Publicat la: 
4/10/2018

lipsa somn

Cercetatorii de la ”Michigan State University” au facut cel mai mare studiu privind consecintele lipsei somnului, demonstrand cat de devastatoare pot fi acestea, de la brutarul care adauga prea multa sare in prajituri, pana la chirurgul caruia nu ii reuseste operatia. Desi studiile care se axeaza pe lipsa asomnului nu sunt noi, acesta analizeaza modul in care afecteaza memoria si in care ii impiedica pe oameni sa isi desfasoare activitatile zilnice cu succes, conform sciencedaily.com.

”Daca ne uitam la greselile din chirurgie, la accidentele rutiere, sau la exploatarea centralelor nucleare, observam ca lipsa somnului reprezinta unul dintre principalele cauze ale greselilor umane. Exista multi oameni a caror profesie vine cu responsabilitati si care nu se odihnesc suficient. Prin cercetarea noastra, am constatat ca aproape un sfert dintre oamenii cu astfel de locuri de munca au adormit in timpul programului”, spune Kimberly Fenn.

Studiul a fost publicat in ”Journal of Experimental Psychology” si se diferentiaza de celelalte deoarece se concentreaza pe impactul lipsei somnului asupra indeplinirii anumitor sarcini, care includ mai multi pasi.

Unele erori, cum ar fi sa adaugi sare de doua ori la o reteta, nu sunt atat de serioase. Totusi, unele dintre cele mai mare catastrofe au fost cauzate de oameni, precum Cernobil, deversarea de petrol Exxon Valdez, sau explozia Challenger.

”In fiecare zi, aproximativ 11 bureti sunt uitati in interiorul pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala. Studiul nostru sugereaza ca persoanele care nu se odihnesc suficient nu ar trebui sa faca sarcini care sunt formate din mai multi pasi”, adauga Kimberly Fenn.

Cum s-a desfasurat studiul?

Pentru a observa modul in care oamenii care nu dorm suficient indeplinesc pasii unei sarcini, echipa de specialisti a recrutat 234 de participanti. Acestia au fost adusi in laborator la ora 22, seara, si li s-a cerut sa indeplineasca o serie de sarcini intr-o anumita ordine. Periodic, erau intrerupti si era necesar sa isi aminteasca la ce pas al sarcinii au ramas. La miezul noptii, jumatate dintre participanti au mers acasa sa doarma, iar cealalta jumatate a stat treaza toata noaptea, in laborator. Dimineata urmatoare, toata lumea a finalizat seria de sarcini din nou.

”Toti participantii au indeplinit criteriile de performanta seara, dar 15% dintre cei care nu au dormit au esuat dimineata. In cazul celor care s-au dus acasa sa doarma, doar 1% au esuat dimineata. Cei care nu au dormit au inregistrat o crestere progresiva a erorilor asociate cu memoria, nu si-au adus aminte unde au ramas in momentul in care au fost intrerupti”, spune Fenn.

Cea mai mare piedica in indeplinirea sarcinilor, in cazul oamenilor care nu dorm suficient, este memoria. Majoritatea nu reusesc sa isi aduca aminte ce trebuie sa faca, sau la ce pas au ramas. Distragerile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, fie ca primim un mesaj, fie ca ni se adreseaza o intrebare, sunt inevitabile, dar daunatoare pentru oamenii care nu se odihnesc suficient.

Cand ne indeplinim sarcinile zilnice la o capacitate cognitiva redusa, efectele nu sunt favorabile si ne punem in pericol atat pe noi, cat si pe oamenii din jurul nostru.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181002114027.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform...
"Sindromul de apnee in somn este o afectiune cronica", a explicat dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in somnologie, pentru MedLive. De ce apare apneea de somn? Care sunt simptomele acesteia? Este sforaitul un risc de dezvoltare a apneei? Cum poate fi tratata? Dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in...
Dereglarea bioritmului, deshidratarea sau imobilizarea pe o perioada mai lunga de timp au efecte negative asupra organismului in cazul zborurilor cu avionul pe distante mari. Exista cateva metode preventive de care putem tine cont pentru a ne simti mai bine. Comenteaza pe Forumul MedLive.ro. Diferenta de fus orar aduce cu sine o stare similara...
Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale, potrivit unui studiu realizat folosind mai multe tehnici de scanare, publicat miercuri in revista medicala americana Radiology. Sindromul oboselii cronice (SOC), numit si encefalomielita mialgica, este caracterizat mai ales de oboseala persistenta si...
Putem reduce nivelul tendintelor rasiste si sexiste inconstiente manipuland felul in care creierul invata in timpul somnului. O echipa de la Northwestern University, Chicago, a aratat asta, punand subiectii sa asculte anumite sunete in timp ce dormeau, menite sa declanseze amintiri despre un exercitiu facut mai devreme in timpul zilei si sa...