Publicat la: 
26/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Bringhamton, din New York, au descoperit, printr-un nou studiu, mecanismul prin care radiatiile ultraviolete eliberate de soare ne deterioreaza pielea.

Ce fel de radiatii ultraviolete sunt cele mai daunatoare pentru pielea noastra? Cum ne afecteaza soarele mai exact?

Acestea sunt intrebarile care au stat la baza studiului.

”Industria cosmetica este o afacere uriasa, sunt la mijloc miliarde de dolari. Tocmai din acest motiv se incearca frecvent introducerea diverselor lucruri pentru imbunatatirea protectiilor solare. Pana in momentul actual, s-au facut numeroase studii pe aceasta tema, dar niciunul nu s-a axat, in mod corect, pe felul in care radiatiile ultraviolete afecteaza integritatea pielii”, spune Guy K. German, autorul principal al studiului.

Ce sunt radiatiile ultraviolete?

Radiatiile ultraviolete, pe care ochiul uman nu le poate percepe, sunt impartite in patru categorii, in functie de lungimea de unda si de energia fotonului.

Cercetarile anterioare s-au axat pe modul in care fiecare tip de radiatii ultraviolete patrund in adancimi diferite ale pielii si pe faptul ca expunerea prelungita poate duce la cancer de piele.

Specialistii din industria cosmetica au dezbatut ani de zile daca UVA sunt mai daunatoare decat UVB deoarece cauzeaza fotodamaj, ceea ce duce la aparitia timpurie a ridurilor si la cresterea fragilitatii tisulare.

In studiul actual, oamenii de stiinta au analizat probe de piele provenite de pe sanii femeilor tocmai pentru ca, de cele mai multe ori, este o zona expusa foarte putin la lumina soarelui. Probele au fost expuse la diferite lungimi de unda ale radiatiilor UV. Se pare ca nu exista un tip de raza ultravioleta mai nociva decat alta. Mai daunatoare a fost cantitatea de radiatii ultraviolete pe care pielea a absorbit-o, indiferent de care au fost.

De ce radiatiile ultraviolete pot sa fie daunatoare pielii?

Radiatiile ultraviolete slabesc legaturile dintre celulele din statul cornos (stratul superior al pielii) prin afectarea proteinelor din corneodesmosomi care ajuta celulele sa adere impreuna. De aceea, arsurile solare duc la exfolierea pielii.

”Cand am aplicat din ce in ce mai multe radiatii ultraviolete pe piele, am observat ca dispersia acestor corneodesmosomi a crescut. Se presupune ca aceste mici puncte distincte inconjoara celulele, dar atunci cand radiatiile sunt mari explodeaza si se indeparteaza de pozitia lor. Din cauza acestor perturbari, integritatea structurala a pielii se deterioreaza”, explica German.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca pielea trebuie protejata indiferent de anotimp. De asemenea, protectia solara nu trebuie aplicata doar pentru prevenirea cancerului de piele, ci si pentru mentinerea pielii astfel incat sa nu apara infectii sau alte probleme. Stratul cornos este prima bariera in fata mediului exterior, tocmai de aceea trebuie sa il protejam impotriva tuturor bacteriilor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...

Articole similare

Este sezonul in care majoritatea oamenilor isi planifica vacanta, dar de multe ori uita ca trebuie sa aiba in bagaj si o trusa medicala. Cu ajutorul acesteia puteti sa tratati taieturi minore, entose, vanatai si sa reduceti riscurile de infectare. Ce trebuie sa contina o trusa medicala? Antiseptic Analgezice Tifon pentru curatarea ranilor...
Dr. Diana Daraban / Foto: MedLive.ro Soarele nu este dusmanul nostru. Protejata corespunzator, pielea poate fi expusa la soare. Crema de protectie trebuie sa fie nelipsita din geanta de plaja. La fel de important este si modul in care o alegem. Pentru ca, din pacate, nu exista nicio crema care ofera o protectie de 100% a pielii impotriva...
Hidratarea este esentiala in tratarea si prevenirea insolatiei / Foto: Photoxpress.com Insolatia este cea mai periculoasa afectiune cauzata de caldura excesiva. Se instaleaza in urma expunerii indelungate la soare si ne poate tulbura linistea vacantei. Daca umiditatea aerului este crescuta, exista mult mai multe sanse ca insolatia sa se...
Arsurile solare reprezinta zone deteriorate ale pielii, cauzate de actiunea razelor ultraviolete. Pielea afectata devine rosie, fierbinte, inflamata si sensibila la atingere, se cojeste dupa o scurta perioada, iar vindecarea completa dureaza pana la 7 zile. Desi pare o problema inofensiva, pot surveni complicatii cu trecerea timpului, favorizand...
Psoriazis pustular / Foto: captura YouTube Psoriazisul denumeste o afectiune care apare atunci cand celulele pielii cresc prea repede. Semnale defecte din sistemul imunitar cauzeaza formarea de noi celule ale pielii in doar cateva zile, in loc de saptamani, cum ar fi normal. Organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, astfel...