Publicat la: 
8/10/2018

Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org.

Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu dispozitivele pe care le folosim si care sunt raspunzatoare de colectarea datelor.

”Medicii le sugereaza adesea pacientilor sa isi modifice semnificativ stilul de viata, sa faca mai mult sport, sa doarma mai bine, sau sa consume mai putina sare. Totusi, intreaga schimbare poate fi coplesitoare si nu reprezinta intotdeauna o solutie. Daca am putea identifica factorul care afecteaza cel mai mult tensiunea arteriala, ar fi mult mai simplu deoarece pacientul s-ar putea concentra pe remedierea unei singure probleme”, spune Sujit Dey, co-autorul studiului.

Sujit Dey si Po-Han Chiang au colectat date legate de somnul, exercitiile fizice si tensiunea arteriala de la opt pacienti, timp de peste 90 de zile, folosind un monitor FitBit Charge HR si un aparat de masurat tensiunea arteriala Omron Evolv. Folosind capacitatea de invatare si de colectare a informatiilor a acestor mecanisme, specialistii au dezvoltat un algoritm pentru a prezice tensiunea arteriala a pacientilor si pentru a descoperi ce factor are cel mai mare impact asupra ei.

De ce este important acest studiu?

Acest studiu trage un semnal de alarma asupra importantei datelor personalizate. Majoritatea datelor de baza privind sanatatea adauga informatiile pacientilor intr-un singur model, iar astfel sugestiile si sfaturile sunt similare pentru toti. Adevarul este ca nu toti oamenii sunt identici, astfel ca recomandarile ar trebui sa fie oferite in functie de conditia si de nevoile fiecarui pacient in parte.

De exemplu, tensiunea arteriala a unui participant a fost afectata cel mai mult de sedentarism. Remedierea acestei probleme a avut un impact semnificativ, astfel ca, dupa o saptamana in care a facut miscare, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 15,4%, iar cea diastolica cu 14,2%.

In cazul altui participant, problema principala a fost lipsa somnului. Atunci cand subiectul a mers la culcare cu 58 de minute mai devreme timp de o saptamana, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 3,6%, iar cea diastolica cu 6,6%.

”Aceasta cercetare demonstreaza ca folosind dispozitive de colectare a datelor care se pot purta si care transmit informatiile prin wireless, pacientii pot avea parte de o ingrijire mult mai eficienta. Astfel, in loc sa mearga de fiecare data la medic cand au tensiunea arteriala ridicata, pot sa determine singuri care este factorul principal vinovat in functie de simptome”, concluzioneaza Sujit Dey.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist...
Medic Primar...
Marinas Ionel, Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Hipertensiunea arteriala poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor si este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Dr. Estera Stan, specialist cardiolog la Hyperclinica MedLife Iasi, explica cum se masoara corect tensiunea arteriala si cum putem practic sa ne schimbam stilul de...
Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org. Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu...
Folosirea termostatului poate ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale, demonstreaza cercetatorii, printr-un nou studiu UCL, pe tema legaturii dintre temperaturile interioare si tensiunea arteriala ridicata, conform eurekalert.org. Comparand tensiunea arteriala a oamenilor cu temperaturile din casele lor, cercetatorii au observat ca...
Tensiunea mica nu trebuie neglijata / Foto: Photoxpress.com Tensiunea scazuta sau hipotensiunea arteriala, se refera la toate valorile tensiunii aflate sub 90/60, cea normala fiind apropiata de 120/80 (sistolica/diastolica). Desi atentia cea mai mare a medicilor este indreptata, in general, catre combaterea hipertensiunii, la randul ei,...
Inima este un organ vital care pompeaza sange prin corp, facand parte din sistemul circulator al organismului. Aceasta are caracteristici uimitoare de care nu suntem constienti: bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, pompeaza 5-6 litri de sange in fiecare minut (aproximativ 2000 de litri pe zi) si poate functiona pe cont propriu. Inima poate...