Publicat la: 
9/10/2012

Cum tratam afectiunile tiroidei? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro

Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale tiroidei? Cum recunoastem simptomele? Ce investigatii trebuie sa facem pentru un diagnostic corect si care este tratamentul? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Medic primar chirurg, doctor in medicina, dr. Bogdan Stanescu activeaza din anul 1992 in cadrul sectiei chirurgie a Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon din Bucuresti. Dr. Bogdan Stanescu este un inovator in domeniul chirurgiei endocrine, fiind cel care a dezvoltat domeniul prin introducerea noilor tehnici precum: tiroidectomia totala si disectia limfatica cervicala. Pe langa acestea, dr. Bogdan Stanescu a acordat o atentie deosebita patologiei paratiroidiene, domeniu mai putin abordat, efectuind paratiroidectomii simple, in mare parte prin tehnici minim invazive. A dezvoltat un program de asistenta chirurgicala a hiperparatiroidismului secundar prin care efectueaza paratiroidectomii subtotale, din care cea mai mare parte sunt realizate printr-o tehnica inovata personal. Detine la activ peste 12000 de interventii de specialitate si are o bogata activitate stiintifica in domeniu.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Buna ziua,

Avem nevoie urgenta de un sfat al dv.

Persoana are 60 de ani si este femeie.

In urma unei ecografii rezultatele au fost:

Lob drept: contur regulat, dimensiuni 4,1/1,5/1,6 ecostructura: difuz neomogena, cu multiple microcalcifieri dispuse aleator in striuctura lobului.

Istm: 3.7 cm ecostructura prezinta o formatiune hipoecogena, neomogena, cu microcalcifieri in interior, cu diametrul de 7,8/5,3 mm slab vasculatizat, vascularizatie cu aspect normal

Lob stang:
contur regulat
dimeniuni 3,5/1/1
ecostructura intens neomogena, si cu prezenta unei arii in treimea medie hipoecogena, neomogena, imprecis delimitata, cu diametrul de 7.3/6,5 mm vascularizatie prezenta si cu microcalcifieri in interior, la polul inferior se vizualizeaza o formatiune nodulara discret hiperecogena, neomogena, bine delimitata, cu diametrul de 9,3/8,1 mm, cu multiple calcifieri in interior, bine vascularizata, inferior de aceasta, o alta formatiune cu aceleasi caracteristici cu diametrul de 6,6/4 mm.

Vascularizatie normala.
Capsula cu aspect normal.

Latero-cervical inferior, doua formatiuni nodulare, una hiperecogena, neomogena, bine delimitata, cu multiple calcifieri in interior de 14.2/5.4 mm bine vascularizata, iar cealalta formatiune este hipoecogena, neomogena, cu multiple calcifieneri, bine delimitata cu diametrul de 18/15,3 mm vascularizata in interior.
Laterocervical medial, diua adenopatii cu structura hipoecogena, cu multiple microcalcifieri, intens vascularizata, cu diametrul de 23,3/11,5 mm, respectiv 19.4/8,1 mm, si cu arii transonice in interior, de necroza.

Alte precizari: in urma cu 2 saptamani a facut o ecografie mamara si nu prezenta adenopatii laterocervicale. A urmat tratament cu Osseor medicament care da adenopatii, dupa cum este scris in prospect. A avut niste adenopatii si la subrat care au cedat dupa un tratament cu antibiotice. Analizele clasice de sange sunt OK. exceptie, euzofite, ff putin peste limita maxima si colesterolul crescut.

Medicii care i au facut ecografii au zis ca este un neoplasm/carcinom.

A lasat sange pentru calcitonina si ATPO. Nu au venit inca rezultatele.

Ce mai avem de facut?

Este prognosticul atat de nefericit?

Ar trebui sa se opereze urgent?

Operatia va rezolva definitiv problema?

Va multumim pentru raspuns,

Buna ziua
Anul acesta in februarie am fost diagnosticata cu Tiroida autoimuna cu hipotiroidiem cu caracteristicele
T-3 2,0
T-4 109,0
TSH 5,4
Anti-TPO 437,0 N:Ui/ml 0-40
am luat tratament 4 luni cu Eutirox si gel endocrinol. De atunci nu am mai fost la medic. Pot sa mai fac un tratament de 4 luni cu Eutirox si gel endocrinol, fara ca sa ma duc la medic?
Locuiesc in Franta la moment si nu am posibilitatea sa fac consultatia necesara.

