Publicat la: 
4/09/2017

Consumul de cafea afecteaza nivelul de calciu din organism?

Este cafeaua nesanatoasa pentru oasele tale? Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi in unele studii observationale. Cu toate acestea, alte studii nu au gasit o astfel de legatura.

Studii foarte mari, din diferite tari, nu au descoperit "nici o dovada de crestere a fracturilor cauzate de cafea", declara Dr. Robert R. Recker, directorul Centrului de Cercetare a Osteoporozei de la Universitatea Creighton din Omaha, pentru nytimes.com.

De exemplu, intr-un studiu suedez, care a inclus mai mult de 61.000 de femei urmarite timp de aproximativ 20 de ani, s-a constatat, in 2013, ca consumul de patru sau mai multe cesti de cafea pe zi a fost asociat cu o micsorare a densitatii osoase, dar nu a fost legat de un risc crescut de fractura.

Anul acesta, o revizuire sistematica publicata in Food and Toxicology Chemicals a concluzionat ca consmul de chiar pana la opt cesti de cafea zilnic "nu este asociat cu o crestere semnificativa in ceea ce priveste riscul de fractura si cadere", in special la adultii sanatosi care obtin suficient calciu.

Institutul National de Sanatate recomanda ca femeile cu varsta cuprinsa intre 51 si 70 de ani sa primeasca 1200 de miligrame pe zi de calciu, iar barbatii de aceeasi varsta 1000 de miligrame.

Poate consumul de cafea sa duca la pierderea de calciu din organism? Este adevarat ca, pe masura ce oamenii isi cresc consumul de cofeina, calciul din urina creste prea mult, a spus Connie M. Weaver, profesor de nutritie la Universitatea Purdue.

Cu toate acestea, cu cat mai mult calciu este pierdut prin urinare, cu atat mai mult oamenii vor absorbi calciu din orice sursa pe care o consuma, a spus dr. Weaver.

Deci, singurii bautori de cafea care trebuie sa-si faca griji cu privire la calciul pe care il pierd atunci cand viziteaza toaleta sunt cei care nu primesc suficient calciu.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist