Publicat la: 
13/08/2018

diabet

Femeile care dezvolta diabet de tip 1 inainte de varsta de 10 ani mor cu aproximativ 18 ani mai repede decat cele care nu sufera de diabet. Barbatii pierd, in medie, 14 ani din viata, iar viata pacientilor diagnosticati intre 26 si 30 de ani este redusa cu 10 ani, potrivit unui nou studiu publicat in revista ”The Lancet”, scrie alphagalileo.org.

”Aceste rezultate sugereaza ca trebuie sa facem un efort si mai mare pentru a trata pacientii diagnosticati la o varsta frageda, doar in acest mod fiind posibil sa reducem riscurile complicatiilor si mortii premature”, spune Araz Rawshani, cercetator la departamentul de medicina interna al academiei Sahlgrenska.

Cercetarea s-a bazat pe datele a 27.195 de persoane cu diabet zaharat de tip 1, fiind urmarite pe o perioada de 10 ani. Acestea au fost comparate cu rezultatele a 135.178 de persoane sanatoase, fiind pastrate aceleasi caracteristici privind sexul, varsta si resedinta.

Diabetul de tip 1 si speranta de viata

Specialistii stiau deja ca diabetul zaharat de tip 1 este asociat cu o speranta de viata mai mica, dar, pana in prezent, nu se stia daca genul si varsta la care a debutat boala influenteaza speranta de viata si riscul bolilor cardiovasculare.

Cei care au fost diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 inainte de varsta de 10 ani prezinta o probabilitate de 30 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cei sanatosi.  In cazul celor diagnosticati intre 26 si 30 de ani, factorul de risc a mai crescut cu 6. Una dintre cele mai mari cresteri s-a inregistrat in cazul femeilor, ele prezinta o probabilitate de 90 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cele santoase daca au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 inainte de 10 ani.

Supravietuirea depinde, in mare masura, de gen si de varsta la care pacientul a dezvoltat boala

”Prin acest studiu vrem sa subliniem importanta ingrijirii individualizate. Stim cu siguranta ca, daca tinem sub control nivelul zaharului din sange la acesti pacienti, putem diminua considerabil riscul bolilor cardiovasculare. Este important sa luam in considerare atat dovezile bazate pe medicamente, cat si dovezile moderne, bazate pe tehnologie, pentru masurarea nivelului de zahar din sange si pentru administrarea insulinei la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 la o varsta frageda. In ultimele decenii s-au facut progrese remarcabile. Diabetul zaharat de tip 1 are, in prezent, instrumente moderne de monitorizare a glucozei si de administrare a insulinei. Cei care sufera de aceasta boala se vor bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa in anii ce urmeaza sa vina”, declara Araz Rawshani.

Diabetul zaharat de tip 1 este una dintre cele mai frecvente boli cronice care afecteaza copiii din Suedia, majoritatea fiind diagnosticati intre 10 si 14 ani. Numarul este in crestere, iar procentul este printre cele mai ridicate din lume, Suedia fiind a doua tara, dupa Finlanda, cu un numar intre 50.000 si 60.000 de persoane afectate.

”Din perspectiva pacientilor, acest studiu este foarte important. Acum putem raspunde la anumite intrebari legate de posibile complicatii si de speranta de viata la care, inainte, nu eram capabili sa raspundem. Avem dovezi solide care demonstreaza ca supravietuirea depinde, in mare masura, de gen si de varsta la care pacientul a dezvoltat boala”, concluzioneaza Araz Rawshani.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Diabetul de tip 1 este diabetul insulino-dependent / Foto: Photoxpress Printre cele mai de succes incercari de a vindeca diabetul se numara alotransplantul de celule Langerhans de la un donator uman sanatos la un pacient cu diabet zaharat, conform The Islet Fundation. Problemele sunt multe in acest caz, insa cercetatorii au reusit sa le inlature...
Diabetul de tip 1 - insulino-dependent / Foto: Photoxpress In prezent, in lume sunt 246 de milioane de persoane care sufera de diabet, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite boli cronice ale zilelor noastre, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Complicatiile bolii duc, anual, la decesul a 3,2 milioane de oameni pe intregul glob fiind...
Femeile care dezvolta diabet de tip 1 inainte de varsta de 10 ani mor cu aproximativ 18 ani mai repede decat cele care nu sufera de diabet. Barbatii pierd, in medie, 14 ani din viata, iar viata pacientilor diagnosticati intre 26 si 30 de ani este redusa cu 10 ani, potrivit unui nou studiu publicat in revista ”The Lancet”, scrie alphagalileo.org...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Gothenburg au condus un nou studiu, prin care au analizat asocierea dintre nivelurile de glucoza din sange si riscurile privind afectarea organelor in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1. La cercetare, publicata in revista ”British Medical Journal”, au participat peste 10.000 de adulti...
Aplicatia are ca scop sa ii ajute pe tineri atunci cand consuma alcool prin furnizarea de informatii esentiale despre modul in care alcoolul le poate afecta corpul si despre cantitatea de alcool considerata a fi sigura pentru sanatate. The Type 1 Diabetes Friend: Alcohol Guide ofera si consiliere cu privire la ceea ce ar trebui sa faca...