Multumesc anticipat.

Buna ziua,
Am 26 de ani si in urma unor analize mi-a iesit o valoare de 11,49 la AC Anti-tireoperoxidaza (TPO) - fiind mai mare decat valoarea normala de 5,61 Ul/ml -
Ce inseamna acest lucru?
Va multumesc,

pentru toata lumea care are probleme cu greutatea : Sunt operata de aproape 20 de ani de tiroida si cunosc ce greu e sa slabesti., singura modalitate de a avea o greutate normala a fost sa renunt definitiv la alimente procesate , carne, dulciuri. Mananc fructe, legume si branzeturi slabe dar putin. Asta fac de 20 de ani. Niciodata mai mult de 1000 de cal pe zi, niciodata dupa ora 18. E foarte greu dar m-am obisnuit si ma simt bine. Va doresc numai bine !

Buna ziua,
Analizele pentru tiroida pot fi modificate in cazul expuneiri prelungite la soare?
Hipertiroida declansata (eventual din cauza mentionata mai sus), se poate remedia de la sine?
Va multumesc

Buna ziua
mama mea a avut un nodul de 4cm care probabil a mai crescut intre timp dar a refuzat operatia,mai tarziu a facut cancer cerebral.
Are legatura problema cu tiroida cu cancerul pe centrul vorbirii pe care l-a facut mama si ce sanse sunt sa mostenesc pt ca deja am probleme mai intai be hipatiroidie dupa care la control se pare ca analizele arata hiper tiroidie,simptomatologia fiind total inversata
mentionez ca toate problemele mele au inceput in urma unui tratament cu cortizon si fara sare pe care l-am facut pentru anumite manifestari nediagnosticate cert de doctorul Nedelcu

MULTUMESC DIN SUFLET SI MULTA SANATATE

buna ziua
doresc un raspuns de la domni doctori care snt an masura sa mil dea fac tratament de hiper tiroidism glanda ne palpabila de 5 anii cu eutirox 100 o pastiluta pe zi an toat aceasta peripada am pus 20 de kl pe mine dar mam simtit bine acu de ceva timp ami este rau ami perd puterile stari de ameteala si mi sepere pielea cam galbuie ma enervezi de la nimic si am stari de panica si plang nu am mai facut analizele de 2 ani asi dori sa stiu daca cumva boala a recidiva a ntrun fel sau altul sau posibil sa am si aalceva va multumesc o zi buna

Buna ziua ma numesc iza am 31 de ani sunt din rm valcea si am si eu o intrebatre in urma unor analize si anume ecografie tiroidiana am aflat ca am o gusa polinodulara si unul din noduli are microcalcifieri am un tsh de 0,535 ,FT4 -1,180 TPO- 10,30 CALCIU SERIC TOTAL 9,86 CALCIU IONIC SERIC- 3,77 PROTEINE TOTALE SERICE -8,89 CALCITONINA <2.00 TROGLOBULINA <0.20 FSH 5.5 LH -5.6 PROLACTINA- 553. credeti ca este de operat aceasta gusa si daca unul din noduli are microcalcifiere este vorba de un cancer tiroidian??

Domnule doctor va rog dati-mi un sfat . Nepotul meu Eric are 19 zile de la nastere .s-a nascut cu 3800 gr.si 51 cm. A facut icter in a trei-a zii de viata in spital[CRF-2] s-a nascut prin cezariana cu dr. Mitroi.Mama are RH-negativ si tatal pozitiv.copilul are pozitiv. nu au facut nici-un vaccin nici mama nici bebele. La nastere i s-au recoltat celule STEM. Si i s-a luat sange din calcai [ dupa cum spune maicasa ! ..pt. analiza tiroidei . Am fost sunati la 15 zile ca tre sa mergem la o noua analiza intrucat analiza la nastere a fost =21 in loc de 9-10 !!! Nu stiu daca asta inseamna Hipo s-au Hipertiroidie ? Si dece are aceasta boala [care sant cauzele?] si ce trebuie facut ? de urgenta . Va multumesc f f mult pt. un raspuns cat mai rapid .

Vreau sa va intreb daca exista in Romania posibilitatea effectuarii testului cu pentagastrina pentru masurarea calcitoninei ?

