Publicat la: 
21/02/2011
Dependenta de substante: o boala vindecabila in Marea Britanie, un blestem in Romania. Jurnalistul Rupert Wolfe Murray a discutat online cu cititorii

Rupert Wolfe Murray / Foto: HotNews (DP)

Alcoolic, dependent de droguri, de substante etnobotanice, de medicamente, de jocuri de noroc... Ce anume provoaca toate aceste adictii: un caracter slab, contextul social sau o tulburare neurobiologica? De raspunsul dat la aceasta intrebare de apropiatii dependentului depinde de multe ori succesul sau esecul terapiei. Familia si prietenii ar trebui sa fie un factor important de sprijin. In teorie. Realitatea este ca apropiatii dependentului au ei insisi nevoie de sprijin pentru a-si depasi anxietatea, confuzia sau furia. Solutia? Includerea familiei in terapie. O strategie care are succes in Marea Britanie, dar care in Romania e inca o pasare rara. Ce face sistemul britanic pentru familiile dependentilor si ce ar putea sa faca sistemul din Romania? Includerea familiilor in tratamentul adictiilor e o chestiune conditionata financiar, determinata de educatie? Rupert Wolfe Murray, jurnalist si reprezentant al clinicii de reabilitare britanice Castle Craig Hospital, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

  • Intalnirea s-a incheiat.
  • Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu am validat comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care consta in atacuri la persoana.

Realizator: Vlad Mixich.

Din 1998, Castle Craig Hospital a oferit tratament unui numar de peste 7000 de dependenti de alcool si droguri. Dintre acestia, peste jumatate reusesc si in prezent sa se abtina de la consumul acestor substante. Situat in Scotia, Castle Craig Hospital ofera peste 100 de locuri si este deservit de un numar de 27 de terapeuti si sapte medici. Recent, MedLife a incheiat un parteneriat cu spitalul britanic, in scopul de a largi aria de servicii de psihiatrie din portofoliul companiei.

Rupert Wolfe Murray, jurnalist, este reprezentantul Castle Craig Hospital in Romania.

Terapie de grup la Castle Craig / Foto: Castle Craig Hospital

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Stiu din experienta unei rude apropiate ca in afara de spitalizare cu tratamentul aferent in Romania nu se face prea mult.
Grupurile de AA ( pentru alccolism )sunt de recomandat dar ele sunt putine si pentru cineva din provincie sunt greu de accesat .
Mi se pare o idee buna includerea familiei in tratamentul codependentei dar prioritara este tratamentul dependentiei in grupuri de sprijin.
Intrebarea mea este urmatoarea :pe cand in Romania o abordare serioasa a acestei probleme care sa nu se limiteze numai la tratament chimic ?

Dincolo de utilitatea indoilenica a articolului, mai exista un aspect, acel al limbii romane (si nu, nu sunt Pruteanu).. Si ma refer explicit la cuvantul adictie. In prezentul context, este un neologism foarte nefericit, intrucat nu suna deloc bine in asociere cu celelalte cuvinte romanesti. Ma surprinde sa vad ca si cadre didactice de la universitati au adoptat acest termen, mai ales in conditiile in care termenul dependenta este mult mai clar, si exprima in context, mult mai bine, sensul frazei.

Metoda uzuala de a trata alcoolismul in Scotia este trimiterea la spital pentru cura de dezintoxicare. Este ieftin dar fara efect pe termen mediu pentru ca daca nu abordezi si problemele psihologice nu ai nicio sansa sa rezolvi ceva. De aceea la Castle Craig exista un program intreg dedicat terapiei de familie. Familiile sunt foarte afectate de comportamentul celui dependent si au si ele nevoie de ajutor. Cu terapia adecvata si familia poate deveni parte a solutiei. Dar nu e usor. Deloc. Cine stie cand aceasta abordare va deveni o practica in Romania? Exista aici atat de multe prioritati urgente in sistemul de sanatate... Dar grupurile de Alcoolici Anonimi sunt foarte eficiente si principiul de baza este ca un fost alcoolic il ajuta pe un alcoolic actual si nu exista costuri. Castle Craig a sprijinit cu cativa ani in urma stabilirea unui grup de "narcotici anonimi" aici in Bucuresti, pe acelasi principiu.

