MEDTECH

29 Noiembrie 2012

Cum functioneaza tehnologia eMatrix, dispozitivul care reduce ridurile si vergeturile

Cum functioneaza tehnologia eMatrix, dispozitivul care reduce ridurile si vergeturile

eMatrix-ul este un dispozitiv de radiofrecventa fractionata subablativa care a primit aprobarea Comunitatii Europene si a FDA-ului pentru a fi utilizat in proceduri dermatologice ce presupun ablatie si rejuvenare cutanata, pentru riduri, cicatrici acnee, vergeturi, piele imbatranita. Va prezentam principiul de functionare si raspunsul la cele mai frecvente intrebari ale pacientilor: daca este dureroasa, cate tratamente sunt necesare pentru a vedea rezultatele si care sunt avantajele comparativ cu alte alternative terapeutice disponibile, de exemplu, procedura traditionala cu laser.

Cum functioneaza eMatrix?

Aplicatorul furnizeaza energie de radiofrecventa bipolara prin intermediul unei matrice de 64 electrozi. Fiecare puls ofera energie intr-un model grila cu puncte, care sunt putin vizibile la suprafata pielii, dar care se extinde sub forma de con in profunzime. Se genereaza astfel un proces de incalzire in dermul profund in regiunea electrodului care induce leziuni pielii, provocand astfel un raspuns de vindecare a arsurilor minime cu activarea fibroblastelor si sinteza de noi fibre de colagen si elastina. Tesuturile mai putin afectate, din jurul punctelor de matrice pot fi stimulate de caldura si acest lucru contribuie la accelerarea procesului de vindecare, ceea ce conduce la un aspect intinerit al pielii.

Dr. Anca Sibieanu, medic specialist dermatologie, explica principiul de functionare al aparatului eMatrix

Dupa tratamentul cu sistemul eMatrix de rejuvenare subablativa, majoritatea pacientilor au prezentat o ameliorare a parametrilor faciali, cum ar fi luminozitatea pielii (83%) si finetea pielii / reducerea ridurilor pielii (90%). Disconfortul si riscul de infectie sunt minime. Deoarece fiecare tratament realizeaza o ablatie partiala a pielii, sunt necesare tratamente multiple. Ce inseamna tehnologia subablativa de rejuvenare sau resurfacingul cutanat? Se indeparteaza straturile exterioare ale pielii la o adancime predeterminata pentru a reduce sau elimina liniile fine si ridurile, a imbunatati tonusul pielii si a textura, pentru a corecta pigmentarea neuniforma si a reduce dimensiunea porilor si pentru a genera colagen nou care ofera pielii un aspect mai ferm.

Aplicatii ale procedurii cu eMatrix

 • riduri
 • cicatrici acnee
 • neregularitati de textura ale pielii
 • leziuni superficiale ale pielii
 • cicatrici postacneice in diverse stadii de evolutie si cicatrici postoperatorii
 • vergeturile proaspete, eritematoase cat si pe cele mature, sidefii
 • Pentru ca este un aparat de rejuvenare cutanata are 'un efect foarte bun asupra pielii imbatranite, asupra pielii laxe insotite de tulburari de textura, de pigmentare, discromii, cum sunt asa numitele pete de batranete', conform dr. Anca Sibieanu.

Cine sunt cei mai buni candidati pentru procedura eMatrix?

 • 'Segmentul de varsta caruia i se adreseaza este pana in 50 de ani, datorita faptului ca dupa aceasta varsta resursele si capacitatea organismului de a sintetiza noi fibre de colagen si elastina sunt mult limitate', conform dr. Anca Sibieanu, medic specialist dermatologie.
 • Pacientii care doresc sa isi reduca ridurile, au piele laxa sau cicatrici sunt buni candidati pentru aceasta procedura.
 • Nu se recomanda daca sunteti insarcinata sau daca ati urmat un tratament cu Roaccutane (Isotretinoin) utilizat pentru tratamentul acneei in ultimele douasprezece luni.
 • Pacientii cu diabet zaharat sau boli autoimune trebui sa discute cu medicul specialist inainte de a solicita acest tratament.

Beneficiile procedurii eMatrix Interviu cu Dr. Anca Sibieanu, medic specialist dermatologie

 • S-a dovedit a fi eficienta clinic in tratamentul liniilor fine si a ridurilor, vergeturilor, neregulilor de textura ale pielii cauzate de expunerea excesiva la soare.
 • Pacientii pot reveni la activitatile obisnuite in urma tratamentului, vindecarea nu dureaza foarte mult.
 • Spre deosebire de alte tratamente non-agresive, cum ar fi Botox-ul sau peelingul chimic, procedura cu eMatrix lucreaza din interior spre exterior prin stimularea sintezei de colagen. Astfel, rezultatele cu aceasta procedura dureaza mai mult si pot fi consolidate cu tratamente de intretinere anuale.
 • S-a dovedit a fi sigura si eficienta pe toate tipurile de piele si grade de pigmentare.
 • Un alt avantaj al aparatului ar fi acela ca poate fi efectuat in orice anotimp, spune dr. Anca Sibieanu. 'El foloseste radiofrecventa fractionata si nu fasciculul laser si, prin urmare, nu determina sensibilitatea pielii la soare si poate fi efectuat in orice anotimp, fara a ne teme de hiperpigmentarile asociate procedurilor laser efectuate vara'.

Avantajele utilizarii eMatrix comparativ cu alte alternative terapeutice

Pentru cicatricile de acnee o procedura terapeutica alternativa incercata de pacienti este 'peelingul mediu - o arsura controlata a pielii dupa care urmeaza un interval de recuperare care poate sa mearga pana la 2, 3 saptamani, fata de timpul de recuperare de sub o saptamana dupa procedura eMatrix', conform dr. Anca Sibieanu. 'O alta varianta, mai costisitoare o reprezinta laserul fractionat care functioneaza pe acelasi principiu al energiei fractionate, doar ca foloseste un fasciul laser prin intermediul caruia realizeaza fototermoliza selectiva fractionata', spune dr dr. Anca Sibieanu. Procedura traditionala cu laser foloseste un laser CO2 pentru a elimina intreaga suprafata a pielii. Rezultatele sunt spectaculoase, dar este dureros, are un risc mai mare de infectie, vindecarea se produce mai greu, iar pielea poate ramane rosu-aprins timp de cateva luni. Alte restrictii conform medicului Anca Sibieanu ar fi legate de faptul ca procedura laser nu poate fi facuta decat in anotimpul rece pentru ca vara sau primavara tarziu exista un risc major de fototsensibilitate si de hiperpigmentari si trebuie efectuata cu precautii extreme in cazul fototipurilor inchise. Inainte de procedura Pentru confortul pacientului, anterior procedurii se aplica o crema anestezica, ocluziv pentr 40-50 minute, conform dr. Anca Sibieanu.

Procedura eMatrix este dureroasa?

Spre deosebire de alte tratamente pe baza de energie fractionata, procedura cu eMatrix este tolerabila. In timpul tratamentului, pacientii simt o senzatie de cald, intepator.

Dupa sedinta se observa eritem/inrosirea pielii si edem/umflare care pot sa dureze cateva ore. Ceea ce resimte pacientul este o senzatie de caldura tolerabila, ca dupa o arsura solara. Senzatia dureaza cateva ore si este indicat sa nu fie neutralizata prin aplicatii de gheata sau comprese reci. Este expresia clinica a incalzirii si remodelarii dermice ce conduce la efecte benefice de sinteza de noi fibre de colagen si elastina. In 24-72 ore la nivelul zonei tratate apar mici cruste brune de 1 mm diametru care persista cateva zile, pana intr-o saptamana. Crustele nu ar trebui sa fie atinse sau zgariate chiar daca apare o senzatie de mancarime. Pacientii trebuie sa aplice consecvent emolient, permitand astfel eliminarea lor spontana. Dupa 24 ore se poate aplica machiaj pe zona respectiva. Este important sa se utilizeze creme fotoprotectoare cu factor inalt de protectie, SPF mai mare de 30, pe intreaga durata a tratamentului si la 1 luna dupa finalizarea lui pentru a scadea riscul de hiperpigmentare reziduala. Expunerea la lumina UV (soare, cabine de bronzat, etc) sau la caldura excesiva (cazi cu hidromasaj, saune, etc) in termen de 24 de ore dupa tratament pot sa accentueze disconfortul si nu se recomanda. Pacientul trebuie sa se intoarca la cabinet dupa 2-3 zile de la tratament pentru a se asigura ca nu au aparut efecte adverse. De cate tratamente este nevoie? Tratamentul fiecarui pacient variaza in functie de nevoile individuale si rezultatele dorite. Protocolul terapeutic este de 3-5 sedinte de tratament la interval de 4-6 saptamani.

Cand se vad rezultatele procedurii eMatrix?

acientii vor incepe sa vada rezultatele dupa primul tratament si acestea vor continua sa se imbunatateasca pana la un an dupa tratament. Pentru ca acest tratament functioneaza pentru a sintetiza colagen si elastina, nu exista limitari privind durata rezultatelor. Tratamente de intretinere sunt recomandate dupa un an. Asteptarile trebuie sa fie realiste: cicatricile se estompeaza, nu vor disparea complet dar adancimea si aspectul inestetic sunt vizibil diminuate.

Ce se observa dupa procedura eMatrix?

 • In cazul pacientilor cu cicatrici de acnee se remarca in primul rand estomparea aspectului cicatricilor si apoi o modificare de textura a pielii, scade diametrul glandei sebacee si prin urmare scade si seboreea, aspectul gras, lucios al pielii si pielea devine mai neteda, mai uniforma, mai luminoasa. Diminueaza si eritemul pentru ca cicatricile postacneice adeseori sunt rosii, eritematoase si scade aspectul eritematos al cicatricilor ceea ce le face sa se amestece mult mai bine in tesutul din jur si sa arate mai estetic.

 • Un alt aspect important este efectul benefic care apare asupra vergeturilor. 'Pacientele remarca pe langa scaderea diamterului si a adancimii vergeturilor si un alt efect secund favorabil si anume o imbunatatire a tonusului si a laxitatii cutanate', spune dr. Anca Sibieanu.Echipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.