Publicat la: 
4/10/2018

lipsa somn

Cercetatorii de la ”Michigan State University” au facut cel mai mare studiu privind consecintele lipsei somnului, demonstrand cat de devastatoare pot fi acestea, de la brutarul care adauga prea multa sare in prajituri, pana la chirurgul caruia nu ii reuseste operatia. Desi studiile care se axeaza pe lipsa asomnului nu sunt noi, acesta analizeaza modul in care afecteaza memoria si in care ii impiedica pe oameni sa isi desfasoare activitatile zilnice cu succes, conform sciencedaily.com.

”Daca ne uitam la greselile din chirurgie, la accidentele rutiere, sau la exploatarea centralelor nucleare, observam ca lipsa somnului reprezinta unul dintre principalele cauze ale greselilor umane. Exista multi oameni a caror profesie vine cu responsabilitati si care nu se odihnesc suficient. Prin cercetarea noastra, am constatat ca aproape un sfert dintre oamenii cu astfel de locuri de munca au adormit in timpul programului”, spune Kimberly Fenn.

Studiul a fost publicat in ”Journal of Experimental Psychology” si se diferentiaza de celelalte deoarece se concentreaza pe impactul lipsei somnului asupra indeplinirii anumitor sarcini, care includ mai multi pasi.

Unele erori, cum ar fi sa adaugi sare de doua ori la o reteta, nu sunt atat de serioase. Totusi, unele dintre cele mai mare catastrofe au fost cauzate de oameni, precum Cernobil, deversarea de petrol Exxon Valdez, sau explozia Challenger.

”In fiecare zi, aproximativ 11 bureti sunt uitati in interiorul pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala. Studiul nostru sugereaza ca persoanele care nu se odihnesc suficient nu ar trebui sa faca sarcini care sunt formate din mai multi pasi”, adauga Kimberly Fenn.

Cum s-a desfasurat studiul?

Pentru a observa modul in care oamenii care nu dorm suficient indeplinesc pasii unei sarcini, echipa de specialisti a recrutat 234 de participanti. Acestia au fost adusi in laborator la ora 22, seara, si li s-a cerut sa indeplineasca o serie de sarcini intr-o anumita ordine. Periodic, erau intrerupti si era necesar sa isi aminteasca la ce pas al sarcinii au ramas. La miezul noptii, jumatate dintre participanti au mers acasa sa doarma, iar cealalta jumatate a stat treaza toata noaptea, in laborator. Dimineata urmatoare, toata lumea a finalizat seria de sarcini din nou.

”Toti participantii au indeplinit criteriile de performanta seara, dar 15% dintre cei care nu au dormit au esuat dimineata. In cazul celor care s-au dus acasa sa doarma, doar 1% au esuat dimineata. Cei care nu au dormit au inregistrat o crestere progresiva a erorilor asociate cu memoria, nu si-au adus aminte unde au ramas in momentul in care au fost intrerupti”, spune Fenn.

Cea mai mare piedica in indeplinirea sarcinilor, in cazul oamenilor care nu dorm suficient, este memoria. Majoritatea nu reusesc sa isi aduca aminte ce trebuie sa faca, sau la ce pas au ramas. Distragerile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, fie ca primim un mesaj, fie ca ni se adreseaza o intrebare, sunt inevitabile, dar daunatoare pentru oamenii care nu se odihnesc suficient.

Cand ne indeplinim sarcinile zilnice la o capacitate cognitiva redusa, efectele nu sunt favorabile si ne punem in pericol atat pe noi, cat si pe oamenii din jurul nostru.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181002114027.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Jumatate dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani au raportat tulburari ale somnului, dar aceasta nu este o problema rar intalnita nici in randul celor mai tineri. Un nou studiu ofera solutia simpla pentru un somn mai linistit. Studiul, publicat in revista JAMA Journal, spune ca meditatia poate imbunatati somnul. Cercetatorii au studiat 49...
Sforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology. Cercetatori de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui numar de 2.470 de persoane cu varste cuprinse intre...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...
Specialistii de la ”Michigan State University” au descoperit, printr-un nou studiu, ca bebelusii care nu sunt foarte activi in timpul zilei se trezesc frecvent noaptea, potrivit sciencedaily.com. Oamenii de stiinta recomanda parintilor sa ia in considerare aceasta varianta, mai ales cand cauta posibile solutii pentru noptile lungi si fara somn...
Este cunoscut faptul ca somnul le permite animalelor sa se incarce cu energia de care au nevoie si sa isi consolideze amintirile. De asemenea, miscarea rapida a ochilor in timpul somnului, fenomen cunoscut si sub prescurtarea REM, joaca un rol important in mentinerea unei vieti psihice si fizice sanatoase, dar specialistii nu stiu inca ce...