Bună ziua !
În România, este o predispoziţie greu de înţeles pentru mine, să cer impunerea unor măsuri şi responsabilităţi tot mai mult altor elemente decât direct celor implicate, prin măsuri directe...
Spun măsuri directe celui care ajunge în această "postură de dependent" sau afectat, de cine incitat, cu banii disponibili ai cui, în situaţii repetate de cine ?
Care măsuri directe ?
Prima, în momentul în care te-am primit în spital evaluez şi iau măsuri pentru recuperarea ta, apreciind că a fost o scăpare.
Dar a doua oară, cu acelaşi motiv, strict determinat de indiferenţa faţă de tine, care nu ai devenit, sau nu vrei să devii conştient de importanţa deciziei tale, privind nu doar prevenţia pentru sănătatea ta, cîât şi modul de a-ţi plăti astfel costurile intervenţiilor pentru refacere, de care tu nu ai grijă, iar eu colectivitate, trebuie să-ţi tolerez şi să-ţi plătesc costurile recuperatorii ale detaliilor indiferenţei, cu care tu întreţii relaţia cu tine dar şi cu mine, colectivitate care trebuie să te cointeresez, pentru a aprecia cu propriile responsabilităţi determinate şi de costurile plătite de tine, dacă mai eşti interesat să-ţi perpetuezi astfel urmările pentru sănătatea ta.
Mai mult, apar prin diferite căi, persoane care cer doar măsuri din partea statului, ca şi când implicatul, a căzut din cer şi trebuie să-l ajutăm necondiţionat, pentru că el este analfabet, nu a evoluat minimal şi nu este conştient sau responsabil pentru sine despre acest tip de solicitări de pe Tera.

Inteleg intrebarea dumneavoastra ca "de ce sa ii ajutam pe acesti oameni si care sunt cauzele prin care ajung ei consumatori?" In primul rand este foarte important sa intelegem ca dependenta este o boala. Nu ai niciun control asupra bolii. Exact cum un bolnav de cancer nu poate impiedica metastazarea bolii, nici un alcoolic nu poate stopa consumul de alcool. Aceasta contrazice vechiul argument ca persoana este "defecta" din punct de vedere moral. E o perspectiva din pacate comuna inca in Romania. Fiind vorba de o boala, stiinta medicala o studiaza si vine cu un tratament iar companiile de asigurari medicale ar trebui sa fie obligate sa acopere acest tratament pentru ca e vorba de o problema medicala. Dar toata lumea stie ca aici nu functioneaza companiile de asigurari. Dependenta este o boala si tocmai de aceea trebuie sa o vedem obiectiv si sa evitam reflexul de a arunca vina pe cineva. Intrebarea "de ce au devenit dependenti?" e foarte complexa dar datele sugereaza ca e vorba de o conexiune cu un trecut nefericit. Adica parinti cu probleme de dependenta, abuz, probleme de sanatate mentala, probleme de integrare sociala, samd.

Cine , unde, când şi de ce nu propunem societăţii, prin reprezentanţii bine intenţionaţi, fără prejudecăţi dar şi dezinteresat, acele variante viabil prelucrate dar de cine şi cât decontate, cu un plan strategic asumat, astfel încât să nu mai întreţinem perpetuarea elementelor, fără unităţi de măsură, când apar costurile.
Pare absurd, dar sunt persoane interesate pentru a întreţine incertitudini sau perpetuarea lor, pentru că trebuie să trăiască şi ei, nu se va opri viaţa tocmai atunci, indiferent de schimbare. Schimbare cu care sunt majoritatea de acord dar să nu plătească tocmai ei... ! Este loc de tot mai bine, pentru cine, cu privilegii, pentru cine cu privaţiuni !? Tot mai bine !

