Publicat la: 
8/10/2018

Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org.

Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu dispozitivele pe care le folosim si care sunt raspunzatoare de colectarea datelor.

”Medicii le sugereaza adesea pacientilor sa isi modifice semnificativ stilul de viata, sa faca mai mult sport, sa doarma mai bine, sau sa consume mai putina sare. Totusi, intreaga schimbare poate fi coplesitoare si nu reprezinta intotdeauna o solutie. Daca am putea identifica factorul care afecteaza cel mai mult tensiunea arteriala, ar fi mult mai simplu deoarece pacientul s-ar putea concentra pe remedierea unei singure probleme”, spune Sujit Dey, co-autorul studiului.

Sujit Dey si Po-Han Chiang au colectat date legate de somnul, exercitiile fizice si tensiunea arteriala de la opt pacienti, timp de peste 90 de zile, folosind un monitor FitBit Charge HR si un aparat de masurat tensiunea arteriala Omron Evolv. Folosind capacitatea de invatare si de colectare a informatiilor a acestor mecanisme, specialistii au dezvoltat un algoritm pentru a prezice tensiunea arteriala a pacientilor si pentru a descoperi ce factor are cel mai mare impact asupra ei.

De ce este important acest studiu?

Acest studiu trage un semnal de alarma asupra importantei datelor personalizate. Majoritatea datelor de baza privind sanatatea adauga informatiile pacientilor intr-un singur model, iar astfel sugestiile si sfaturile sunt similare pentru toti. Adevarul este ca nu toti oamenii sunt identici, astfel ca recomandarile ar trebui sa fie oferite in functie de conditia si de nevoile fiecarui pacient in parte.

De exemplu, tensiunea arteriala a unui participant a fost afectata cel mai mult de sedentarism. Remedierea acestei probleme a avut un impact semnificativ, astfel ca, dupa o saptamana in care a facut miscare, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 15,4%, iar cea diastolica cu 14,2%.

In cazul altui participant, problema principala a fost lipsa somnului. Atunci cand subiectul a mers la culcare cu 58 de minute mai devreme timp de o saptamana, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 3,6%, iar cea diastolica cu 6,6%.

”Aceasta cercetare demonstreaza ca folosind dispozitive de colectare a datelor care se pot purta si care transmit informatiile prin wireless, pacientii pot avea parte de o ingrijire mult mai eficienta. Astfel, in loc sa mearga de fiecare data la medic cand au tensiunea arteriala ridicata, pot sa determine singuri care este factorul principal vinovat in functie de simptome”, concluzioneaza Sujit Dey.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Petrescu Lacramioara Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Un nou dispozitiv wireless este pus la dispozitia pacientilor hipertensivi, pentru a avea un control mai bun al starii lor de sanatate. Lansat de Hewlett-Packard si compania Healthstats din Singapore, dispozitivul BPro va simplifica eforturile doctorilor si ale pacientilor de a monitoriza tensiunea arteriala. Aparatul are dimensiunile si aspectul...
Tensiunea mica nu trebuie neglijata / Foto: Photoxpress.com Tensiunea scazuta sau hipotensiunea arteriala, se refera la toate valorile tensiunii aflate sub 90/60, cea normala fiind apropiata de 120/80 (sistolica/diastolica). Desi atentia cea mai mare a medicilor este indreptata, in general, catre combaterea hipertensiunii, la randul ei,...
Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org. Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu...
Majoritatea adolescentilor se simt stresati de familie, dar modul in care acestia percep emotiile ii poate afecta. Unii si le preprima, altii le privesc intr-o lumina pozitiva, iar in functie de asta pot fi influentate anumite procese din organism, inclusiv tensiunea arteriala si sistemul imunitar, conform cercetatorilor de la Penn State,...
Persoanele care au o tensiune arteriala crescuta pe o perioada indelungata au un risc ridicat de stenoza aortica, adica probleme cu supapa care controleaza cum este pompat sangele din ventriculul stang al inimii in artera principala, si anume aorta, potrivitescardio.org. Studiul a inclus 5.4 milioane de adulti din Marea Britanie si a fost...