Publicat la: 
26/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Bringhamton, din New York, au descoperit, printr-un nou studiu, mecanismul prin care radiatiile ultraviolete eliberate de soare ne deterioreaza pielea.

Ce fel de radiatii ultraviolete sunt cele mai daunatoare pentru pielea noastra? Cum ne afecteaza soarele mai exact?

Acestea sunt intrebarile care au stat la baza studiului.

”Industria cosmetica este o afacere uriasa, sunt la mijloc miliarde de dolari. Tocmai din acest motiv se incearca frecvent introducerea diverselor lucruri pentru imbunatatirea protectiilor solare. Pana in momentul actual, s-au facut numeroase studii pe aceasta tema, dar niciunul nu s-a axat, in mod corect, pe felul in care radiatiile ultraviolete afecteaza integritatea pielii”, spune Guy K. German, autorul principal al studiului.

Ce sunt radiatiile ultraviolete?

Radiatiile ultraviolete, pe care ochiul uman nu le poate percepe, sunt impartite in patru categorii, in functie de lungimea de unda si de energia fotonului.

Cercetarile anterioare s-au axat pe modul in care fiecare tip de radiatii ultraviolete patrund in adancimi diferite ale pielii si pe faptul ca expunerea prelungita poate duce la cancer de piele.

Specialistii din industria cosmetica au dezbatut ani de zile daca UVA sunt mai daunatoare decat UVB deoarece cauzeaza fotodamaj, ceea ce duce la aparitia timpurie a ridurilor si la cresterea fragilitatii tisulare.

In studiul actual, oamenii de stiinta au analizat probe de piele provenite de pe sanii femeilor tocmai pentru ca, de cele mai multe ori, este o zona expusa foarte putin la lumina soarelui. Probele au fost expuse la diferite lungimi de unda ale radiatiilor UV. Se pare ca nu exista un tip de raza ultravioleta mai nociva decat alta. Mai daunatoare a fost cantitatea de radiatii ultraviolete pe care pielea a absorbit-o, indiferent de care au fost.

De ce radiatiile ultraviolete pot sa fie daunatoare pielii?

Radiatiile ultraviolete slabesc legaturile dintre celulele din statul cornos (stratul superior al pielii) prin afectarea proteinelor din corneodesmosomi care ajuta celulele sa adere impreuna. De aceea, arsurile solare duc la exfolierea pielii.

”Cand am aplicat din ce in ce mai multe radiatii ultraviolete pe piele, am observat ca dispersia acestor corneodesmosomi a crescut. Se presupune ca aceste mici puncte distincte inconjoara celulele, dar atunci cand radiatiile sunt mari explodeaza si se indeparteaza de pozitia lor. Din cauza acestor perturbari, integritatea structurala a pielii se deterioreaza”, explica German.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca pielea trebuie protejata indiferent de anotimp. De asemenea, protectia solara nu trebuie aplicata doar pentru prevenirea cancerului de piele, ci si pentru mentinerea pielii astfel incat sa nu apara infectii sau alte probleme. Stratul cornos este prima bariera in fata mediului exterior, tocmai de aceea trebuie sa il protejam impotriva tuturor bacteriilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Cheregi Amalia
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Vara, problemele pielii, sau asa cum sunt numite de specialisti, "dermatozele de vara" sunt foarte comune. Cele mai frecvente conditii ale pielii sunt arsurile solare. Cu toate acestea, exista cateva alte afectiuni care apar odata cu vremea calda, care v-ar putea strica concediul. Care sunt cele mai des intalnite cinci conditii ale pielii si cum...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Bringhamton, din New York, au descoperit, printr-un nou studiu, mecanismul prin care radiatiile ultraviolete eliberate de soare ne deterioreaza pielea. Ce fel de radiatii ultraviolete sunt cele mai daunatoare pentru pielea noastra? Cum ne afecteaza soarele mai exact? Acestea sunt intrebarile care au stat la...
Un pacient cu psoriazis stie ca toata lumea ezita sa-l atinga / Foto: Captura YouTube Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, autoimuna, care afecteaza pielea si se manifesta prin aparitia unor pete rosietice acoperite cu coji alb-sidefii. In Romania, peste 400.000 de persoane sufera de psoriazis. Comenteaza acest subiect pe...
Ce tratamente estetice sunt cele mai populare in perioada vacantelor? Care sunt cele mai eficiente? Se pot face tratamente de remodelare corporala vara? Cu cat timp inainte de expunerea la soare se pot face tratamentele pentru a evita riscurile? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie si medicina estetica in cadrul clinicii DermaLife...
Pielea trebuie protejata inainte de expunerea la soare / Foto: Reuters Rata mortalitatii in randul barbatilor care sufera de cancer de piele s-a dublat in ultimii 30 de ani. Statisticile realizate de organizatia britanica Cancer Research arata o crestere alarmanta a deceselor survenite in urma melanoamelor maligne, in special in randul...