Buna ziua,

Ma voi referi la "etnobotanice"

Nu neg dramele individuale si familiare unde exista asemenea cazuri totusi am cateva intrebari:
1. Nu credeti ca mediatizarea excesiva, chiar daca pentru desfintarea acestor magazine, face de fapt reclama acestora?
2. Stiu ca exista asemenea magazine cam peste tot in lume. Credeti ca exista o metoda legala de a le opri? Ma refer la o legislatie care sa nu lase loc aparitiei produselor noi, sa nu poata fi contestata in justitie, etc, si mai mult decat atat sa reduca semnificativ numarul deceselor (de la 30 cat a fost anul trecut). Pentru mine randamentul unei masuri de acest gen s-ar vedea in numarul de decese/internari, nu in numarul de magazine din oras/online. Credeti ca e posibil?
3. Referitor la numarul deceselor...30 anul trecut din ce stiu din presa: Unde ne situam din acest punct de vedere in Europa/lume (per total si raportat la populatie)? Se poate dovedi o relatie directa intre numarul acestor magazine si numarul "accidentelor"?

Raspuns:
1. Da
2. Nu.
3: Nu se poate dovedi o asemenea relatie. De cand s-au interzis cateva substante etnobotanice, si s-au inchis in consecinta peste jumatate din magazine, numarul deceselor a crescut semnificativ. Solutia e legalizarea si controlul drogurilor usoare. Etnobotanicele sunt o porcarie; dar in lipsa de alte distracii unii trag pe nas si prenadex!

1. Cred ca magazinele sunt promovate pe principiul "din gura in gura", ceea ce e cea mai buna forma de comunicare. E bine ca ziare importante investigheaza aceasta problema pentru ca e una serioasa. Si e o problema noua si e evident ca e greu sa gasim o solutie. E nevoie de leadership pentru ca de fiecare data ce legislatia este scurtcircuitata, nu inteleg de ce politia nu confisca produsele din toate magazinele pentru a le analiza si identifica substantele. Din ceea ce inteleg, politia il lasa in pace. Am fost la Iasi la departamentul de urgenta si din 12 pacienti din pat, patru dintre ei aveau simptome de intoxicare cu etnobotanice. Dependentii mi-au spus ca aceste substante sunt mult mai periculoase decat heroina pentru ca e ca o ruleta ruseasca. Nimeni nu stie ce e in ele. Ca sa evite legea reteta acestor substante este tot timpul schimbata.

Nu mi-ati rapspuns la celelalte intrebari, puteti sa-mi dati un motiv?
Referitor la ce mi-ati raspuns: cred ca trebuie sa fim putin naivi sa credem ca se pot verifica toate substantele vandute, pot sa-mi deschid un magazin de materiale de constructii si sa am clienti anume pentru prenadez. Ce faceti in cazul asta?
Referitor la :12 pacineti din pat, 4 dintre ei... Si cum e situati asta? Simptomele specifice pt intoxicatie pot fi durerea de stomac, asta spune afirmatia dvs dar poate fi altceva. Ati vazut doar pe cati ii doare stomacul sau ati va zazut si ce era scris in biletele de iesire, sau nu v-a mai interesat? Aveti un studiu o comparatie cu vreo statistica? E grav sau nu 4/12? In intrebarile initiale atingeam acest aspect tocmai din cauza ca tot vad astfel de afirmatii dar nu stim care e gravitatea reala, afirmatia dumneavoastra pare fara valoare, pe unii poate sa-i sperie pe altii nu.
Ce zice un dependent despre heroina in comparatie cu etnobotanicele mi se pare pueril, nu puteti arunca asta in raspuns fara sa explicati, fara sa aduceti ceva argumente.
O zi buna!

Nu am informatii pentru a raspunde la toate intrebarile dumneavoastra care ridica probleme multiple, dar daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre substantele etnobotanice puteti sa-l contactati pe Tudor Ciuhodaru, un medic si un senator foarte activ in acest domeniu. Daca politia si autoritatile ar lua in serios aceasta problema ar putea inchide imediat afacerea cu etnobotanice, cum au facut cu celelalte droguri ilegale. Mi s-a spus ca motivele acestei situatii neclare sunt politice, dar nu am alte detalii.
Heroina este un drog cunoscut, un opioid si toate lumea ii cunoaste efectele. Heroina ca substanta este ingrozitoare datorita dependentei pe care o creeaza si care aduce mari probleme sociale si comportamentale. In timp ce etnobotanicele sunt o ruleta ruseasca. Probabil ca unele sunt "amuzante" dar altele sunt probabil foarte periculoase. Nimeni nu stie pentru reteta este schimbata intotdeauna.

btw...ruleta ruseasca nu e mai periculoasa decat un pistol cu 6 gloante (parca atatea sunt) pus la cap.

