Publicat la: 
25/04/2019

Majoritatea pacientilor de peste 75 de ani care au suferit un atac de cord nu opteaza pentru o procedura de desfundare a arterelor blocate, comparativ cu persoanele mai tinere. Totusi, varstnicii au sase mai mari sa supravietuiasca cand aleg sa urmeze aceasta procedura, numita interventie coronariana percutanata.

Varstnicii de peste 75 de ani reprezinta o grupa de varsta care, pana in anul 2050, va ajunge sa fie 11,5% din populatia Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu se stiau foarte multe despre posibilele beneficii ale desfundarii arterelor in urma unui atac de cord. Procedura medicala presupune introducerea unui cateter cu un balon deflatat in varf in artera. Balonul este umflat, iar segmentul ingustat se largeste. Apoi, balonul este deflatat, un stent este infasurat in artera ingustata si cateterul este indepartat.

”Stim ca aceasta procedura este sigura, eficienta si ca imbunatateste supravietuirea globala si bunastarea adultilor tineri care au suferit un atac de cord. Varstnicii au mai multe nevoi medicale, mai complexe si traiesc cu diferite sindroame, cum ar fi fragilitatea, conditii cronice multiple, insuficienta cognitiva si iau multe medicamente. Din cauza acestor complicatii, sunt exclusi din studiile clinice care testeaza terapii precum desfundarea arterelor, astfel ca aceasta varianta nu a fost evaluata in intregime”, spune Abdulla A. Damluji, autorul studiului.

Echipa de cercetatori a studiat dosarele medicale a aproape 470.000 de pacienti in varsta, care au fost internati in spitalele din Statele Unite ale Americii in urma unui atac de cord, intre anii 2000 – 2016. I-au impartit in trei grupe, intre 75 – 79 de ani, intre 80 – 84 de ani si peste 85 de ani.

Ce au descoperit specialistii?

  • Grupul +85 de ani au avut cele mai mult boli cand au fost internati pentru primul atac de cord. De asemenea, au avut cel mai ridicat risc de a deceda in spital, cu o rata de 13%, comparativ cu adultii din grupul 75 – 79 de ani, care au avut o rata de 8%.
  • Procedura de desfundare a arterelor a fost efectuata la 38% dintre pacientii din grupul 75 – 79 de ani si la 20% dintre pacientii cu varsta de peste 85 de ani.
  • Utilizarea procedurii in randul pacientilor de peste 85 de ani, in urma unui atac de cord, a crescut de-a lungul timpului. In anul 2000, doar 10% dintre ei au optat pentru procedura, pe cand in anul 2016 procentul a ajuns la 25%. In acest interval, riscul decesului a scazut, de la 17% in anul 2000, la 11% in anul 2016.
  • Mortalitatea a scazut cu 53% in randul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 75 si 79 de ani, care au urmat procedura, comparativ cu un grup de control care nu a optat pentru desfundarea arterelor. De asemenea, mortalitatea a scazut cu 49% in categoria 80 – 84 de ani si cu 42% in grupul celor de peste 85 de ani. Asta inseamna ca pentru fiecare 1000 de cazuri, au fost salvate 49, 53, respectiv 54 de oameni.

”Incercam sa introducem aceasta procedura si in randul varstnicilor cat mai mult. Chiar daca este o categorie complexa, se pare ca beneficiile sunt substantiale. Ramane o provocare metoda prin care se va evalua daca procedura este o necesitate sau nu. In cazul in care o procedura inutila are loc, fie nu se schimba nimic, fie se ajunge la complicatii neasteptate”, spune Mauro Moscucci, de la Spitalul Sinai din Baltimore.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Kulcsar Iulia-Daniela
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist...
Spataru Dan-Victor ,Medic Primar, Medic Primar
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Oamenii de stiinta sustin ca pacientii care au suferit un atac de cord se pot intoarce la munca daca isi doresc, fara sa le fie viata pusa in pericol, potrivit escardio.org. ”Dupa un atac de cord, se intampla foarte rar ca pacientul sa nu isi mai poata indeplini sarcinile anterioare, chiar si cand vine vorba de munca grea”, spune Rona Reibis, de...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Menopauza timpurie, asociata cu probleme cardiace / Foto: PhotoXpress Femeile care intra in perioada de menopauza devreme, inainte de varsta de 46 de ani, prezinta de doua ori mai multe riscuri de a suferi un atac de cord sau alt accident cardiovascular, sustin cercetatorii citati de Reuters. Riscul este la fel de mare si in cazul femeilor care...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Colesterolul nu se poate dizolva in sange. El trebuie sa fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scazuta(LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau". Pe de...
Durerile de dinti pot ascunde afectiuni grave / Foto: Sxc.hu De cele mai multe ori, durerile de dinti sunt privite ca ceva obisnuit. Foarte multi oameni au tendinta sa le ignore si nu ajung la medicul stomatolog decat atunci cand durerile devin insuportabile. Daca acestea persista o perioada mai indelungata sau simtiti dureri puternice atunci...