Mentioned ca mi a fost déjà extirpata déjà tiroida in totalitate si conf anatomiei pathologice a fost confirmat un microcarcinom medular. Doar acest test cupentagastrin a iesit din limitele de referinta inainte de op si pe baza lui s a decis acesta op
Tot ce am facut dupa a fost urmarirea analizelor si a testului cu pentagastrina crede ti ca este un protocol correct aplicat domnule doctor de catre austrieci? Cum pot effectuarii acest test in Tara noastra?

cred ca nu am scris corect Tsh 5,80.Prolactina -serica 30 si cortizol 20.

Buna ziua!,in urma unor analzie am valorile ff mari,TSH3o ng/ml.Cortiziol seric.20ug/dl....ecografie mamara>san drept.axila>2 ganglion inflamatori de 8,rmm,respectiv 9mm.san stang>axila ganglion nflamator cu diametrul de 12,3mm..Ecografie tiroida>lob drept.diametrul antero-posterior ,14mm,diametrul traversal 20mm.diametrul longitudinal 32mm.ecostructura neomogena,fara zone nodulare..ISTM tiroidian-diametul antero-posterioe.3mm>ecostructura omogena.Lob stang-diametrul antero-posterior >13mm>diametrul traversal>16mm.diametrul longitudinal>30 mm,ecostructura omogena,fara zone nodulare intratiroidiene.vascularizare normala la examenul Doppler color,bilateral fara edenopatii latero-cervicale ,bilateral. va rog explicati-mi care sunt valorile normale la cei 2 lobi de la tiroida si daca Istm este in valori normale!....si daca cei doi ganglini de l axila stanga si dreapta sunt ff mari si ce tratament ar terbui sa urmez!...medicul mi-a recomandat euthyrox,femicur si aspacardin!....multa sanatate si multumesc ca existati!

de 2 luni dupa vreo 4 zile de menstruatie am luat clorocalcin sa mi se opreasca ca nu mai suportam... este bine?? adika....pot pati ceva daca am luat clorocalcin sa mi se opreasca?...va rog ajutati'ma

Multumesc,oricum am facut o programare pt marti ora15,30.

Acum 5 ani am facut operatie la Parhon, glanda tiroida extrasa total, motivul Basedow,....desi era singura solutie,...de atunci m-am ales cu hipoparatiroidie se pare in urma operatiei care nu a fost executata corect,...exista si erori medicale, la mine s-a intamplat. Nu recomand operatia decat daca nu exista alta cale, te poti alege cu altele.

Buna ziua, am fost diagnosticata cu hipertiroidie in urma cu aprox.5 ani. O tratez de atunci cu Ttyrozol, dozat in functie de analizele facute periodic. Daca in primii ani reuseam s-o aduc in parametri cu acest tratament, acum TSH-ul este foarte mic (ex.0,0040) dar FT3 si FT4 sunt in parametri normali. Insa eu m-a simt bine asa, doar cand cei 2 - FT3 si FT4 nu sunt in parametri, atunci nu m-a simt bine.
Medicul endocrinolog curant, mi-a prescris operatie neaparat ! Ce m-a sfatuiti ? Se mai poate tine tiroida sub control doar cu tratament, sau intr-adevar trebuie operata ? mentionez ca am varsta de 61 ani. In asteptarea unui raspuns, va multumesc.
Carmen Voicu
Arad

Buna ziua,
Am o fetita de 9 ani si a fost diagnosticata cu tiroida Hachimodo, de un an face tratament cu eutyrox. Acum nivelul TSH este de 1,49 cu doza de 50mg/zi. Există vreo sansa de a scapa de aceasta boala, poate in momentul inceperii pubertatii? Exista studii de tratare totala a acestei boli? Va multumesc.

Tiroidita cronica autoimuna necesita tratament? Va multumesc!

Este un doctor excepțional de valoros, un chirurg înzestrat cu har de la Dumnezeu, cu mâini de aur, de excelență, dar mai presus de toate un om modest, competent, foarte atent la toate detaliile și, se poartă foarte frumos cu pacienții și probabil a avut multe oferte de a pleca dar, a rămas în România. Mulțumim că ați rămas cu noi!

eu am fost diagnosticat cu hipertiroidie acum 5-6 ani
am luat numai thyrozol functie de rezultatul analizelor... aproape 5ani
in ultimul an ajunsesem la o doza minima
de un an nu mai iau tratament - acum o luna am facut analizele -toate sunt foarte echilibrate freeT3/freeT4/TSH - dar cel mai important - eu ma simt echilibrat !