Intai de toate il salut pe Rupert si ma bucur ca il regasesc,peste ani,dupa o colaborare profesionala pe care am apreciat-o,in evaluarea progr. de finantare ale Comisiei Europene,acum 10-15 ani.
Pentru studentii mei,care urmeaza cursul "preventie,terapie si recuperare in adictii"m-ar interesa o prezentare succinta a modelului/abordarii terapeutice utilizate la CCH-Scotland,incluzand metodele,instrumentele,logistica.

Dr.Eugen Baican,Universitatea Babes-Bolyai
///
[Editat de MedLive.ro]

Chiar daca tratamentul in clinica pe care o reprezint e scump, noi dorim sa construim cadrul in Romania pentru a permite mai multor specialisti sa se formeze in terapia pentru dependenti. Suntem in discutii pentru organizarea unor seminarii cu MindCare, care este departamentul de psihiatrie al MedLife, si cu PsyMotion, care este o alta clinica specializata in dependente. Avem 27 de terapeuti la Castle Craig si ar fi bine daca am putea sa impartasim aici din experienta lor.

Ce se intreprinde in Marea Britanie pentru prevenirea initierii unor astfel de adictii (e. etnobotanice, alcool, jocuri de noroc, etc?

In Marea Britanie sistemul de preventie este slab in general. Exista o multime de campanii de educatie antidrog. Unele merg bine, dar foarte multi copii in U.K. au experimentat droguri. Exista o estimare ca o treime din adolescentii britanici au luat droguri. Publicul nu stie multe despre dependenta de substante etnobotanice si de jocuri de noroc. In general fiecare dependent de substante ajunge la un medic generalist care nu-i poate oferi intotdeauna un tratament adecvat pentru ca e vorba de o terapie complicata, scumpa si nu exista suficiente clinici dedicate. Spre exemplu in Scotia, sistemul de stat (NHS) nu trimite alcoolicii si dependentii de droguri la clinicile private pentru ca pe termen scurt costurile sunt prea mari. In schimb, medicii aleg optiunea substitutiei cu metadona care arata foarte bine in statistici dar cei care iau metadona devin dependenti de aceasta substanta. Vreau sa spun ca nici la noi, nici in Olanda (o tara luata drept exemplu) nu avem o solutie pentru dependenti. Dar exista centrele private care reusesc sa ofere o solutie (unul dintre ele este www.castlecraig.co.uk pe care il reprezint). Rata de recuperare a pacientilor aici este de 50%, in timp ce cu metadona este sub 1%.

La Sibiu, exista deja doua grupuri de sprijin, unul pentru fosti consumatori si altul (Grup de sprijin Aspera) pentru familie. Amandoua sunt coordonate de un psiholog cu experienta in domeniul terapiei dependentelor. La aceste grupuri membrii familiei invata sa relationeze cat mai sanatos cu persoanele dependente astfel incat persoanei dependente sa-i fie mult mai usor sa mentina abstinenta. Per ansamblu, discutiile urmaresc restabilirea unor relatii sanatoase (comportamental, afectiv si atitudinal) intre toti membrii familiei. Relatiile sanatoase sunt un suport solid si benefic pentru abstinenta (neconsumul) unei persoane.
Pe de alta parte, in Romania exista cateva centre private sau ONG-uri care ofera servicii de tratament pentru dependenti si familie. Vezi Crucea Albastra, Mana Deschisa, Programul Sf. Dimitrie Cluj, etc. (mai multe pe www.rosaac.ro)
Asadar, nu suntem chiar asa de inapoiati pe cat cred unii, si deci nu e nevoie sa reinventam apa calda. Avem centre putine, e adevarat, dar le avem si se vor face si altele. Familia este inclusa in aceste programe de terapie.
Nu ne ramane decat sa nu ne mai plangem atat, sa ridicam capul si sa privim in jur la oferte. Are balta peste.
Ganduri de bine,
Alex

