MEDICINA GENERALA

13 August 2018

Diabetul precoce de tip 1 poate scurta viata femeilor cu 18 ani

diabet

Femeile care dezvolta diabet de tip 1 inainte de varsta de 10 ani mor cu aproximativ 18 ani mai repede decat cele care nu sufera de diabet. Barbatii pierd, in medie, 14 ani din viata, iar viata pacientilor diagnosticati intre 26 si 30 de ani este redusa cu 10 ani, potrivit unui nou studiu publicat in revista ”The Lancet”, scrie alphagalileo.org.

”Aceste rezultate sugereaza ca trebuie sa facem un efort si mai mare pentru a trata pacientii diagnosticati la o varsta frageda, doar in acest mod fiind posibil sa reducem riscurile complicatiilor si mortii premature”, spune Araz Rawshani, cercetator la departamentul de medicina interna al academiei Sahlgrenska.

Cercetarea s-a bazat pe datele a 27.195 de persoane cu diabet zaharat de tip 1, fiind urmarite pe o perioada de 10 ani. Acestea au fost comparate cu rezultatele a 135.178 de persoane sanatoase, fiind pastrate aceleasi caracteristici privind sexul, varsta si resedinta.

Diabetul de tip 1 si speranta de viata

Specialistii stiau deja ca diabetul zaharat de tip 1 este asociat cu o speranta de viata mai mica, dar, pana in prezent, nu se stia daca genul si varsta la care a debutat boala influenteaza speranta de viata si riscul bolilor cardiovasculare.

Cei care au fost diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 inainte de varsta de 10 ani prezinta o probabilitate de 30 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cei sanatosi.  In cazul celor diagnosticati intre 26 si 30 de ani, factorul de risc a mai crescut cu 6. Una dintre cele mai mari cresteri s-a inregistrat in cazul femeilor, ele prezinta o probabilitate de 90 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cele santoase daca au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 inainte de 10 ani.

Supravietuirea depinde, in mare masura, de gen si de varsta la care pacientul a dezvoltat boala

”Prin acest studiu vrem sa subliniem importanta ingrijirii individualizate. Stim cu siguranta ca, daca tinem sub control nivelul zaharului din sange la acesti pacienti, putem diminua considerabil riscul bolilor cardiovasculare. Este important sa luam in considerare atat dovezile bazate pe medicamente, cat si dovezile moderne, bazate pe tehnologie, pentru masurarea nivelului de zahar din sange si pentru administrarea insulinei la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 la o varsta frageda. In ultimele decenii s-au facut progrese remarcabile. Diabetul zaharat de tip 1 are, in prezent, instrumente moderne de monitorizare a glucozei si de administrare a insulinei. Cei care sufera de aceasta boala se vor bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa in anii ce urmeaza sa vina”, declara Araz Rawshani.

Diabetul zaharat de tip 1 este una dintre cele mai frecvente boli cronice care afecteaza copiii din Suedia, majoritatea fiind diagnosticati intre 10 si 14 ani. Numarul este in crestere, iar procentul este printre cele mai ridicate din lume, Suedia fiind a doua tara, dupa Finlanda, cu un numar intre 50.000 si 60.000 de persoane afectate.

”Din perspectiva pacientilor, acest studiu este foarte important. Acum putem raspunde la anumite intrebari legate de posibile complicatii si de speranta de viata la care, inainte, nu eram capabili sa raspundem. Avem dovezi solide care demonstreaza ca supravietuirea depinde, in mare masura, de gen si de varsta la care pacientul a dezvoltat boala”, concluzioneaza Araz Rawshani.Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.