NU SUNT de acord cu dl doctor. Fugiti cat puteti de operatie = este ireversibila si in 80-90% din cazuri dati in hipotiroidie !!! la fel cu iodul radio-activ.

Sunt consternat ca domnii doctori ( majoritatea ...) nu informeaza pacientii ...in speta pe cei cu Hipertiroidie de IMPORTANTA alimentatiei ( nici un doctor - inclusiv un profesor universitar renumit - nu mi-a zis un lucru evident - sa nu mai mananc sare iodata !!!! ... probabil ca este atat de evident incat ar fi trebui sa imi dau seama singur de treaba asta ! .... evident apoi sunt alimente recomandate = conopida/brocolli/pepene galben si alimente nerecomandate...le gasiti pe net.

La fel de important este sa va schimbati stilul de viata si sa excludeti factorii de stress - care v-au provocat aceasta reactie auto-imuna a organismului.

Am 15 ani si mi-au gasit TSH-5.4,testosteron-0.61.Mi s-a facut 10 zile ganadotropina cononica,calsimin,magnieB6,AC.lipoic.1/3 ori .dupa tratament mi se a normalizat.dar pofta de mincare continua ,si nu pot fara pine alba .am probleme cu mamica.nu-mi permite....dar niagra nu-mi place .ce pot sa fac.
ASTEPT RASPUNS

Buna seara.
Mama mea a fost operata de tiroida dupa rezultatul analizelor a rezultat ca are cancer ,a urmat tratament cu iod .Are 2 luni de zile dupa acest tratament si inca mai are senzatii de sufocare si o senzatie de nod in gat.Tin sa aduc la cunostinta ca ia pastile pt tiroida 1 pastila si jumatate.

Buna ziua,am si eu o problema....acum 13 ani m am operat de hernie de linie alba,adica la varsta de 10 ani,acum mi-a aparut o umflatura langa operatie si imi este foarte frica ,aveti idee ce ar putea fi? Multumesc Ast Rasp

Buna Seara ,

am 28 de ani si am doar 60 kg , deci foarte slabut ... stiu ca am glanda de slabire dar se poate regla in vre-un fel operatie sau tratament ?

Buna ziua,

Sunt o pacienta a domnului doctor Bogdan Stanescu, am fost operata in urma cu un an de dumnealui, mi s-a efectuat tiroidectomie totala si disectie cervicala pentur carcinom medular. Vreau sa ii multumesc domnului doctor pentru profesionalismul dumnealui si pentru grija deosebita pe care a avut-o. Ii sunt recunoscatoare pentru ajutorul pe care mi l-a dat in acea perioada grea. Il recomand cu caldura tuturor celor care au nevoie de un chirurg endocrinolog, este un om exceptional!

Va multumesc . Insa as vrea sa stiu daca hipertiroidia poate sa aiba drept consecinta o tahicardie sau o insuficienta respiratorie .

Multumesc mult pentru indicatiile date.

Am 46 de ani si am fost diagnosticata cu hipertiriodie (Basedow-Graves) in urma cu un an si jumatate. Dupa tratament cu Tyrozol combinat cu Eutyrox si Propanolol, valorile s-au stabilizat, astfel incat doza zilnica actuala este de 5 mg Tyrozol.
Cu toate acestea, exoftalmia nu se amelioreaza!
Ce tratament as putea urma in acest scop?
Va multumesc!

Pentru prima intrebare va recomand consult psihologic si mult sport in loc de calciu si alte medicamente. La a doua intrebare, va recomand sa consultati un chirurg bariatric, dr Catalin Copaescu.

Dimensiunea nodulilor nu ar indica obligatoriu interventia chirurgicala. Cred ca ar fi util sa faceti o punctie si dozare de calcitonina si daca acestea nu indica operatia, continuati sa monitorizati ecografic glanda. Euthyroxul il luati pentru functia tiroidiana si nu pentru noduli, intrucat acestia, teoretic, nu sunt influentati de niciun tratament.