Sunt incintat sa aud de centrele din Sibiu si nu vreau sa zic ca situatia e mai buna in UK, pentru ca nu e adevarat. Avem un centru foarte bun, dar sistemul nu merge deloc bine pentru dependenti, si nu stiu unde merge bine de fapt. Ce lipseste in Romania sunt mai mult asociatile AA (Alcoolici Anonimi) care ar trebui facute in fiecare cartier de catre fostii dependenti. As vrea sa vizitez centrul acesta de la Sibiu... cu respect.

Sunt un alcoolic abstinent cu mai mult de 6 luni de abstinenta. Pot spune ca am depasit momentul insa sunt dezamagit de felul in care in romania este perceputa aceasta boala. Nu m-am putut bucura nici macar de intelegerea familiei mele care a crezut pana la sfarsit ca intretinerea adictiei este un gest deliberat. Am reusit sa ies singur din capcana asta si nu stiu cati mai au sansa mea in situatia in care am fost. Sunt inca buimac. Daca citeste cineva care este in situatia in care am fost eu sfatul meu este ca daca continui sa te ridici de fiecare data cand ai cazut - pana la urma vei reusi sa stai in picioare...

I am in admiration of you managing to beat your addiction. You deserve congratulations for emerging victorious from a terrible battle. You also write very clearly and I'm sure there are lots of people who would like to read more about your experiences. Maybe Hotnews would be interested in publishing your story?

Cine plateste pentru centrele in care se reabiliteaza dependentii? In UK sunt centre de stat sau particulare? Cat costa (aproximativ) un tratament si cat trebuie pacientul sa stea (in medie)? In Romania cred ca e dificil de acoperit astfel de cheltuieli din bugetul de stat care e foarte stramtorat, dar nu se face nici mare lucru pentru preventie.

Costul tratamentului la Castle Craig este 20.000 lire sterline pentru ciclul de sase saptamani. Stiu ca e mult pentru romani. In mod normal ar trebui sa fie acoperite de asigurarile medicale si foarte multi clienti vin din Olanda unde nu au astfel de centre si ei pot merge in alte tari UE pentru terapie daca aceasta nu e disponibila in tara natala. Similar, cetatenii romani, cetateni UE, in teorie, ar putea solicita tratament in Scotia, dar stim bine ca in practica lucrurile nu functioneaza asa. Celalalt tip de pacienti au costurile acoperite de fondurile private de asigurari daca au prinsa patologia psihiatrica. Exista cativa pacienti care-si permit sa plateasca personal costurile, dar si in Marea Britanie asta e rar. Nu cred ca statul are clinici rezidentiale precum Castle Craig, care are peste 100 de paturi.

Bună ziua,
Când bugetul de Stat, alocat Sanătății, nu suportă cheltuielile curente de ce trebuie să ”prindă” în grilă și alți pacienți? unui muncitor trebuie să i se acorde asistența medicală legalăș însă de ce trebuie să plătim tratamentul unuia care se droghează numai pentru că nu știe să își ocupe timpul cu ceva util?
Categoric că există un teribilism al vârstei, însă exemplarele nereușie ale speciei umane trebuiesc izolate și evident lăsate să moară; banii pentru tratamentul unui drogat, sau alcoolic, pot fi foarte bine folosiți în măsuri mult mai eficiente, ca de exemplu expunerea și prevenția în mediul audio-tv.
Greșelile unor indivizi iresponsabili nu trebuie să se răsfrângă asupra nivelului de viață a celorlalți membrii ai societății.
Banii aruncați aiurea de un drogat, pt fi donați foarte bine unei biserici, sau unui cămin de bătrâni, sau cămin de orfani.
Dacă individul preferă, din varii motive, să își facă singur rău, este numai alegerea lui și trebuie să suporte consecințele.

