Publicat la: 
30/07/2018

dieta personalizata

Recomandarile dietetice personalizate in functie de informatiile genetice sunt, in prezent, o tendita populara pentru a adopta un stil de viata sanatos. Insa cat de precise sunt aceste recomandari?

Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Munchen, ce analizeaza sistematic articolele stiintifice publicate pana in prezent pe aceasta tema arata ca nu exista dovezi clare privind efectul factorilor genetici asupra numarului de calorii consumate sau nivelului de carbohidrati si grasimi din dieta alimentara, informeaza tum.de.

Obezitatea, o problema globala

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 39% dintre adultii ce traiesc in zona UE sufera de supraponderabilitate.

In Germania mai mult de 50% dintre adulti sunt supraponderali si aproape o cincime sufera de obezitate, potrivit oamenilor de stiinta de la Institutul Robert Koch.

Care sunt cauzele obezitatii

Cauzele principale ale acestei probleme se datoreaza, in primul rand, stilului de viata modern, caracterizat prin activitate fizica redusa si consumul de alimente bogate in calorii.

De asemenea, factorii genetici joaca un rol important in declansarea obezitatii. Pana in prezent au fost identificate aproximativ o suta de gene ce sunt asociate indicelui de masa corporala.

Cu toate acestea, modul in care aceste gene functioneaza, precum si mecanismele biologice ce stau la baza acestora, sunt in continuare, in cea mai mare parte, necunoscute.

De aceea, examinarea relatiei dintre factorii genetici si nutritie ne poate ajuta sa intelegem daca genele asociate indicelui de masa corporala ar putea juca un rol central in nutritie.

Este dieta alimentara personalizata genetic o optiune valabila pentru o viata sanatoasa? 

Conform cercetarilor din domeniu si al stadiului actual al expertizei de specialitate, in prezent nu exista dovezi care sa arate ca personalizarea dietei alimentare in functie de mostenirea genetica este o buna alternativa.

Ce aflam din literatura de specialitate

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au selectat si analizat cel putin 10 mii de articole stiintifice legate de acest subiect. Dintre acestea, 39 de articole de specialitate au analizat relatia dintre factorii genetici si consumul total de calorii, carbohidrati si grasimi.

"Pe parcursul analizei studiilor de specialitate am observat frecvent asocieri intre genele legate de indicele de masa si grasimea corporala (FTO) si genele receptorului melancortin 4 (MC4R). Exista indicii ale unei relatii ce are loc intre aceste doua gene si consumul total de calorii," explica Dr. Christina Holzapfel de la Institutul de Medicina Nutritionala din cadrul Universitatii Tehnice din Munchen.

"Cu toate acestea, exista dovezi limitate privind relatia dintre gena FTO si aportul redus de energie, precum si in ceea ce priveste relatia dintre gena MC4R si cresterea aportului de calorii din dieta alimentara," adauga autoarea principala a studiului.

Prin urmare, pana in prezent nu au fost observate indicii concludente conform carora anumiti factori genetici sunt asociati cu numarul total de calorii, carbohidrati sau grasimi din dieta alimentara. 

Nivelul de cercetare actual este prea limitat pentru a putea permite emiterea unor recomandari nutritionale individuale bazate pe informatiile genetice pentru gestionarea greutatii, arata raportul cercetatorilor. 

"O analiza detaliata a fenotipurilor umane, precum si o pre-analiza genetica a participantilor sunt conditiile necesare pentru a determina cum interactioneaza factorii genetici in dieta alimentara pentru a controla greutatea corporala," conchid autorii studiuluiu.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist

Articole similare

Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cand vine vorba de diabetul de tip 2, pacientii trebuie sa isi seteze obiective in ceea ce priveste dieta si exercitiile fizice. Care sunt trucurile la care puteti apela pentru a controla diabetul? Primul pas: Clarificati punctul in care va aflati acum Uitati-va la stilul dumeavoastra de viata, in special...
Ce ne influenteaza dieta? Foto: MorgueFile Persoanele care sunt la dieta au tendinta sa se cantareasca des din dorinta de a vedea cat mai rapid rezultatele. De multe ori se intampla sa devina nelinistite atunci cand, crezand ca au pierdut in greutate, cantarul le arata ca se inseala. Acest lucru creste nivelul de anxietate si duce, de cele...
Cerealele si taratele, esentiale pentru fibre / Foto: photoxpress Pentru o dieta sanatoasa, este important sa stii ce pot face pentru tine taratele de ovaz, tarate de orez sau tarate de grau. Sunt unele dintre cele mai sanatoase elemente ce se pot adauga in alimentatia de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Taratele...
* 6 cani de popcorn Cand simti nevoia unei gustari mai mari, cu un numar mic de calorii, popcornul este varianta ideala. Sase "cani" de popcorn contin doar 100 de calorii. Popcornul este bogat in fibre si va ajuta sa ramaneti satul pentru o perioada mai lunga de timp. Grasimi saturate: 0,5 g Sodiu: 220 mg *Branza de vaci cu pepene galben Branza...
Lupta cu kilogramele in plus poate varia de la o dieta lejera la eforturi prost ghidate, care pot include comportamente extreme si de-a dreptul riscante. Unele tactici nu cauzeaza probleme deoarece nu pot fi sustinute suficient de mult incat sa faca pagube. Dar altele pot avea consecinte grave pentru sanatatea dumneavoastra. Pentru a inlatura...