Ceea ce s-a intamplat este perfect firesc si, in principiu, nu puteti lua tratament toata viata. In general, dupa 3 ani de tratament, cu sau fara recaderi, este indicat sa faceti ceva stabil si anume, operatie sau iod radioactiv.

Eu am 25 ani si de 6 ani urmez tratament cu thyrozol si euthyrox pentru hipertiroidism.Acum trebuie sa optez (tratamentul indelungat cu thyrozol afecteaza grac ficatul) intre operatie si iod radioactiv.Care o fi mai indicat?Doresc sa stau de vorba cu cineva care a fost tratat cu iod radioactiv sa-mi spuna consecintele.

Euthyroxul poate fi luat in timpul sarcinii, nu si metforminul. De asemenea, in timpul sarcinii ar trebui sa va urmariti functia tiroidei in fiecare trimestru, in functie de care se va corecta corespunzator.

Consultati un pneumolog.

In mod normal, testele de care vorbiti trebuie facute anual. Iar in caz de sarcina, urmarite in fiecare trimestru de sarcina. Daca hipotiroidia este corectata, boala nu va influenta sarcina d-voastra si nici invers.

va multumes nespus pentru raspuns! va doresc sanatate multa!

Singurul risc de boala dupa tiroidectomia toala este hipotiroidia ce poate merge pana la coma mixedematoasa, daca intrerupeti definit tratamentul de substitutie. Deci, continuati terapia si urmariti-va hormonii in sange

Cred ca ar fi util si un consult neuro-psihiatric.

Nu, nodulul nu dispare prin tratament, ci trebuie urmarit in timp ecografic, doar daca este de 1,5 cm trebuie facuta punctie. Primii pasi pe care trebuie sa-i faceti sunt dozarea hormonilor tiroidieni si a calcitoninei, in functie de care se va decide ce tratament urmeaza.

Cu privire la durerile osoase, tratamentul de osteoporoza trebuie urmat, in principiu, toata viata cu supraveghere si urmarire in timp de catre medicul endocrinolog. Uneori, nu e suficient doar suplimentul de calciu, fiind necesare medicamente ca evista si alt bifosfonati. Aceasta cu atat mai mult cu cat s-a instalat menopauza, care este un factor favorizant de osteoporoza. Cu privire la problema respiratorie, va recomand sa consultati un medic pneumolog.

Cel mai probabil, umflaturile de care vorbiti sunt date de hiperinflatia spatiilor pulmonare si pentru acestea nu exista la ora actuala vreun specialist sau tratament, ci scaderea in greutate.

Adresati-va pentru un consult la dr. Corina Neamtu.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati daca are vreo disfunctie tiroidiana. Consultati endocrinologul. Daca manifestarile sunt cauzate de hipertiroidie, dupa operatie acestea vor diparea. In general, nu se scot doar nodulii si chisturile, ci toata tiroida, daca acestia sunt generalizati, fara efecte asupra sanatatii sale in viitor.

Depinde foarte mult momentul cand se recolteaza TSH-ul intrucat din momentul in care d-voastra luati pastila de euthyrox si pana a doua zi, hormonal, parcurgeti intial o etapa de hipertiroidie (pana in ora 12), apoi pe masura ce se consuma medicamentul de normo si ulterior de hipotiroidie. Important este ca TSH-ul sa nu arate hipotiroidie.

Cel mai util ar fi sa faceti o dozare de calcitonina, concomitent cu o punctie biopsie. Ritmul de crestere mi se pare suspect de rapid, motiv pentru care, in principiu, cel mai simplu ar fi sa va ganditi la operatie. A doua intrebare: nu exista legatura intre cele relatate de d-voastra. Ideea de cancer se elimina doar intraoperator si in proportie de 95% prin punctie.

Buna ziua!D-le doctor, sint o pacienta de 69 ani, gusa polinodulara cu nodulul mare de aprox. 4 cm diametru, tinut sub control prin biopsii periodice, fara simptome de sufocare sau glod la inghitire, hipertensiune arteriala, teama foarte mare de operatie si de orice in general....uneori chiar panica...Va rog frumos sa-mi spuneti ce-mi recomandati in privinta unei eventuale operatii.Va multumesc.

Raspunsul meu depinde de varsta pe care o aveti d-voastra. Daca teoretic estimati ca mai aveti de trait cel putin 20 de ani de acum incolo, operatia va fi utila pentru ca, oricum, gusa aceasta va creste si va comprima mai tare. Daca insa aveti boli colaterale agravante sau o varsta foarte inaintata, in principiu, gusa poate fi lasata pe loc.