Puteti aplica acelasi argument la o multime de probleme de sanatate. Nu se spunea acelasi lucru despre SIDA, atunci cand epidemia a aparut prima data? Daca vorbim despre partea economica, sunt multe argumente puternice pentru a investi intr-un astfel de tratament. In Scotia se estimeaza ca 20% din populatie este afectata de comportamentul unui dependent si asta aduce costuri economice. Stresul si presiunea cauzata de astfel de probleme aduc mari costuri economice; ascunse, dar mari. Prin urmare, daca ii tratam pe acesti pacienti ii transformam din povara economica in indivizi folositori pentru societate. Si mai e vorba si despre familiile acestora, care sunt afectate... Ganditi-va la toti alcoolicii si dependentii care s-au recuperat si au vieti productive.

inteleg ca invitatul este si jurnalist, si reprezentant al unei clinici. cum se impaca cele doua roluri? scrie articole despre domeniul medical? daca da, atunci cum ramane cu obiectivitatea? daca nu, atunci de ce a ales sa reprezinte acea institutie?

M-ati prins. Ma bucur ca sunt prezentat ca jurnalist pentru ca nu vreau ca cineva sa creada ca sunt medic sau terapeut. Avantajul jurnalistului este ca noi putem comunica intr-un fel comprehensibil majoritatii oamenilor. Dupa cum bine stiti medicii pot fi foarte greu de inteles si unele studii pe care le-am citit despre toxicomanii sunt greu de inteles chiar si pentru mine. Asadar joc rolul unui filtru. Expertii tind sa comunice in limbajul specialitatii lor cu o multime de termeni tehnici, intr-un jargon de specialitate. Si aceasta e un avantaj in profesie dar creeaza o bariera intre experti si oameni. Si e in special o problema in Romania pentru ca romanii par sa fie rusinati sa spuna "nu inteleg". Mie nu-mi este niciodata rusine sa spun "nu am inteles asta, puteti va rog sa-mi explicati". Sunt bucuros sa spun ca stiu putine inca despre toxicomanii. E un subiect urias. Dar avantajul meu ca jurnalist e ca stiu care sunt punctele importante relevante pentru public. Celalalt adevar este ca media in general nu se descurca prea bine si trebuie sa fac si munca de PR. Sunt mandru sa reprezint aceasta institutie pentru ca eu chiar cred ca e printre cele mai bune in Europa. Oamenii care lucreaza acolo chiar cred in ceea ce fac. Daca pot ajuta cateva persoane cu astfel de probleme in Romania, ar fi o mare satisfactie pentru mine.

cum ati ajuns sa faceti PR pentru o clinica de rehab? aveti experiente personale legate de acest subiect?

Incep prin a va felicita pentru succesele inregistrate pana in prezent si pentru dorinta de a impartasi experienta acumulata. As dori, daca se poate, sa spuneti putin mai mult despre urmatoarele subiecte:
-spuneti „iar companiile de asigurari medicale ar trebui sa fie obligate sa acopere acest tratament pentru ca e vorba de o problema medicala”. Absolut de acord, este o problema medicala. la dumneavoastra sistemul de asigurari acopera aceasta afectiune si daca da, care este pachetul de servicii acoperit?
-in prezent un utilizator „clasic” de heroina este din ce in ce mai rar (cel putin in Romania). Problema care este mult mai vizibila si pentru care exista putina experienta practica este cea consumului de „etnobotanice”. Ati avut pacienti cu consum cu substante psihoactive de acest fel (AFT)? Care a fost abordarea acestora?
-spuneti despre cei care iau metadona „ca devin dependenti de aceasta substanta”. Nu contest aceasta afirmatie per se insa cred ca rupta dintr-un context mai larg care readuce in discutie comparatia dintre eficienta detox-ului si a tratamentului de substitutie. Desigur reprezinta o alta abordare decat cea a Organizatiei Mondiala a Sanatatii. Aveti dovezi reprezentative pentru a contesta abordarea OMS care afirma ca in baza a mai mult de 40 de ani de cercetari tratamentul de substitutie, si in mod specific cel cu metadona, are rata cele mai mare de eficienta? Oricum si in cazul tratamentului substitutiv recomandarea OMS este pentru o abordare complexa, vizand asistenta sociala, psihoterapia, implicarea familiei si a comunitatii.
-spuneti de tratamentul oferit de Castle Craig Hospital unui numar de peste 7000 de dependenti de alcool si droguri si de rezultatul imbucurator ca peste jumatate reusesc si in prezent sa se abtina de la consumul acestor substante. Puteti detalia? cati dintre acestia sunt consumatori de droguri si cati de alcool, care este drogul principal in cazul consumatorilor de droguri, care a fost rata de recadere, care este numarul celor care sunt abstinenti si de cat timp sunt abstinenti?

