Publicat la: 
6/08/2018

analize de sange

Cercetatorii UNIGE au dezvoltat un dispozitiv portabil, capabil sa diagnosticheze in decurs de 10 minute leziuni usoare traumatice ale creierului, utilizand o singura picatura de sange.

O singura picatura de sange este suficienta pentru ca TBIcheck sa detecteze o posibila trauma usoara a creierului. Daca apare o linie sub linia de control, persoana respectiva va trebui sa mearga la spital pentru o tomografie computerizata.

In fiecare an, in Europa, 3 milioane de oameni retinuti in spitale, fiind suspecti de leziuni traumatice ale creierului. 90% dintre acestia se pot intoarce acasa, fiind alarma falsa. In ziua de astazi, singura modalitate relevanta de a pune un diagnostic este tomografia computerizata, care este disponibila doar in anumite spitale, este costisitoare si expune pacientii la radiatii.

Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE), in colaborare cu spitalele din Barcelona, Madrid si Sevilla, au dezvoltat un dispozitiv pe care l-au numit ”Point-of-Care Test (POCT)”. Acesta este capabil sa analizeze nivelul proteinelor din sange si poate diagnostica posibilitatea unei leziuni usoare traumatice folosind o singura picatura de sange.

Aceasta descoperire ar putea elibera departamentele de urgente, de multe ori oamenii asteptand acolo ore in sir, dar ar putea inlocui si examinarile medicale costisitoare.

Accidentele la schi, caderea pe scari, loviturile la cap, toate pot provoca simptome cum ar fi vedere incetosata, varsaturi, pierderea constiintei sau a memoriei timp de aproximativ 30 de minute. Exista mai apoi un risc de traume usoare cerebrale echivalente cu mai mult de 90% dintre leziunile cerebrale luate in considerare in spitale.

Exista, intr-adevar, o leziune a creierului? Sau aceste simptome sunt doar consecintele socului, care se vor sonda doar cu un cucui?

In astfel de cazuri, oamenii trebuie sa mearga la spitalele dotate corespunzator pentru a obtine o tomografie computerizata, care presupune trimiterea razelor X la creier pentru a detecta prezenta sau absenta unei traume cerebrale. Deoarece cazul lor nu este o prioritate, adesea dureaza mult timp, iar pacientii se intorc acasa fara riscul unor sechele, cu exceptia amintirilor neplacute.

”Ne-am intrebat daca nu este posibil sa izolam anumite proteine a caror prezenta in sange creste in cazul unei leziuni cerebrale traumatice. Ideea noastra a fost sa gasim o modalitate de examinare rapida care sa poata fi folosita si in situatii speciale, de exemplu pentru a determina daca un sportiv accidentat in timpul unui meci de fotbal se poate intoarce pe teren, sau daca starea lui necesita specializare. Mai exact, opusul tomografiei computerizate, care dureaza mult si nu se poate face oriunde”, spune Jean-Charles Sanchez, profesor al Facultatii de Medicina UNIGE.

In timpul unui soc cranian, unele celule din creier sunt deteriorate si elibereaza proteinele pe care le contin, crescand nivelul lor in sange. Oamenii de stiinta au comparat sangele pacientilor care chiar suferisera leziuni cerebrale cu cel in cazul carora a fost alarma falsa. Au folosit analize proteomice, care pot cuantifica simultam mii de proteine. Au observat variatii ale nivelului lor in sange si au izolat treptat 4 molecule care indica prezenta unei leziuni cerebrale: H-FABP, Interleukin-10, S100B și GFAP.

”Am observat ca numai nivelul H-FABP face posibila confirmarea faptului ca nu exista traume la o treime dintre pacientii care au suferit un soc. Restul vor fi supusi unei tomografii computerizate pentru stabilirea diagnosticului”, spune Jean-Charles Sanchez.

Era necesara aparitia unui dispozitiv care sa poata fi utilizat oriunde, rapid si simplu, disponibil in farmacii sau in salile de sport. Echipa a dezvoltat acest test rapid, numit TBIcheck, care functioneaza pe principiul testelor de sarcina: prin plasarea unei singure picaturi de sange pe o suprafata de plastic de 5 cm, pacientul stie in decurs de 10 minute daca exista riscul unei traume si daca nivelul de H-FABP este mai mare de 2,5 nanograme pe mililitru de sange.

”Daca apare o banda, persoana trebuie sa mearga la spital pentru o tomografie computerizata, daca nu apare nimic, este in siguranta si poate merge acasa. Pentru un rezultat si mai concret, pe dispozitiv poate fi instalat un cititor mic, numit Cube Reader, care va afisa cuvantul ”pozitiv” sau ”negativ” si va trimite rezultatul pe telefonul pacientului prin Bluetooth”, spune Jean-Charles Sanchez.

Aceste dispozitive vor fi comercializate din anul 2019 de ABCDx, un fond infiintat acum patru ani de Jean-Charles Sanchez de la UNIGE si de Joan Montaner de la Vall d'Hebron, Spitalul din Barcelona, co-autorii acestui studiu.

”Cercetarile noastre arata ca rezultatele sunt chiar mai exacte atunci cand combinam nivelurile H-FABP si GFAP. In prezent, pregatim un test TBI chiar mai eficient, care va permite trimiterea la domiciliu a 50% dintre pacienți, dar care necesita o crestere a sensibilitatii testului la sange. Scopul final al ABCDx este de a aduce pe piata biomarkeri capabili de diagnosticarea traumelor cerebrale, accidentelor vasculare cerebrale si anevrismelor. Biomarkerii sunt o mina de informatii cand vine vorba de starea de sanatate a pacientilor, depinde de noi sa ii decodam”, concluzioneaza cercetatorul de la Geneva.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un tratament mai agresiv pentru hipertensiunea arteriala ar putea ajuta la mentinerea functiei cerebrale, precum si la reducerea afectiunilor cardiovasculare. Varstnicii cu hipertensiune arteriala, care au luat medicamente pentru a-si mentine tensiunea arteriala sistolica in jur de 130...
Cercetatorii UNIGE au dezvoltat un dispozitiv portabil, capabil sa diagnosticheze in decurs de 10 minute leziuni usoare traumatice ale creierului, utilizand o singura picatura de sange. O singura picatura de sange este suficienta pentru ca TBIcheck sa detecteze o posibila trauma usoara a creierului. Daca apare o linie sub linia de control,...
Efectele fumatului / Foto: Agerpres "Fumatul dauneaza grav sanatatii" nu reprezinta doar vorbe aruncate in vant. Avertismentul se contureaza parca si mai bine atunci cand cei vizati sunt tinerii. Nicotina din tigari afecteaza creierul adolescentilor cauzand ulterior deficiente de atentie. Un nou studiu dezvaluie mecanismul prin care expunerea la...