE, CELE AUDITIVE, DURERILE ABDOMINALE, EDEMELE, CASTIGUL PONDERAL pot masca si ele o patologie grava, astfel incat recomandam consultul in urgenta in urgenta in cazul aparitiei lor.

De cele mai multe ori, sunt expresia unor valori tensionale crescute.

 

9.HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

Descoperirea fortuita a unor valori tensionale ce depasesc 140/90 mmHg este considerata drept o urgenta si necesita asistenta de specialitate.

De asemenea, in special in trimestrul III, MANCARIMILE generalizate sau cele ce afecteaza in special extremitatile pot fi un semnal de alarma pentru viitoarele mame, intucat pot prevesti colestaza, o conditie potential grava pentru fat.   

 

Nu amanati vizita la medic. Daca in timpul sarcinii va confruntati cu una dintre situatiile de mai sus, consultati medicul pentru un diagnostic corect si o conduita medicala corespunzatoare.

Nasterea
Urgente obstetricale
Maternitatea MedLife


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici OBSTETRICA--GINECOLOGIE

Doctor Antonya Livia
Antonya Livia
Medic Primar
Antonya Livia
Medic Primar

Doctor Dimassi Mohamad
Dimassi Mohamad
Medic Primar
Dimassi Mohamad
Medic Primar

Doctor Gadiuta Ioana
Gadiuta Ioana
Medic Primar
Gadiuta Ioana
Medic Primar

Doctor Tudorache Ioana
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina

NGD
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist

Doctor Pintea Alexandru
Pintea Alexandru
Medic specialist
Pintea Alexandru
Medic specialist

Doctor Preda Gheorghe
Preda Gheorghe
Medic Primar
Preda Gheorghe
Medic Primar

RR
Radu Rafila
Medic Primar
Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.