Va multumesc, Dr. Mihai Corciova, psihoterapeut ANIT

Raspunsul lui Rupert Wolfe Murray:

1. My comment about health insurance is also addressed to health insurers in UK where the cost of addiction treatment is usually NOT included. This is a real problem as health insurers can often avoid these costs and this is surely unethical. But I really don't know much about the insurance sector so I can't comment much here. Actually I do want to find out more about health insurance so if you or anyone else reading this can advise me please get in contact via Hotnews.

2. I'm interested to hear that the number of heroin addicts is in decline. I was involved in writing about this story (and the ending of the needle exchange programme) for the international press and I got the impression from the NGOS that work with addicts that there are a lot of heroin addicts. I don't know if we have had etnobotanice addicts at Castle Craig but I will find out. Actually I don't know much about the patients who go through Castle Craig as the are so careful about confidentiality.

3. The best source I can give for the methadone question is the Glaswegian professor of drug misuse and research, Professor Neil McKeganey and here is a relevant link: http://www.gla.ac.uk/departments/drugmisuse/drugoutcomeresearchinscotlan...
I'm sure you know a lot more than me about methadone but what I've picked up from reading McKeganey and others is that the British government "massages" the figures to show great success with methadone, and he challenges the terms of this success (from what I understand if they come off heroin they are considered a success and if they stay on methadone that too is a success...so the whole system is wrong. There is an excellent report in Addiction Today about how the British govt massage their statistics in this regard: http://www.addictiontoday.org/addictiontoday/2010/10/dodgy-dossier-3-nta...
The other thing I know about methadone treatment is that it's supposed to come with a complex package of community based therapy, in which methadone is just a part. What I hear from Scotland (and Romania) is that the therapy side of the methadone treatment package simply does not happen -- too expensive, too complicated; much easier just to hand out the drugs. In Scotland they spend more than 75% of their annual anti drug budget on buying methadone -- so it's a good deal for the drug companies (who have a good lobby and can fund some research which supports their case).

4. I don't have the detailed answers from Castle Craig but I can refer you to the research section of our website where you will find the relevant information (look at the "Outcomes for the Cocaine Addicted Patients" and the other "follow up studies"

Thank you for your reply, I really do appreciate it
1. I do believe that we share somehow the same belief: as long as an Insurance System does not acknowledge, by allocating adequate financial resources for services, that addiction is a chronic mental disease, what it can be expected to be the general perception on addiction but a large variety of subjective opinions. Seems that you are facing some of the problems that we also do.
2. I did not say that is declining and probably I made myself not clear enough. I was saying that a “simple” addiction with heroin only is a “rara avis”, with whom the staff are knowing what to do. Most the cases that are arriving in the late period to emergency are for mixed consumption or ATS only. There is, of course, a lot of injecting drug users that are in terrible need for harm reduction services but they do not inject only heroin. So, my statement was not on the size of the heroin population.
We do care also about confidentiality and very careful that the date/information not to be linked with any name/persons. There is a whole system and date are used for programming and M&E
3. Thank you for sharing important resources/materials. I will quote from the Glaswegian Professor Neil McKeganey (http://www.gla.ac.uk/departments/drugmisuse/drugoutcomeresearchinscotlan...): “Methadone maintenance is the most effective treatment for reducing the frequency of heroin use, but it is not effective in promoting abstinence, for which goal residential rehabilitation appears to be the most effective treatment. A ‘mixed economy’ of drug treatment facilities is therefore necessary with residential rehabilitation facilities available for drug users willing and able to achieve abstinence and methadone maintenance (or similarly effective substitute prescribing) available to achieve public health harm reduction goals for others”. This shows the concept that each service is developed in accordance with its goal and goals can be very different for each individual and in accordance with his/her stage on the cycle of change. That is why I still consider that your statement on methadone does not reflects in an objective manner the scientific evidences. Please see also the WHO “ATLAS on Substance Use (2010) - Resources for the prevention and treatment of substance use disorders” http://www.who.int/substance_abuse/publications/treatment/en/index.html
I do agree that “methadone treatment is that it’s supposed to come with a complex package” and the fact that it is not always happening like that. However, the Romanian legislation is requiring this and in some institutions, it is happening.

