Publicat la: 
27/02/2014

Statul pe scaun pentru o perioada lunga de timp este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a problemelor de sanatate, in special insuficienta cardiaca si moarte prematura. Un nou studiu arata ca persoanele in varsta, care au stat pe scaun timp indelungat, au sanse mai mari  sa dezvolte un handicap, indiferent de obiceiurile acestora. Sedentarismul, determinat in special de locul de munca, are un impact major asupra sanatatii.

"Comportamentul sedentar este un factor de risc separat (in cazul unui potential handicap), a explicat autorul studiului, Dorothy Dunlop, profesor la Northwestern University's Feinberg School of Medicine. Dunlop a evaluat obiceiurile a 2000 de barbati si femei de peste 60 de ani, in materie de activitate fizica. Studiul a urmarit si capacitatea acestora de efectua, in mod normal, activitati zilnice.

"Indiferent de cat de mult timp au petrecut efectuand o activitate fizica moderata, cu cat au petrecut mai mult timp stand pe scaun, cu atat erau mai predispusi la a dezvolta un handicap", a afirmat Dunlop.

Cu toate acestea, care este legatura dintre cele doua? Dunlop nu a putut spune cu certitudine, dar a afirmat ca expertii cred ca statul pe scaun pentru o perioada lunga de timp determina incetinirea ritmului in care muschii ard grasimi. De asemenea, sangele curge mai "anevoios". Muschii inactivi si un flux sanguin anormal pot contribui la aparitia hipertensiunii arteriale, a bolilor arteriale sau a diabetului.

Studiul lui Dunlop a gasit o legatura dintre cele doua, nu o relatie cauza-efect.

Potrivit autorului studiului, persoanele in varsta ar trebui ca, indiferent de cata activitatea fizica efectueaza, sa isi diminueze comportamentul sedentar.

"Cum faceti asta? Ridicati-va atunci cand vorbiti la telefon. Parcati mai departe atunci cand mergeti cu masina la cumparaturi. Plimbati-va atunci cand mergeti dupa cafea sau apa, fie ca sunteti acasa sau la locul de munca. Aveti posibilitatea sa utilizati un pedometru pentru a urmari activitatea."

Un alt studiu, realizat de catre cercetatorii de la Kansas State University, a aratat ca persoanele care petrec ore intregi stand pe scaun, fara sa se ridice au un risc mai mare de a dezvolta probleme grave de sanatate (cancer, diabet si boli de inima)

Cercetatorii spun ca aceste descoperiri au implicatii pentru persoanele care lucreaza la birou, pentru soferii de camion si alte categorii de persoane care stau pe scaun, mai multe ore pe zi, perioade lungi de timp. Pentru a reduce riscul aparitiei bolilor cronice, persoanele in cauza ar trebui sa faca tot posibilul sa se miste mai mult.

"O multime de locuri de munca la birou necesita perioade lungi de stat pe scaun, ceea ce poate fi periculos pentru sanatatea dumneavoastra din cauza lipsei de activitate si a consumului redus de energie", a explicat Richard Rosenkranz, profesor la Kansas State University.

"Statul pe scaun este un factor de risc, nu o boala[...] Este o problema comparabila cu obezitatea si in curand va ajunge la nivelul fumatului", spune Peter Katzmarzyk, director executiv la Pennington Biomedical Research Center in Louisiana State University System in Baton Rouge.

Sursa: WebMd

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

nu sunt de aceeasi parere cu voi

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Petre Iuliana,Medic Specialist
Medic Primar
Lazar Ovidiu,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Pentru a combate efectele negative ale sedentarismului este suficient sa depunem un minim de efort, spun cercetatorii. Pentru ca agitatia zilnica nu ne permite sa ne luam pauze mari, oamenii de stiinta au studiat problema si au descoperit de cate minute avem nevoie pentru o scurta plimbare, cu efecte benefice asupra sanatatii. O scurta plimbare,...
Faptul ca nu facem suficient de multa miscare a devenit, in zilele noastre, un adevar general. Cu toate acestea, este posibil sa fie si vina timpului indelungat pe care il petrecem stand pe un scaun. Despre ce este vorba pana la urma? Este vorba de lipsa timpului in care suntem activi sau timpul excesiv in care suntem inactivi? Pe care dintre...
Pozitia incorecta la birou, daunatoare pentru sanatate/ Foto: captura YouTube Sedentarismul - si indeosebi timpul petrecut in pozitia sezand - poate fi extrem de nefast pentru sanatatea mentala, provocand anxietate - este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori australieni de la Deakin University din Melbourne, care s-a ocupat de...
Statul pe scaun pentru o perioada lunga de timp este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a problemelor de sanatate, in special insuficienta cardiaca si moarte prematura. Un nou studiu arata ca persoanele in varsta, care au stat pe scaun timp indelungat, au sanse mai mari  sa dezvolte un handicap, indiferent de obiceiurile acestora....