Publicat la: 
26/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Bringhamton, din New York, au descoperit, printr-un nou studiu, mecanismul prin care radiatiile ultraviolete eliberate de soare ne deterioreaza pielea.

Ce fel de radiatii ultraviolete sunt cele mai daunatoare pentru pielea noastra? Cum ne afecteaza soarele mai exact?

Acestea sunt intrebarile care au stat la baza studiului.

”Industria cosmetica este o afacere uriasa, sunt la mijloc miliarde de dolari. Tocmai din acest motiv se incearca frecvent introducerea diverselor lucruri pentru imbunatatirea protectiilor solare. Pana in momentul actual, s-au facut numeroase studii pe aceasta tema, dar niciunul nu s-a axat, in mod corect, pe felul in care radiatiile ultraviolete afecteaza integritatea pielii”, spune Guy K. German, autorul principal al studiului.

Ce sunt radiatiile ultraviolete?

Radiatiile ultraviolete, pe care ochiul uman nu le poate percepe, sunt impartite in patru categorii, in functie de lungimea de unda si de energia fotonului.

Cercetarile anterioare s-au axat pe modul in care fiecare tip de radiatii ultraviolete patrund in adancimi diferite ale pielii si pe faptul ca expunerea prelungita poate duce la cancer de piele.

Specialistii din industria cosmetica au dezbatut ani de zile daca UVA sunt mai daunatoare decat UVB deoarece cauzeaza fotodamaj, ceea ce duce la aparitia timpurie a ridurilor si la cresterea fragilitatii tisulare.

In studiul actual, oamenii de stiinta au analizat probe de piele provenite de pe sanii femeilor tocmai pentru ca, de cele mai multe ori, este o zona expusa foarte putin la lumina soarelui. Probele au fost expuse la diferite lungimi de unda ale radiatiilor UV. Se pare ca nu exista un tip de raza ultravioleta mai nociva decat alta. Mai daunatoare a fost cantitatea de radiatii ultraviolete pe care pielea a absorbit-o, indiferent de care au fost.

De ce radiatiile ultraviolete pot sa fie daunatoare pielii?

Radiatiile ultraviolete slabesc legaturile dintre celulele din statul cornos (stratul superior al pielii) prin afectarea proteinelor din corneodesmosomi care ajuta celulele sa adere impreuna. De aceea, arsurile solare duc la exfolierea pielii.

”Cand am aplicat din ce in ce mai multe radiatii ultraviolete pe piele, am observat ca dispersia acestor corneodesmosomi a crescut. Se presupune ca aceste mici puncte distincte inconjoara celulele, dar atunci cand radiatiile sunt mari explodeaza si se indeparteaza de pozitia lor. Din cauza acestor perturbari, integritatea structurala a pielii se deterioreaza”, explica German.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca pielea trebuie protejata indiferent de anotimp. De asemenea, protectia solara nu trebuie aplicata doar pentru prevenirea cancerului de piele, ci si pentru mentinerea pielii astfel incat sa nu apara infectii sau alte probleme. Stratul cornos este prima bariera in fata mediului exterior, tocmai de aceea trebuie sa il protejam impotriva tuturor bacteriilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Panduru Mihaela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Asistent Universitar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Primar,...

Articole similare

Dr. Diana Daraban / Foto: MedLive.ro Soarele nu este dusmanul nostru. Protejata corespunzator, pielea poate fi expusa la soare. Crema de protectie trebuie sa fie nelipsita din geanta de plaja. La fel de important este si modul in care o alegem. Pentru ca, din pacate, nu exista nicio crema care ofera o protectie de 100% a pielii impotriva...
Pielea este un foarte bun indicator al starii dumneavoastra de sanatate. Joseph Jorizzo, expert al Universitatii Wake Forest, a scris o carte despre semnele de pe piele care indica posibile boli interne. Multe conditii de sanantate, unele foarte grave, apar in primul rand ca probleme ale pielii. Eruptia fluture O eruptie in forma de fluture pe...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Bringhamton, din New York, au descoperit, printr-un nou studiu, mecanismul prin care radiatiile ultraviolete eliberate de soare ne deterioreaza pielea. Ce fel de radiatii ultraviolete sunt cele mai daunatoare pentru pielea noastra? Cum ne afecteaza soarele mai exact? Acestea sunt intrebarile care au stat la...
Este sezonul in care majoritatea oamenilor isi planifica vacanta, dar de multe ori uita ca trebuie sa aiba in bagaj si o trusa medicala. Cu ajutorul acesteia puteti sa tratati taieturi minore, entorse si vanatai si sa reduceti riscurile de infectare. Ce trebuie sa contina o trusa medicala Antiseptic Analgezice Tifon pentru curatarea ranilor...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...