4. Thank you, I will have a close look on it.

Dr. Mihai Corciova, Psihoterapeut, ANIT

I really appreciate your reply too and accept that I have probably been too critical of methadone, which I know does play an important role. That quote you found from McKegany is very interesting as it sums up how we see things -- there should be a mixed economy of treatments available. But in Scotland McKegany suggested (in another study) that only about 0.5% of addicts were given the option of residential treatment. So the issue is that almost all the state's drug-rehab resources are being poured into methadone maintenance (and from what I've heard the folks who get methadone from chemist shops don't get any of the community based therapy they are supposed to)....

As you say "only about 0.5% of addicts were given the option of residential treatment" leads us again to financial issues. Methadone itself is cheap but providing it within the right accompanying services, it is quite expensive (see your costs). More, like any drug (for ex. nasal ephedrine that in chronic use can lead to tolerance and dependence) methadone has to be used within a qualified treatment framework developed on individual basis. Any misuse is supporting all rumors (mostly related to the "street methadone") and transferring these rumors on the substitution therapy, especially with methadone. Agree, there" there should be a mixed economy of treatments available" and these should address the need for each individual, need that is not mandatory abstinence, which is the final overall goal of all interventions. I am looking foreword to see more available services in Romania and I congratulate and wish success to the initiators.

I'm sure you're right about methadone and I defer to your experience, and I also agree that it is not good to advocate "mandatory abstinence" -- which is very damaging. Abstinence has to be 100% voluntary in order to be effective and the various 12 step/Minnesota Method treatments are based on that voluntary approach. There is some "mandatory abstinence" still going on in the world when addicts are sent to jail or hospital, but as you know the effects are very short term and in the case of prison counter-productive

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihologie clinica

Articole similare

Inimile barbatilor si femeilor imbatranesc diferit, potrivit unui studiu publicat marti in revista americana "Radiology", informeaza agentia France Presse, citata de Agerpres.Studiul nu explica cauzele acestor variatii, dar ar putea arunca o lumina asupra diferitelor forme de insuficienta cardiaca la ambele sexe si ar putea duce la...
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters. Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca...
Fiecare dintre noi are undeva pe piele, mai ascunsa sau la vedere, o cicatrice care il supara: dupa varicela, dupa acnee, " semne de buna purtare " sau cicatrici post-operatorii, sau , mai grav si mai dramatic, cicatrici grave post arsura sau post accidente. Unele ne mutileaza si ne limiteaza miscarile, altele aproape nu se mai vad dar...
Micul dejun/ Foto: MorgueFile.com Mic-dejunul este sursa de energie pentru intreaga zi, asa incat, indiferent cat de aglomerate ar fi diminetile, hrana nu trebuie sa lipseasca din prima parte a zilei, daca vrem sa avem avem un stil de viata sanatos. De asemenea, este important sa stim cum ne luam cel mai bine aportul de energie din alimentele...
Sexul intareste sistemul imunitar / Foto: PhotoXpress Cand te gandesti la o noapte de pasiune sigur nu iti sta mintea la beneficiile asupra sistemului imunitar sau la mentinerea greutatii. Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca sexul are numeroase efecte pozitive asupra sanatatii. Sexul ne elibereaza de stres Sexul scade tensiunea arteriala si...