Publicat la: 
15/02/2017

De ce persoanele casatorite au un nivel mai mic de stres

Persoanele casatorite sunt mai sanatoase decat cele singure, divortate sau vaduve, potrivit studiilor realizate anterior, insa o noua cercetare releva prima dovada biologica ce explica modul in care casnicia influenteaza starea de sanatate si ii face pe oameni mai putin stresati.

In urma unui studiu publicat recent in jurnalul de specialitate 'Psychoneuroendocrinology', cercetatorii de la universitatea americana Carnegie Mellon au descoperit ca persoanele casatorite au un nivel mai scazut de cortizol, supranumit hormonul stresului, in comparatie cu indivizii necasatoriti, divortati sau vaduvi, informeaza Science Daily, citat de Agerpres.

Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamatia care, la randul ei, duce la aparitia si dezvoltarea unor boli.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au colectat, trei zile consecutiv, mostre de saliva de la 572 de adulti sanatosi cu varste cuprinse intre 21 si 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol. Rezultatele au aratat ca participantii la cercetare care erau casatoriti aveau un nivel redus al acestui hormon in comparatie cu cei necasatoriti, divortati sau vaduvi.

De asemenea, cercetatorii au comparat ritmul zilnic al cortizolului fiecarei persoane tinand cont de faptul ca, in mod obisnuit, nivelurile acestui hormon inregistreaza cel mai ridicat nivel la trezire si se reduc pe parcursul zilei. S-a observat ca persoanele casatorite inregistrau o scadere mai rapida a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inima si cu o rata mai mare de supravietuire in randul pacientilor diagnosticati cu cancer.

'Aceste informatii ofera o imagine importanta asupra modului in care relatiile sociale intime ne intra pe sub piele si ne influenteaza sanatatea', a declarat Sheldon Cohen de la Carnegie Mellon, director de laborator si coautor al studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie