Publicat la: 
21/12/2012

Conferentiar universitar dr. Lorena Filip de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca spune ca masa de Craciun este imbelsugata potrivit traditiei, dar gospodinele trebuie sa aiba grija sa pregateasca sarmalele si friptura fara exces de grasime si de condimente, in timp ce mesenii trebuie sa fie ponderati la bucate si sa bea, dupa ospat, un pahar de vin rosu, bogat in antioxidanti.

"Persoanele in varsta tin postul de peste 30 de zile inainte de Craciun si sunt tentate de bucatele alese puse pe masa, de Craciun. Asa ca, le spunem sa ia aminte, cu cateva zile inainte de Craciun, ca o masa copioasa, fara controlul cantitatii, este o teribila agresiune pentru organism, iar acesta reactioneaza imediat la abuzul caloric. Chibzuinta este absolut necesara.

"Eu le spun tuturor ca masura in consumul de bucate la mesele de sarbatori ii scapa de mari complicatii in starea de sanatate. Un pahar de suc de rosii sau unul de suc de mere natural ajuta in arderea acizilor grasi, dar un pahar de marime potrivita de vin rosu este antioxidantul perfect. Si, desigur, sa fie numai un pahar", a explicat aceasta pentru Agerpres.

Conf. dr. Lorena Filip arata, totodata, ca o plimbare dupa masa de Craciun ajuta digestia, pentru ca aportul caloric este mult mai mare decat intr-o zi obisnuita, avand in vedere ca 100 de grame de carnati pot avea pana la 500 de kilocalorii, la fel si caltabosii, iar friptura de porc peste 500, chiar pana la 1.000 de kilocalorii. De asemenea, 100 de grame de sarmale aduc un aport de 250-500 kilocalorii, in timp de doua felii de cozonac - de 500 de kilocalorii.

Sursa: Agerpres.ro

Echipa medicala MedLife - Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Dolofan Oana,Medic Specialist
Medic Primar
Zlate Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Ai asteptat toata luna sau poate tot anul aceste sarbatori. Ai desfacut cadourile, ai mancat prajiturile, ai vizitat prieteni si rude. E timpul sa lasi amintirile deoparte si sa iti continui viata. Pentru unii oameni nu este atat de simplu pe cat pare. Dupa toate emotiile traite, datorita sentimentului de vina ca ti-ai permis prea multe (poate ai...
In cazul infarctului miocardic acut timpul este esential, fiind extrem de important ca pacientul sau apropiatii acestuia sa stie pasii necesari pe care trebuie sa ii urmze. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, a descris in cadrul unui interviu semnalele de alarma ale infarctului, factorii de risc, modalitatile de preventie si...
Dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro "Medicina, desi detinatoare a unui arsenal informatic si interventional, nu stie inca drumul spre sanatatea deplina sau spre nemurire. De aceea, este uzual ca un medic sa ceara o a doua opinie. Curajul de a cere a doua opinie nu-l au insa decat medicii buni." Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, a discutat deschis...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari...
Cu totii stim ca luna de miere nu dureaza pentru totdeauna. Chiar si asa, asta nu inseamna ca trecerea timpului vine de la sine cu o schimbare dramatica in viata sexuala. Expertii spun ca exista un flux si un reflux in relatia intima a unui cuplu de-a lungul anilor. Cum se schimba viata sexuala a partenerilor odata cu trecerea timpului? "Dorinta...