Publicat la: 
21/12/2012

Conferentiar universitar dr. Lorena Filip de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca spune ca masa de Craciun este imbelsugata potrivit traditiei, dar gospodinele trebuie sa aiba grija sa pregateasca sarmalele si friptura fara exces de grasime si de condimente, in timp ce mesenii trebuie sa fie ponderati la bucate si sa bea, dupa ospat, un pahar de vin rosu, bogat in antioxidanti.

"Persoanele in varsta tin postul de peste 30 de zile inainte de Craciun si sunt tentate de bucatele alese puse pe masa, de Craciun. Asa ca, le spunem sa ia aminte, cu cateva zile inainte de Craciun, ca o masa copioasa, fara controlul cantitatii, este o teribila agresiune pentru organism, iar acesta reactioneaza imediat la abuzul caloric. Chibzuinta este absolut necesara.

"Eu le spun tuturor ca masura in consumul de bucate la mesele de sarbatori ii scapa de mari complicatii in starea de sanatate. Un pahar de suc de rosii sau unul de suc de mere natural ajuta in arderea acizilor grasi, dar un pahar de marime potrivita de vin rosu este antioxidantul perfect. Si, desigur, sa fie numai un pahar", a explicat aceasta pentru Agerpres.

Conf. dr. Lorena Filip arata, totodata, ca o plimbare dupa masa de Craciun ajuta digestia, pentru ca aportul caloric este mult mai mare decat intr-o zi obisnuita, avand in vedere ca 100 de grame de carnati pot avea pana la 500 de kilocalorii, la fel si caltabosii, iar friptura de porc peste 500, chiar pana la 1.000 de kilocalorii. De asemenea, 100 de grame de sarmale aduc un aport de 250-500 kilocalorii, in timp de doua felii de cozonac - de 500 de kilocalorii.

Sursa: Agerpres.ro

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Ionescu Ciocalteu Adriana Mihaela, Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

O femeie a ajuns la varsta de 24 de ani fara ca cineva sa isi dea seama ca ii lipsea o mare parte a creierului. Doctorii spun ca acest caz sublinieaza puterea de adaptabilitate a organului. Descoperirea a fost facuta cand femeia a fost internata la un spital din China, acuzand ameteli si greata. Ea a spus medicilor ca nu putea sa mearga drept....
Foto: Reuters Nivelurile scazute de vitamina D la persoanele in varsta pot dubla riscul de a dezvolta dementa ulterior in viata, sustine unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter, ratele de dementa senila si boala Alzheimer...
Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care beau in medie mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare. Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca ratele de deces din toate cauzele au crescut cu mai mult de jumatate la persoanele cu varsta sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cesti de cafea pe...
O noua cercetare de la Universitatea din Greenwich a aratat ca produsele alimentare gata preparate pentru copii cumparate din supermarketuri contin mai putin de o cincime din doza zilnica recomandata de calciu, magneziu, zinc, fier si alte minerale. Cercetatorii au analizat opt borcane diferite, produse de patru branduri populare care se gasesc pe...
Multe femei cu simptome de infectii ale tractului urinar aleg sa evite antibioticele si sa dea organismului o sansa de a se vindeca in mod natural, conform unei cercetari din BMC Family Practice. Studiul arata ca 70% dintre femeile cu simptome de infectii fara complicatii ale tractului urinar care nu au folosit antibiotice pentru o saptamana s-...