Este posibil ca sarcinile d-voastra sa fi declansat fenomene de tiroidita cronica, ceea ce a tot limitat secretia de hormoni tiroidieni din propria glanda. Asa cum descrieti evolutia, cel mai probabil acesta ar fi diagnosticul cauzator al bolii d-voastra. Va recomand sa va dozati si ATPO. Din punct de vedere al tratamentului, doza de levothyroxina poate creste atat cat este nevoie pentru obtinerea unei stari normale a hormonilor circulanti si totodata cat nu cauzeaza inimii.. Este putin probabil ca tiroida d-voastra sa se regleze de la sine, iar in ceea ce priveste scaderea in greutate, acest lucru va fi benefic pentru restul organismului si practic nu va influenta evolutia tiroidei. Faptul ca ati luat 15-20 kg in ultimii 5 ani este datorat in primul rand alimentatiei, dar poate fi datorat intr-o mica masura si hipotiroidiei necorectate la timp. De aceea, urmariti functia tiroidei mai des si corectati-o in consecinta. Nu cred ca va ajunge la doze de 1000mcg pe zi, ci mai degraba trebuie urmarit daca nu cumva medicamentul pe care il luati nu este cel mai indicat. Mai exista produse de tipul novothyral sau se pot combina LMT4 cu medicamente cu T3.

Exista hiperparatiroidism cu calcemie normala, dar macar PTH-ul ar trebui sa fie crescut in aceasta situatie. Este posibil ca d-voastra sa fiti la debutul bolii si din aceasta cauza sa nu se vada ecografic si calciul sa il aveti normal. V-as recomanda sa faceti suplimentar o scintigrama paratiroidiana si daca rezultatul este tot negativ, sa urmariti in timp evolutia PTH-ului.

Propunerea care v-a fost facuta este absolut corecta, intrucat acest nodul nu va mai regresa niciodata si va avea doar tendinta de crestere. In cazul in care tiroida este extirpata total, functia acesteia poate fi suplinita cu euthyrox, care este hormon uman 100%. Cu privire la ingrasat, problema tine de alimentatie si nu de extirparea tiroidei. Asa cum probabil observati si d-voastra, exista oameni grasi fara ca acestia sa-si fi scos tiroida.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Parlog-Cristian Ana-Loredana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Dr. profesor Margit Serban / Foto: Agerpres Pe masura ce campania de strangere de fonduri a Fundatiei Salveaza Vieti devine mai publica, tot mai multi romani afla de sectia de oncopediatrie a spitalului Louis Turcanu din Timisoara. Si pe masura ce aceasta sectie devine mai cunoscuta, tot mai multa lume afla cine o conduce: doamna doctor Margit...
Cu circa 4-6 saptamani inainte de a pleca intr-o vacanta exotica, trebuie sa ne vaccinam impotriva bolilor ce pot aparea in tara respectiva, in cadrul unui centru international de vaccinari, a explicat Dr. Rodica Serban, medic medic primar epidemiolog si medic specialist boli infectioase si vaccinologie. Intr-un interviu pentru MedLive, aceasta e...
Mihaela Sahlean, psiholog MedLife, in dialog cu cititorii / Foto: MedLive.ro Din ce se compune Lumea virtuala a adultilor: e-mail, jocuri de strategie, Travian, WOW, bridge online, shopping prin mall-uri online (femeile?), informatii, fotografii, Google, Google Earth? Totul este facil, la indemana unui click. Cum interactioneaza pixelii sau...
Florin Amzica si Bogdan Florea O echipa de cercetatori romani si canadieni a publicat in aceasta saptamana, in revista stiintifica PLOS ONE, un studiu prin care anunta descoperirea unei stari de activitate electrica a creierului necunoscuta pana in prezent. Descoperirea poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a mortii...
Mecanismul biologic al arsurilor solare - raspunsul imun protector, dureros si de culoare rosie la radiatiile ultraviolete (UV) - este o consecinta a daunelor ARN-ului celulelor pielii, conform cercetatorilor de la Universitatea din California, San Diego. Constatarile lor deschid calea de a bloca, probabil, in cele din urma procesul inflamator,...