Publicat la: 
19/11/2018

cafea sanatate

Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne placa cafeaua. Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a detecta gustul amar al cafelei infata sa asocieze lucruri bune cu acesta, potrivit sciencedaily.com.

”Ar fi de asteptat ca persoanele care sunt extrem de senibile la gustul amar al cofeinei sa bea mai buna cafea. Totusi, prin studiul acesta am ajuns la rezultate opuse. Consumatorii de cafea dobandesc un gust si o capacitate de a detecta cofeina datorita stimularii pozitive invatate. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporita de a detecta aroma amara distincta a cofeinei invata sa asocieze lucruri bune cu aceasta”, explica Marilyn Cornelis, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Studiul a fost publicat in revista ”Scientific Reports” si a fost condus de ”Northwestern Medicine” si de ”QIMR Berghofer Medical Research Institute”, din Australia.

Persoanele care consuma multa cafea beau putin ceai.

O alta descoperire surprinzatoare a specialistilor a fost ca persoanele care consuma cantitati foarte mari de cafea nu beau ceai aproape deloc. Totusi, exista si exceptii. Oamenii care prefera aromele amare precum chinina si prop (un gust sintetic provenit din compusii din legumele crucifere), evita cafeaua. De asemenea, tot persoanele din aceasta categorie evita alcoolul, in special vinul rosu.

Constatarile sugereaza ca perceptia noastra asupra gustului amar, alaturi de genetica, influenteaza preferintele noastre pentru cafea, ceai si alcool.

Pentru a face acest studiu, oamenii de stiinta au utilizat ”randomizarea mendeliana”, o tehnica frecvent utilizata in epidemiologia bolilor, pentru a testa conexiunea dintre gustul amar si consumul anumit bauturi, utilizand datele a 400.00 de barbati si de femei din Marea Britanie.

”Gustul este studiat de o lunga perioada de timp, dar inca nu stim exact toate informatiile legate de mecanismul prin care functioneaza. Gustul este unul dintre simturile noastre, motiv pentru care este important sa il intelegem din punct de vedere biologic”, concluzioneaza Cornelis.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Medicina de familie, Medicina generala

Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Popescu Valentina Claudia
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Persoanele care beau mai multe cesti de cafea in fiecare zi au artere mai "curate" si evita astfel blocajul arterial - un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare -, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Coreea de Sud, informeaza BBC. Cercetatorii asiatici au monitorizat 25.000 de voluntari - femei si barbati - care...
Oamenii de stiinta de la Harvard au cercetat in ultimii ani beneficiile datorate consumului de cafea, puse in legatura cu descoperirea a 6 noi gene ale ADN-ului uman si confirmarea existentei a 2 gene descoperite anterior. Nurses Health Study este cel mai recent studiu efectuat in acest sens, a caror date arata beneficiile consumului de cafea in...
Cafeina are multe beneficii pentru sanatate, acest lucru fiind sustinut de numeroasele studii efectuate pana acum. O noua cercetare, publicata in revista Nature Neuroscience, arata ca o doza de cafeina, dupa o sesiune lunga de invatat, poate ajuta la stimularea memoriei pe termen lung. Echipa de cercetare, condusa de Daniel Borota de la...
Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne placa cafeaua. Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a...
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...