Publicat la: 
25/04/2019

Majoritatea pacientilor de peste 75 de ani care au suferit un atac de cord nu opteaza pentru o procedura de desfundare a arterelor blocate, comparativ cu persoanele mai tinere. Totusi, varstnicii au sase mai mari sa supravietuiasca cand aleg sa urmeze aceasta procedura, numita interventie coronariana percutanata.

Varstnicii de peste 75 de ani reprezinta o grupa de varsta care, pana in anul 2050, va ajunge sa fie 11,5% din populatia Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu se stiau foarte multe despre posibilele beneficii ale desfundarii arterelor in urma unui atac de cord. Procedura medicala presupune introducerea unui cateter cu un balon deflatat in varf in artera. Balonul este umflat, iar segmentul ingustat se largeste. Apoi, balonul este deflatat, un stent este infasurat in artera ingustata si cateterul este indepartat.

”Stim ca aceasta procedura este sigura, eficienta si ca imbunatateste supravietuirea globala si bunastarea adultilor tineri care au suferit un atac de cord. Varstnicii au mai multe nevoi medicale, mai complexe si traiesc cu diferite sindroame, cum ar fi fragilitatea, conditii cronice multiple, insuficienta cognitiva si iau multe medicamente. Din cauza acestor complicatii, sunt exclusi din studiile clinice care testeaza terapii precum desfundarea arterelor, astfel ca aceasta varianta nu a fost evaluata in intregime”, spune Abdulla A. Damluji, autorul studiului.

Echipa de cercetatori a studiat dosarele medicale a aproape 470.000 de pacienti in varsta, care au fost internati in spitalele din Statele Unite ale Americii in urma unui atac de cord, intre anii 2000 – 2016. I-au impartit in trei grupe, intre 75 – 79 de ani, intre 80 – 84 de ani si peste 85 de ani.

Ce au descoperit specialistii?

  • Grupul +85 de ani au avut cele mai mult boli cand au fost internati pentru primul atac de cord. De asemenea, au avut cel mai ridicat risc de a deceda in spital, cu o rata de 13%, comparativ cu adultii din grupul 75 – 79 de ani, care au avut o rata de 8%.
  • Procedura de desfundare a arterelor a fost efectuata la 38% dintre pacientii din grupul 75 – 79 de ani si la 20% dintre pacientii cu varsta de peste 85 de ani.
  • Utilizarea procedurii in randul pacientilor de peste 85 de ani, in urma unui atac de cord, a crescut de-a lungul timpului. In anul 2000, doar 10% dintre ei au optat pentru procedura, pe cand in anul 2016 procentul a ajuns la 25%. In acest interval, riscul decesului a scazut, de la 17% in anul 2000, la 11% in anul 2016.
  • Mortalitatea a scazut cu 53% in randul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 75 si 79 de ani, care au urmat procedura, comparativ cu un grup de control care nu a optat pentru desfundarea arterelor. De asemenea, mortalitatea a scazut cu 49% in categoria 80 – 84 de ani si cu 42% in grupul celor de peste 85 de ani. Asta inseamna ca pentru fiecare 1000 de cazuri, au fost salvate 49, 53, respectiv 54 de oameni.

”Incercam sa introducem aceasta procedura si in randul varstnicilor cat mai mult. Chiar daca este o categorie complexa, se pare ca beneficiile sunt substantiale. Ramane o provocare metoda prin care se va evalua daca procedura este o necesitate sau nu. In cazul in care o procedura inutila are loc, fie nu se schimba nimic, fie se ajunge la complicatii neasteptate”, spune Mauro Moscucci, de la Spitalul Sinai din Baltimore.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Unele dureri nu trebuie ignorate / Foto: EveryStock Cine a inventat termenul de "rau necesar" probabil s-a gandit la durere. Nimeni nu si-o doreste, insa e modul prin care organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula. Probabil ca fiecare isi cunoaste propriul organism suficient de bine incat sa stie cand o durere este trecatoare,...
Dependenta de nicotina / Foto: Reuters Practica fumatului a aparut in urma cu aproximativ 7.000 de ani. Societatea a privit acest obicei mai intai ca pe unul vulgar, apoi ca pe un mod sofisticat de a petrece timpul liber. Abia in ultimele decenii, fumatul a inceput sa fie vazut din ce in ce mai mult ca o activitate care dauneaza grav sanatatii...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie. ”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de...
Specialistii au demonstrat, prin studii anterioare, ca alimentele bogate in grasimi nesaturate ar putea ajuta organismul in lupta impotriva bolilor cardiovasculare, dar, pana acum, nu se stia exact de ce au acest rol benefic. Un nou studiu, publicat in ”Nature Communications”, ofera explicatia, potrivit eurekalert.org. Apolipoproteina A-IV,...