Cum ne îngrijim sănătatea mintală, oglinda stării de bine

Sănătatea mintală este oglinda care reflectă cât de armonios trăim și abilitatea de a ne gestiona echilibrat viața de zi cu zi. Aceasta arată nivelul nostru de liniște interioară și capacitatea de a face față stresului și provocărilor cotidiene.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale, celebrată în fiecare an pe 10 octombrie, aduce în prim-plan importanța și conștientizarea sănătății mintale la nivel global. Cu ajutorul dr. Ionela Tăucean, medic specialist psihiatru, Hyperclinica MedLife Genesys Arad, explorăm complexitatea sănătății mintale și impactul său asupra stării noastre generale de bine.
Starea de bine începe cu o minte sănătoasă
Adesea, oamenii asociază starea lor de bine cu absența disconfortului fizic, ignorând impactul profund pe care starea emoțională și anumite gânduri îl pot avea asupra lor. „Nimic nu merge cum mi-am planificat, nu fac față, nu sunt înțeles, viața pe care o am sau relația în care mă aflu nu este ceea ce am sperat sau mi-am dorit, mă simt singur și părăsit etc.” Starea generală de bine a unei persoane este influențată de un trio de factori esențiali: sănătatea mintală, starea emoțională și sănătatea fizică.
Sănătatea mintală poate fi examinată din două perspective: cea biochimică și cea a procesării informaționale. Echilibrul biochimic al creierului este influențat de gânduri, emoții, sentimente, percepții și convingeri legate de viață, oameni, circumstanțe și, nu în ultimul rând, de propriul sine.
Sănătatea mintală și binele fizic
Mintea filtrează și gestionează emoțiile noastre. Stagnarea în anumite tipuri de emoții sau rularea unor gânduri negative poate conduce la creșterea nivelului de anxietate și stres, iar această presiune poate perturba echilibrul biochimic al organismului.
Dezechilibrul biochimic la nivel celular afectează atât sănătatea fizică, producând diverse afecțiuni, de la probleme gastrointestinale până la afecțiuni cardiovasculare și diabet, cât și sănătatea mintală, potențând riscul de depresie, anxietate, psihoze sau tulburări de dispoziție. De aceea, este bine să avem grijă atât de sănătatea mintală, cât și de cea fizică, deoarece acestea sunt interconectate și esențiale pentru o viață echilibrată.
O graniță subțire
Sănătatea mintală nu se șubrezește peste noapte. Un om nu ajunge într-un punct critic din senin. Avem întâi o anumită structură psihică ce poate deveni vulnerabilă în fața unui impact emoțional mare, a unui stres major sau prelungit ori a evenimentelor traumatizante.
Pentru a menține sănătatea mintală în perioade de schimbare majoră a vieții, cum ar fi tranzițiile profesionale sau personale, trebuie să fim conștienți că granița dintre normal și anormal, dintre sănătate și îmbolnăvire poate fi una foarte fină.
Semnele unei sănătăți mintale șubrezite pot include scăderea productivității, intoleranța la stres, iritabilitatea, gândurile obsesive sau anxietatea, starea de spirit fluctuantă, oboseala excesivă sau insomnia și chiar halucinații ori idei delirante. De aceea nu ar trebui să lăsăm prea mult teren mândriei personale sau stigmei din domeniul sănătății mintale și să acceptăm că putem ajunge în momente în care trebuie sau ar fi bine pentru noi să cerem ajutor unui terapeut, psiholog sau psihiatru.
Este imposibil să nu adunăm suvenire emoționale
Departe de percepții superficiale, e bine să privim viața într-un mod mai profund și complex. Purtăm cu noi propriile experiențe, bucurii și tristeți, iar acestea sunt adesea influențate de interacțiunile cu alți oameni, precum părinții, prietenii sau colegii, fiecare având propriile sale traume și provocări.
Unele experiențe pot distorsiona perspectiva asupra vieții și pot forma convingeri puternice care ne afectează modul în care percepem realitatea. Mintea noastră acționează ca un filtru și starea de sănătate a acestui filtru influențează modul în care ne trăim viața.
Claritatea minții și curățarea filtrului emoțional
Trăim vremuri care ne cer tot mai mult și mai des o limpezire a minții, o curățare de balastul informațional care ne afectează. Pentru a menține sănătatea mintală, este esențial să curățăm acest filtru și să dezvoltăm reziliența psihologică. Acest proces presupune activități precum implicarea în hobbyuri, conectarea cu natura, menținerea unor relații interumane calitative, precum și gestionarea adecvată a emoțiilor.
Toți cei implicați în proces formează o echipă
Orice întâlnire a medicului psihiatru cu un pacient reprezintă o provocare unică, deoarece fiecare persoană aduce cu ea propria sa poveste. Abordarea trebuie să fie adaptată pentru a o ajuta să-și refacă percepția asupra vieții, să schimbe tiparele de gândire și să învețe să-și gestioneze suferința. Aceasta presupune o muncă în echipă cu psihiatri, terapeuți clinicieni, psihoterapeuți și, evident, cu pacientul care vrea să-și repună viața pe o altă direcție, mai bună.
Pacientul este cel care face munca, dar are nevoie de sprijin
Există pacienți aduși la cabinet de către apropiați sau trimiși de alți specialiști, adesea fără dorința personală de schimbare, ci mai mult într-o situație de complacere mintală și afectivă. Aici se poate observa o stagnare în stadiul afecțiunii lor sau, în multe cazuri, un declin. Conformitatea la tratament, deschiderea spre consiliere și terapie, suportul socio-familial și financiar sunt factori care pot prezice evoluția fiecărui caz în parte.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 108, ediția de toamnă 2023.
Acest material este realizat cu sprijinul dr. Ionela Tăucean, medic specialist psihiatru, Hyperclinica MedLife Genesys Arad.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Dependența de jocuri pe calculator: ce trebuie să știi
Dependența de jocuri video, cunoscută și sub numele de tulburare de jocuri pe internet, se referă la utilizarea compulsivă și excesivă a jocurilor video până la punctul în care interferează cu viața de zi cu zi. Atracția se datorează faptului că, în timpul jocului, creierul secretă ...

Frica de întuneric (nictofobie): ce trebuie să ştii
Nictofobia este o frică irațională, intensă și persistentă de întuneric sau noapte. Denumirea fricii de întuneric provine din două cuvinte grecești: nyktos (noapte) și phobos (frică). O fobie specifică este un tip de tulburare de anxietate care îi face pe adulți și pe copii s...

Îmbunătățirea memoriei și atenției: metode și tehnici pe care trebuie să le știi
Memoria și concentrarea sunt două funcții cognitive importante care joacă un rol crucial în viața de zi cu zi. Memoria le permite oamenilor să stocheze și să își amintească informații, în timp ce atenția ajută oamenii să se concentreze asupra unei sarcini sau a unei informa�...